Skylanders: Swap Force

Skylanders. Voor veel kinderen is dit dé franchise van de afgelopen jaren, waarin het kopen van extra figuren niet alleen leuk is, maar essentieel is geworden. Dit heeft Skylanders tot een zeer populaire franchise gemaakt, wat te zien is in aan de ruimte die beschikbaar voor Skylanders in de speelgoedwinkels. Dit succes is echter ook opgemerkt door Disney; dit bedrijf heeft daarom onlangs het vergelijkbare Disney Infinity ontwikkeld. Blijft Skylanders: Swap Force de concurrentie voor of moet de franchise veel winkelruimte gaan inleveren?

Luxe speelgoed

Om Skylanders: Swap Force te spelen, moet je het starter pack kopen. Hier zijn twee verschillende versies van, de normale en dark editie. In de normale editie zitten drie Skylanders en in de dark editie zitten twee extra figuren, waar Dark Spyro er één van is. Deze laatste editie is natuurlijk wel een stuk duurder dan de normale editie, dus je moet zelf afwegen hoe graag je dark Skylanders wil hebben. In beide edities zit ook de game en een Portal of Power. Deze hang je aan je console en op dit ronde, oplichtende oppervlak zet je een figuur. Die komt dan tot leven in de game zelf. Dit systeem werkt nog steeds erg goed. Je kan op elk moment wisselen van Skylander en dit kost zeer weinig tijd. Ook is het gewoon cool om fysiek je Skylander in te zetten, je voelt echt alsof je de figuur oproept. Het is in ieder geval veel leuker dan op een knop van je controller te drukken.

Dit oproepen van Skylanders is niets nieuws, dit gebeurde in de eerste twee games al. Wel nieuw is dat van zestien nieuwe figuren de onder- en bovenkant van elkaar gehaald kunnen worden. Deze twee gedeeltes kun je met elkaar combineren, je kunt dus de onderkant van een vuurfiguur en de bovenkant van een waterfiguur aan elkaar vastklikken. Dit klikken is makkelijk door twee magneetjes en is leuk om te doen. Het wisselen zorgt ervoor dat er 256 verschillende combinaties te maken zijn. Tenminste, als je extra figuren koopt. In het starterpack zitten twee Swap Figures, die dus in vier verschillende combinaties te maken zijn.

Naar eigen smaak

Het combineren is niet alleen cool, maar je hebt veel meer zelf in de hand hoe je wil vechten. Beide gedeeltes hebben namelijk unieke aanvallen. Hou je dus van dichtbij aanvallen? Dan zorg je ervoor dat je enkel melee aanvallen hebt. Speel je echter liever van een grote afstand? Dan is de bovenkant van Blast Zone heel geschikt, want die kan bommen gooien. Het personaliseren houdt zelf niet op bij het combineren van figuren. De Skylanders verdienen namelijk geld en hiermee kun je nieuwe krachten kopen. Er zijn op een gegeven moment twee paden waar je uit moet kiezen en dus kun je de Skylanders precies aan jouw smaak aanpassen. Ook gaan de Skylanders levels omhoog en word je zelf sterker als je aan bepaalde doelen in de game voldoet.

Kaos is terug!

Het is maar goed dat je sterker wordt, want slechterik Kaos heeft weer vele snode plannen. Hij heeft in Skylanders: Swap Force de kracht gevonden om dieren en vijanden kwaadaardiger te maken. Het is zijn plan om één van de Oude Elementen kwaadaardig te maken wat voor een kettingreactie zou zorgen en iedereen slecht zou maken. Ook de moeder van Kaos maakt haar opwachting, wat voor leuke filmpjes zorgt. Jij wordt vanuit de vernieuwde hub erop uitgestuurd om Kaos en zijn moeder tegen te houden.

Dit doe je door je een weg te vinden door vele verschillende levels. Een grote verbetering is dat je voor het eerst echt kan springen. Je hoeft niet meer gebruik te maken van jumppads. Eindelijk! Hierdoor zijn er veel kleine geheime gebieden te vinden waar collectibles en geld te vinden zijn. Een beetje onhandig is dat je de camera nog steeds niet zelf kan besturen. Dit is geen probleem als je de normale weg volgt. De camera draait dan goed met je mee. Als je echter wil backtracken is de camera een stuk onhandiger. Je ziet dan namelijk niet goed waar je heen gaat.

Afzetterij?

Wel erg geslaagd is de variatie in de gameplay. Er zitten dus platformelementen in de game en er moet veel gevochten worden. Dit gebeurt tegen normale vijanden, maar er zijn ook een aantal bazen te verslaan. Het leukste zijn echter de kleine zijwegen. Die zijn afgesloten met portalen. Je hebt dan bijvoorbeeld een Skylander nodig die het vuurelement bezit, of een combinatie van dark- en grondelementen. Verder zijn er ook acht verschillende speciale krachten. Blast Zone kan raketdeuren activeren. In dit afgesloten pad moet je dan door portalen vliegen en de vele mijnen ontwijken. Wash Buckler heeft dan weer de kracht om ladderdeuren te openen. Hierin klim je tegen een muur op en moet je niet geraakt worden door bommen.

Deze kleine minigames en sidequests zijn leuk om te doen en zorgen ervoor dat je even niet hoeft te vechten. Er is echter één groot probleem: de meeste deuren kun je niet openmaken met het starterpack. Je hebt maar drie elementen en twee speciale krachten. Van die laatste zijn er acht, maar om die te kunnen spelen moet je nieuwe Skylanders kopen. In vorige delen kon je ook al nieuwe Skylanders kopen, die waren echter niet noodzakelijk om alles van de game te ervaren. In Swap Force mis je veel content als je geen nieuwe figuren koopt en dus biedt het starterpack een incomplete ervaring. Een slimme maar ook vieze marketingtruc! Gelukkig biedt de game wel genoeg content om zelfs enkel met het starterpack je een hele tijd te vermaken. Er zijn veel levels, het uitspelen van het verhaal duurt best lang. Ook kun je weer in co-op spelen en zijn er veel modi online te doen.

Conclusie

Skylanders: Swap Force is trouw gebleven aan haar wortels, maar heeft ook een aantal goede verbeteringen gemaakt. Het oproepen van Skylanders werkt nog steeds prima en het kunnen combineren van figuren is een slimme zet. Hierdoor heb je veel meer keuze met wie je wil vechten en kun je door abilities te kiezen de Skylanders naar je smaak aanpassen. Het vechten zelf werkt ook prima, je kunt eindelijk normaal springen en de wereld en het verhaal worden kleurrijk en met humor neergezet.

De camera blijft nog steeds een beetje irriteren, maar het is vooral de grote investering die je moet maken die schandelijk is. Veel content zit achter gesloten deuren waar je met de figuren van het starterpack (en de figuren van eerdere games) niet bij kan. Als je alles van de game wil ervaren zul je vele extra figuren moeten kopen. Gelukkig is er voor mensen die dat niet willen wel genoeg te doen met een lange singleplayer en een uitgebreide online multiplayer. Skylanders: Swap Force blijft daarom al met al de concurrentie nog voor!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Gevarieeerde gameplay
  • Lange speelduur
  • Combineren goed concept; zorgt voor veel keuzes in Skylanders
  • Je kunt eindelijk normaal springen

Wat is NOT

  • Statische camera
  • Starterpack geeft incomplete ervaring

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren