Farming Simulator 2013

Jullie hebben er even op moeten wachten, maar hier is dan eindelijk de review van Farming Simulator! In oktober 2012 kwam de game uit voor de PC, maar na stakingen in de landbouwwereld, petities en immense demonstraties bracht Focus Home Interactive deze topper bijna een jaar later naar de Xbox 360 en Playstation 3. De Xbox 360 versie is een samensmelting van het spel dat op de PC is uitgekomen, inclusief een aantal mods. Het doel van het spel blijft hetzelfde: zorg voor een goed draaiend boerenbedrijf. Het spel is in dat opzicht nagenoeg gelijk aan de PC-versie. Met een aanbod van 150 verschillende voertuigen kan de landbouwliefhebber zijn hart ophalen in deze game.

Tutorials

Als je compleet nieuw bent in de wereld van het boerenbestaan, is het raadzaam om de tutorials te volgen. Deze handleidingen geven je een duw in de goede richting. Zo leer je wat je met de verschillende machines kan doen en hoe je ze moet gebruiken. Zelf ervaar ik de tutorials wel als langdradig. Soms moest je een heel stuk land omploegen om de tutorial te completeren. Dit had van mij best wat korter en bondiger gekund.

Wanneer je klaar bent met de tutorials, kan je beginnen met het spelen van de singleplayer. Allereerst krijg je een keuze tussen twee soorten werelden (of mappen). Nadat je de keuze hebt gemaakt, verschijn je als boer in spe voor de boerderij. Het eerste wat opvalt zijn de matige graphics en het gebrek aan sfeer in de spelwereld. Qua graphics deed het me denken aan een combinatie van Minecraft en Garry’s Mod. Auto’s rijden doelloos in het rond en rijden soms dwars door je heen. Ook de textuur van de geoogste groenten in de laadwagen zien er niet bepaald sprankelend en eetbaar uit. Daarnaast is het ontbreken van de seizoenen ook iets wat me heeft verbaasd. In principe is het altijd zomer. Als zonaanbidder kom je wel aan je trekken, maar realistisch is het allerminst.

Economie

Het spel biedt ook een aantal missies aan die je naast je werkzaamheden kunt doen. Je dient bijvoorbeeld spullen af te leveren aan de andere kant van de map, of het gras van de buurman te maaien. Het levert je flink wat geld op, meer dan je kunt verdienen door het werk dat je op je eigen akkers dient te verzetten. Onnodig wil ik het niet noemen, het neemt wel wat van de charme van het simulatiegenre weg. Wat betreft zit de besturing wel snor. De voertuigen zijn eenvoudig van a naar b te verplaatsen, maar je zal wel rekening moeten houden met de snelheid van de voertuigen. Of beter, het gebrek aan snelheid.

Conclusie

Helaas moet ik bekennen dat het spel me niet of nauwelijks heeft kunnen bekoren. Het spel heeft wel alle facetten die een simulatiegame nodig heeft, daardoor zullen de echte simulatie-fanatici met deze game waarschijnlijk uren zoet zijn. Ondanks dat het spel geen budget á la Rockstar heeft, vind ik dat ze hier veel meer uit hadden kunnen halen. De graphics kunnen beter en het voelt als een langdradige game. Het hebben van de welbekende ‘lange adem’ is absoluut een vereiste in dit spel.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Must voor simulatiefans!
  • Besturing vrij simpel

Wat is NOT

  • Graphics
  • Sfeerloos
  • Langdradig

5.5

  1.   
    Tom's avatar

    Is er niet een online multiplayer-functie of iets dergelijks?

    Dat ik chicks op Xbox LIVE kan vragen of ze m’n tractor willen zien?

  2.   
    DeAdSeYe's avatar

    Ookal ben ik een simulatie gamer, Farming Simulator heeft me nooit getrokken. Ben meer van Combat (Arma series), Flight (FSX, DCS World) en race simulatie (iRacing, GT, Forza, rFactor).
    Maar wat ik wel kan zeggen als simulatie gamer, waarom heb je deze game gereviewed. Als je geen simulatie gamer bent, dan kan ik je van te voren al zeggen dat het te langdradig aanvoelt of dat graphics niet altijd van het hoogste niveau zijn.

    *Ondanks dat het spel geen budget á la Rockstar heeft*

    Sorry, gaan we nu alles met Rockstar vergelijken? We weten nu al dat GTA V een dure game is, 7 records heeft. Maar hiermee hoeven andere games niet mee vergeleken worden. Dan kunnen we dit net zo goed bij elke review erbij gaan zetten.

    *Must voor simulatiefans! *

    Dit bewijst dat jezelf niet als simulatie gamer ziet. Dan is mij de vraag, waarom heb je dit gereviewed?

    Ik wil Farming Simulator niet verdedigen, en ik zie zowel hoge en lage reviews. Maar het is wel toepasselijk dat de lage reviews telkens op site’s zijn waar simulatie games niet erg hoog op de lijst staan. Dat vindt ik persoonlijk erg jammer!

    Punten wat je aanhaalt, kon ik je al van te voren zeggen.. Niet zo zeer dat het spel slecht is, maar aspecten van een simulatie game. Die zijn meestal langdradig, niet altijd het hoogste graphics niveau.

    Maargoed, persoonlijke meningen. 🙂

  3.   
    3333/3333's avatar

    De gaming wereld is nu eenmaal verdeeld in twee kampen. De ene vind dit soort simulaties saai en doelloos, de ander kan zich er velen uren in verliezen.

    Zelf behoor ik tot de tweede groep. Ben het met Deadseye eens dat deze game beter door iemand anders gereviewed had kunnen worden. Dan was er een nuttiger oordeel uitgekomen voor diegene die van simulatie games houden.

  4.   
    Kill Gamer 01's avatar

    Tom schreef, "Is er niet een online multiplayer-functie of iets dergelijks?
    Dat ik chicks op Xbox LIVE kan vragen of ze m’n tractor willen zien?"

    haha! 😀 Da’s een goeie.

  5.   
    Thijs.'s avatar

    Iedereen zijn eigen soort spel maar ik snap nog steeds niet wat er leuk aan is om met je zure tractor over het land heen te rije, wat plantjes uit de grond trekken en vervolgens alles weer opnieuw doen…

  6.   
    DexMax's avatar

    Feedback, altijd leuk om te horen. 🙂

    DeAdSeYe schreef, "Maar wat ik wel kan zeggen als simulatie gamer, waarom heb je deze game gereviewed. Als je geen simulatie gamer bent, dan kan ik je van te voren al zeggen dat het te langdradig aanvoelt of dat graphics niet altijd van het hoogste niveau zijn."

    Ik ben sinds kort actief als redacteur op GamersNET. Dit was de eerste game die ik mocht gaan recenseren. Daarom ben IK degene die dit stuk geschreven heeft.
    Bovendien, waarom moet je per sé van simulatie-games houden om een review te mogen schrijven? Krijg je dan niet een beetje een wat ‘gekleurde’ review?

    *Ondanks dat het spel geen budget á la Rockstar heeft*
    Sorry, gaan we nu alles met Rockstar vergelijken? We weten nu al dat GTA V een dure game is, 7 records heeft. Maar hiermee hoeven andere games niet mee vergeleken worden. Dan kunnen we dit net zo goed bij elke review erbij gaan zetten.

    Ik gebruik Rockstar als voorbeeld omdat het kan. Ik had wat mij betreft had ik ook Ubisoft, DICE of Activision kunnen gebruiken. Maar dat heb ik niet gedaan.

    Punten wat je aanhaalt, kon ik je al van te voren zeggen.. Niet zo zeer dat het spel slecht is, maar aspecten van een simulatie game. Die zijn meestal langdradig, niet altijd het hoogste graphics niveau.
    Maargoed, persoonlijke meningen. 🙂

    Nogmaals, dit is mijn eerste review die ik geschreven heb. Daarnaast waardeer ik je mening.