Watch_Dogs is Assassin’s Creed

Bij de aankondiging van Watch_Dogs begon al een klein stemmetje te knagen in mijn achterhoofd. De aankondiging blies ook mij omver, maar vanaf het begin is Watch_Dogs geen gewone free roaming game geweest. De vergelijking met GTA is logisch, maar waar de hoofdpersonages van GTA niet veel meer kunnen dan rennen en een beetje springen, heeft Aiden Pierce veel meer mogelijkheden met een diepgaand countersysteem en free running-mogelijkheden. Verdomd, het lijkt wel een assassin uit Assassin’s Creed. Maar wacht eens even? We weten nog bijna niks van het verhaal, de protagonist beweegt hetzelfde als Ezio en Connor, je duikt onder, het is een bekende stad… Watch_Dogs is Assassin’s Creed! Of op zijn minst een spin off. Ik weet het zeker!

ctOS houdt alles in de gaten

Als je dat nu nog niet gelooft, kan ik me dat heel goed voorstellen. Ik heb mezelf ook al maanden voorgenomen het uit mijn hoofd te zetten. Echter, met de release van Assassin’s Creed IV: Black Flag en een ontdekking in die game, kan ik er niet meer omheen. Ik denk serieus dat Ubisoft werkt aan één overkoepelend verhaal met Assassin’s Creed en Watch_Dogs. Dat is niet eens zo gek om te denken, want Ubisoft is al vanaf de eerste Assassin’s Creed aan het proberen een goed hedendaags verhaal te vertellen in de franchise. Met Desmond lukte het qua verhaal aardig, maar de gameplay van Desmond in de huidige tijd voelde altijd een beetje geforceerd. Waarom zou een sluipmoordenaar van nu immers alleen maar met hidden blades vechten? Dat slaat natuurlijk nergens op. Een Assassin van nu zal gebruik maken van vaardigheden van nu. Hij zal gebruikmaken van vuurwapens, de massa en technologie. Precies wat Adain Pierce ook zal doen in Watch_Dogs.

Daarnaast is er nog bijzonder weinig duidelijk over het verhaal van Watch_Dogs. Het is bekend dat Aiden zeer paranoïde is en een familielid 24 uur per dag in de gaten houdt. Wat er verder gebeurt met haar is nog niet bekend, maar Aiden is natuurlijk not amused. Aan de andere kant hebben we ctOS, het controlesysteem dat alles in de stad in de gaten houdt. Eén systeem dat steden controleert. Welke organisatie wil dat het liefst in de Assassin’s Creed-franchise? Juist, Abstergo, oftewel de Tempeliers.

Abstergo vs. Blume

Tot zover de vermoedens, want het bewijs is inmiddels keihard geleverd in Assassin’s Creed IV: Black Flag. Daarin kun je hedendaagse missies spelen die zich afspelen in een zusterbedrijf van Abstergo, namelijk Abstergo Entertainment. Jij bent daar tester van “”games” die via de Animus (die DNA-machine waarmee je geestelijk naar voorouders kunt reizen) Edward Kenway onderzoekt. Echter, de hedendaagse gameplay bestaat voornamelijk uit het hacken van computers van je collega’s, om zo meer te weten te komen van Abstergo. Vergeet niet dat ik al heel lang vermoedens heb dat Assassin’s Creed en Watch_Dogs op zijn minst met elkaar verbonden zijn. Eén van de eerste mails die ik hackte in ACIV vertelde over een Abstergo-aandeelhoudersvergadering in Chicago. Natuurlijk kan die plek willekeurig gekozen zijn, maar toch dacht ik weer even aan Watch_Dogs, wat zich volledig afspeelt in Chicago.

Echter, na een aantal onbeduidende hints viel mijn mond open van verbazing!


Het gaat over een bedrijf, genaamd Blume, dat een softwareprogramma wil verkopen aan Abstergo. Het softwarepakket draagt de naam ctOS. Vergeet niet dat de term “ctOS” door Ubisoft is verzonnen en dat ook het logo van ctOS op exact dezelfde manier wordt gebruikt in Watch_Dogs. Daarnaast lijkt het logo van Blume en het lettertype erg op dat van Watch_Dogs. Sterker nog, even zoekende op de Wiki blijkt Blume inderdaad het grote bedrijf achter ctOS te zijn in Watch_Dogs.

Wat betekent dit eigenlijk?

En daar is de directe link tussen de twee franchises. Maar wat betekent dit eigenlijk? Het kan heel indirect zijn. De Assassins en Abstergo kunnen simpelweg bestaan in de wereld van Watch_Dogs, zonder dat daaraan gerefereerd wordt. Maar waarom zou je dat willen als je er niks mee doet? Is Aiden een Assassin? Wordt Blume overgenomen door Abstergo? De Tempeliers willen immers controle over de bevolking en ctOS is een heel mooi middel. Hoe het ook gaat uitpakken, mij zou het niks verbazen als Watch_Dogs het hedendaagse verhaal gaat vertellen van de strijd tussen Assassins en Templars, waarbij een vervolg zich zou kunnen richten op een nieuwe stad en een nieuwe protagonist. Aan de andere kant is er dan Assassin’s Creed, die dat ook doet, maar in een ander tijdperk.

Wat mij betreft een hele mooi toekomst, want het verhaal rond Desmond was interessant, maar qua gameplay niet bijzonder. Watch_Dogs kan hier verandering in brengen. Tenminste, als mijn theorie klopt. Dat de franchises verbonden zijn is dankzij deze vondst in ACIV wel duidelijk, maar in hoeverre is nog de vraag. We moeten nog wachten tot de lente voordat we dat weten.

  1.   
    Daan's avatar

    Het zou heel goed kunnen inderdaad. Er zijn heel wat dingen die verdacht veel op elkaar lijken.

  2.   
    Moodey's avatar

    Dit is wel erg geloofwaardig.. maar niemand weet het zeker :S Ik hoop het wel..

  3.   
    tijn80's avatar

    Klinkt als een leuk idee, maar ik vermoed dat het eerder een geintje is van de ontwikkelaar. Eventueel een vorm van sluikreclame…

  4.   
    Brammyboi's avatar

    Zou het niet ongeveer hetzelfde kunnen zijn als aperture en black mesa in de portal/half life serie? Er word soms naar gerefereerd maar je kan er verder niks mee. Gewoon een leuk grapje van Ubisoft.

  5.   
    Hitman047's avatar

    Het was bekend dat die 2 zich in het zelfde universum afspelen. De vraag is alleen nog wat Ubisoft er precies mee gaat doen.

  6.   
    Goldcobra's avatar

    Je ziet wel vaker dit soort dingen in games, maar het zal wel awesome zijn als het waar is

  7.   
    assassin_MKA's avatar

    Heel leuk bedacht door Gamersnet! Ik weet wel niet ofdat Ubisoft even slim is 😛

  8.   
    Sa.'s avatar

    Laat dit alsjeblieeeftt waar zijn!! 🙂

  9.   
    MrFakeSmile's avatar

    Zou wel supertof zijn als dat zo is. Ook wel cool als ze het zouden combineren dat wat je in het ene spel doet ook impact heeft op de andere.
    Maar 2x assasins creed(soort van) uitbrengen achter elkaar…. NICE!!

  10.   
    Johnmill's avatar

    Alleen de bekende conspiracy theories. Was dat bij AC 1 niet ook zo? Alle tekens in de slaapkamer die zouden hintten naar een nieuwe game in japan ofzo.

  11.   
    _xNickelson's avatar

    Lijkt me doodziek

  12.   
    krakekou's avatar

    hoop dat het waar is

  13.   
    Sa.'s avatar

    *SPOILERS* ALLEEN KIJKEN ALS JE AC IV HEBT UITGESPEELD *SPOILERS*
    Er gaan theorieën dat Aiden Pierce gespeeld word in AC IV. Je ziet je gezicht namelijk de gehele game niet en je leert door de game heen steeds beter te hacken (Met mini games welliswaar, maar het gaat om het verhaal.). Op het eind krijg je ook door Rebecca en Shaun aangeboden om bij de Assassins te gaan werken. Sterker nog, ze proberen je een beetje te overtuigen omdat je goeie hack skills hebt en hen daarmee kan helpen in de moderne wereld. Olivier (of hoe je het ook schrijft, ik bedoel die CEO) word in de loop van de game vermist verklaard, en je raad al waar… Chicago. Nou zou dit de theorie van het zijn van Aiden kunnen ontkrachten, maar het kan ook zijn dat de Templars hem daar vermoord hebben omdat hij niet snel genoeg was met het vinden van het Observatorium. Dat zou betekenen dat de templars ook in Chicago sterk aanwezig zijn, sterker nog, als deze theorie klopt, dan zitten de leiders van Abstergo daar. Vandaar dat je als Aiden op zoek gaat naar antwoorden en op die manier een Assassins wordt. 😉