Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX

Op de PlayStation 3 verschijnen om de haverklap HD-remakes. Ook voor Kingdom Hearts is dit het geval, want Kingdom Hearts HD 1.5 Remix is te krijgen voor Sony’s console. In deze collectie zijn HD-versies van Kingdom Hearts Final Mix en Kingdom Hearts Re: Chain of Memories en de filmpjes van Kingdom Hearts: 358/2 Days aanwezig. Hebben de games de tand des tijd doorstaan of kun je beter de collectie niet spelen en het bij je herinneringen houden?

De magische samenwerking

Voor de mensen die deze franchise gemist hebben: Kingdom Hearts is een samenwerking tussen Square Enix en Disney. Het is een RPG met bekende elementen van dit genre, maar ook met personages en werelden van Disney. Het is makkelijk voor te stellen dat deze combinatie rampzalig zou aflopen, maar dit gebeurde echter niet. De franchise heeft een gevarieerd en diepgaand vechtsysteem en reizen door onder andere Agrabah, Neverland en het Colosseum is erg leuk. Deze twee elementen zijn dan ook de voornaamste reden om de games na al die jaren nog een keer te spelen. Dat is voor het verhaal niet het geval…

In Kingdom Hearts speel je met de jongen Sora die op zoek is naar zijn vriendin Kairi. Zijn wereld is verloren gegaan door de Heartless, een soort van zwarte monsters die allemaal werelden aanvallen. Om Kairi te vinden reist Sora door allemaal verschillende werelden van Disney waar hij steeds de Heartless moet stoppen. Dit doet hij echter niet alleen, want Donald en Goofy zijn op zoek naar hun koning Mickey. Dit klinkt allemaal nog normaal, maar het verhaal is wel echt apart. Het gaat over de kracht van vriendschap, over een goed hart hebben. Het doel van de vijanden is onduidelijk en de dromen die Sora heeft maken het verhaal ook niet begrijpelijker. In Chain of Memories wordt het dan allemaal nog vreemder, als de werelden gevormd worden uit de herinneringen van Sora.

Disney!

Hoewel het overkoepelende verhaal wat moeilijk te volgen is, zijn de verhalen in een wereld wel goed te begrijpen. Ze zijn echt gebaseerd op de films, dus bij Tarzan is Clayton op jacht naar de gorilla’s en bij de kleine zeemeermin wil Ariël net als in de film nieuwe werelden zien. Ook zijn de omgevingen en personages heel herkenbaar, je moet echt zwemmen in de wereld van Ariël en bijvoorbeeld de Genie in Agrabah is even grappig als in de film. De werelden zien er trouwens prachtig uit, vroeger was dit ook het geval, maar de HD-graphics maken het allemaal nog wat beter. Misschien het beste van de presentatie is de muziek. De nummers zijn herkenbaar, want ze komen opnieuw rechtstreeks uit de films. Genieten!

Lompe Sora

Minder goed uitgewerkt is het reizen door de werelden zelf. Het is soms onduidelijk waar je heen moet, waardoor je doelloos in het rond loopt. Elke keer als je weer terugkomt in een kamer zijn de vijanden weer herrezen, wat wel vermoeiend wordt. Verder heeft Sora bij lange na niet de goede sprongkracht meegekregen van andere videogamepersonages. Sora is gewoon een beetje lomp en vaak genoeg zul je een gat niet goed inschatten en erin donderen. Ook de camera is niet verbeterd, het lijkt zelfs alsof die achteruit is gegaan. Zeker tijdens de gevechten is het moeilijk om alle vijanden goed in te gaten te houden.

Maar wel een echte vechter

Gelukkig is de gameplay tijdens het vechten nog steeds even goed en gevarieerd gebleven. Je kunt normale aanvallen uitvoeren en je hebt ability punten waarmee je allemaal verschillende moves en verbeteringen kunt activeren. Ook heb je de beschikking over magie zoals cure, fire en gravity en zijn er veel nieuwe wapens en ringen te koop en te vinden. Je vecht trouwens met Sora, maar Donald, Goofy en enkele Disney-personages zoals Ariël helpen je wel. In het menu kun je instellen wat voor aanvallen en magie ze doen, wat heel handig is. Het coolste van het vechten zijn de summons, waarmee je bijvoorbeeld Simba kunt oproepen die dan even met je meevecht. Al die opties zijn hard nodig, want er zijn heel wat vijanden te verslaan. Dit zijn vooral Heartless, die gelukkig wel in veel verschillende vormen voorkomen. Het zijn echter de bazen die absoluut geweldig zijn, want ze zijn groot, sterk en komen meestal uit de films van Disney.

In Chain of Memories wordt de gameplay helemaal overhoop gegooid. Ineens speel je enkel met Sora en moet je kaarten gebruiken om aan te vallen. Je hebt namelijk een deck waaruit je in realtime kaarten kiest. Daarin zitten normale aanvallen, summons, Donald en Goofy en toverspreuken. Je moet snel wisselen zodat je de goede keuze maakt, want de vijanden gebruiken ook kaarten die je kunt counteren. Als al je kaarten op zijn, komen ze weer terug. Dat kost echter steeds meer tijd, dus een gevecht snel afmaken is van belang. Dit gevechtssysteem is moeilijker dan dat van het eerste deel en heeft een stevige leercurve. Het is echter wel heel tactisch, omdat je zelf je decks maakt en heel snel keuzes moet maken. Kaarten zijn trouwens ook in de wereld zelf van belang. Bij elke deur besluit je door een kaart te spelen hoe sterk de monsters zijn in de volgende kamer en of er een bonus te krijgen is.

Alleen maar filmpjes?!

Naast deze twee spellen is er nog een derde product te vinden in de collectie: Kingdom Hearts: 358/2 Days. Dit zijn echter enkel de filmpjes van de game. Hierdoor heb je het hele verhaal van de franchise gezien en ben je perfect voorbereid voor de (nog niet aangekondigde) tweede collectie Kingdom Hearts II HD Remix. Toch is het geen compleet product, want je kunt niet gamen, wat toch de bedoeling is als je een spel koopt. Gelukkig geven de twee eerste games je meer dan genoeg content om tijden bezig te blijven. Voordat je het hele verhaal hebt uitgespeeld, ben je toch wel twintig uur per game bezig. Verder zijn er optionele bazen en is er heel veel te verzamelen. Je bent dus wel even zoet met de collectie.

Conclusie

Kingdom Hearts HD 1.5 Remix is een vrij goed product. De combinatie van RPG-elementen en Disney-werelden werkt net zoals vroeger nog steeds erg goed. De collectie ziet er mooi uit, de muziek is prachtig en de game ademt Disney. Ook is de gameplay van een hoog niveau, met veel opties en een goede variatie tussen de eerste twee delen. De mindere punten van de franchise zijn echter ook nog aanwezig. Het verhaal en de weg door de werelden zijn wat moeilijk te volgen, Sora springt wat onhandig en de camera lijkt nog slechter geworden. Ook is het jammer dat van 358/2 Days er enkel filmpjes te zien zijn en je de game niet kunt spelen. Gelukkig zijn de games zelf erg lang en is er genoeg te doen na het uitspelen van het verhaal. Kingdom Hearts blijft dus voor het grootste gedeelte een tijdloze franchise, die het waard is om opnieuw te beleven!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Prachtige muziek
 • Verbeterde graphics
 • De werelden ademen Disney
 • Diepe en gevarieerde gameplay
 • Lange speelduur

Wat is NOT

 • Slechte camera
 • Onhandig springen
 • Enkel filmpjes van 358/2 Days

8.3

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Kingdom Hearts is zonder twijfel nog altijd de geweldige game die ik elf jaar geleden voor de eerste keer heb gespeeld.

  Ook Chain of Memories weet – ondanks zijn aparte gameplay – een hoop goed te maken qua verhaal. Wel is het zonde dat 358/2 Days niet speelbaar is.
  Nu is het nog wachten op de Kingdom Hearts HD 2.5 Remix die (in mijn ogen) beter is. 🙂

 2.   
  gatemaster64's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "Kingdom Hearts is zonder twijfel nog altijd de geweldige game die ik elf jaar geleden voor de eerste keer heb gespeeld.
  Ook Chain of Memories weet – ondanks zijn aparte gameplay – een hoop goed te maken qua verhaal. Wel is het zonde dat 358/2 Days niet speelbaar is.
  Nu is het nog wachten op de Kingdom Hearts HD 2.5 Remix die (in mijn ogen) beter is. 🙂 "

  deze wil ik zeker nog eens in huis halen!

  maar heb nu wel even genoeg games op mijn ps3! (door ps plus)

 3.   
  toqeer's avatar

  heb deze ook gehaald final mix boeit me niet zo veel heb hem alleen gehaald
  omdat ik re chain of memories, niet gespeeld heb 😛