Football Manager 2014

Competitie? Eredivisie. Club? PEC Zwolle. Opstelling? 4-3-1-2. Na wat geschuif met spelers en een nieuwe aankoop was ik klaar om mijn eerste seizoen in Football Manager 2014 te starten. Een seizoen waarin ik met 4-0 verloor van Go Ahead Eagles, RKC mij met 5-2 inmaakte en FC Den Bosch mij uitschakelde in de beker. Het was echter ook een seizoen waar ik van onder andere PSV, Vitesse, FC Twente en Feyenoord won, want ook in Football Manager is de eredivisie knotsgek.

Niche

De Football Manager-serie bedient een niche. De spellen worden door een relatief kleine groep gamers gespeeld en dat is op het eerste gezicht ook niet zo gek. De lappen tekst, cijfers en tabellen en grafisch niet hoogstaande simulaties ogen immers niet erg aantrekkelijk. Veel gamers die zich toch wagen aan deze franchise steken er veelal tientallen uren in en ook dat is niet zo gek. Football Manager is namelijk vooral ontzettend verslavend. Sports Interactive bezit namelijk al jaren de kracht om er voor te zorgen dat je altijd langer doorgaat met de game dan je van plan bent. Voor je stopt wil je nog even die wedstrijd afmaken, persconferentie houden, transfer afronden en vergeet vooral niet je tactiek nog even te perfectioneren. Uiteraard moet deze tactiek weer in een nieuwe wedstrijd uitgeprobeerd worden en binnen de kortste keren ben je weer een uur verder.

Een eerste blik op Football Manager kan dus nogal afschrikken, maar dit is nergens voor nodig. Hoewel je jezelf compleet kunt verliezen in het optimaliseren van tactieken en de zoektocht naar goedkope talenten, kan je dit ook allemaal overlaten aan jouw staf. Om goed te kunnen presteren is het niet per se nodig om uren te steken in eerdergenoemde zaken. Assistant managers, scouts en andere leden van de staf kunnen je over vrijwel alles adviseren en als je deze tips braaf opvolgt, kan je al best aardig presteren. Om echter optimaal te profiteren van de selectie en echt knappe prestaties te behalen, dien je je echter heel wat meer te verdiepen in de game. Een balans die Football Manager al tijden bezit en het spel zowel toegankelijk als diepgaand maakt.

Tactieken

Waar Football Manager 2013 vorig jaar met de introductie van ‘Football Manager Classic’ een niet te missen toevoeging ontving ten opzichte van de voorgaande delen, zal je in Football Manager 2014 iets verder moeten kijken voordat je de nieuwigheden ontdekt. Onder de motorkap zijn er wel weer de nodige ingrijpende aanpassingen gedaan. De belangrijkste verandering zal veteranen al snel opvallen; waar je in de voorgaande delen van de franchise jouw tactiek instelde met behulp van schuifbalkjes gebeurt dit nu door het selecteren van termen als ‘gedisciplineerd spelen’, ‘verdediging veel verder vooruit’ en ‘gebalanceerd’ of ‘vloeiend’ spelen.

Voor de fanatiekelingen valt nu de mogelijkheid weg om hun opstelling tot in perfectie bij te schaven, op zoek te gaan naar de ideale verhouding van de balkjes en tot in de luttele procenten bij te werken. Daar staat tegenover dat het aanpassen van tactieken in Football Manager 2014 nu een stuk toegankelijker is. Het is immers veel duidelijker om uit een keuzemenuutje te selecteren dat je spelers ‘meer druk naar voren’ moeten zetten, dan het verschuiven van een slider, op zoek naar datgene wat je wilt. Het is daarnaast ook veel realistischer. Hoewel ik nooit in een spelerskleedkamer ben geweest, kan ik me niet voorstellen dat Ron Jans daar staat te roepen dat de spelers van PEC nu toch echt tien procent meer druk moeten zetten en het speltempo met 30 procent moeten vertragen. Realistischer, en doeltreffender, is het om simpelweg door te geven dat de spelers ‘kort erop’ moeten zitten of juist ‘geen druk op de bal’ moeten zetten en een ‘(veel) lager tempo’ moeten hanteren.

Transfermarkt

Andere veranderingen zien we terug op het gebied van transfers, die nu dynamischer aanvoelen. De potentieel (ver)kopende club reageert nu direct op jouw bod, waar jij vervolgens weer gelijk op kunt reageren. En zo kan je even doorgaan. Een interessant spel ontspint zich waarin je talloze clausules toevoegt om ofwel zoveel mogelijk geld voor je speler te krijgen dan wel een koopje binnen te halen. Ook het verhuren van spelers is minder vrijblijvend. Als de verhuurde speler niet in jouw plannen voorkomt en slechts de reservebank of tribune warm mag houden, zal de verhurende club informeren waarom die speler geen speelminuten krijgt. De transfermarkt is sowieso akelig realistisch, zo kunnen ook derde partijen een deel van een speler bezitten (zoals we in het echt zien bij bijvoorbeeld Falcao) wat de nodige invloed heeft op de onderhandelingen.

Ook onderweg

Buiten deze aanpassingen is er nog een eindeloze hoeveelheid veranderingen met een minder grote impact. Zo is de user interface verbeterd, waardoor bijvoorbeeld het laadscherm meer nuttige informatie biedt en cijfers en statistieken effectiever worden gepresenteerd. Daarnaast kun je nu ook onderweg verder met jouw potje Football Manager. Mits je de Classic-mode speelt, kun je namelijk gebruikmaken van de Cross-Save-feature waardoor je jouw save tussen de pc-versie en PlayStation Vita-versie van de game kunt uitwisselen. Over de handheld-variant van Football Manager kunnen we echter nog niet oordelen, aangezien deze pas in december in de winkels ligt.

Conclusie

Hoewel je geen grootschalige veranderingen in Football Manager 2014 hoeft te verwachten, is daar eigenlijk maar weinig mis mee. Onder de motorkap is er het nodige veranderd. Iets dat onder andere resulteert in een meer toegankelijke maar ook realistischere vorm van het instellen van je tactieken, een uitgebreider transfersysteem en een verbeterde user interface. Football Manager 2014 is dan ook verslavend als altijd en zal veel gamers weer de nodige uurtjes nachtrust kosten.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Verslavend als altijd
 • Diepgang is immens
 • Tactische verbeteringen pakken goed uit

Wat is NOT

 • Doet niets wezenlijk nieuws

8.8

 1.   
  Jarek's avatar

  Erg goede review Leon, ben het er helemaal mee eens.

  De spellen worden door een relatief kleine groep gamers gespeeld

  Dat is echter niet waar, het spel staat op dit moment op de 7e plek van meest gespeelde games op steam.

  En deze week is football manager volgens VGC nog 76,966 keer verkocht en neemt hiermee de 8e plaats in (console games meegerekend), aardig populair dus. 😛

 2.   
  Leon 2.0's avatar

  De FM-serie heeft ondertussen wel een flinke schare trouwe fans op weten te bouwen, ja. Het aantal spelers valt echter compleet in het niet bij de miljoenen gamers die titels als FIFA, Battlefield en Call of Duty weten te trekken (voornamelijk op console). Wat dat betreft is het aantal gamers dat Football Manager speelt (of überhaupt kent) relatief niet zo heel groot.

  Fanta$y schreef, "Erg goede review Leon, ben het er helemaal mee eens."

  Bedankt. 🙂

 3.   
  -B9D7L-'s avatar

  Dit moet gewoon samen werken met Fifa. Dan heb je echt een zieke career mode.

 4.   
  lassieman's avatar

  Ik denk eerlijk gezegd dat de meeste Fifa spelers weinig zin hebben in zoveel diepgang.

  Zelf wil ik dit spel wel gaan spelen. Het lijkt me op het begin wel een beetje lastig, maar wordt daarna hopelijk zo verslavend als je beschrijft 😉