Assassin’s Creed: Liberation HD

Nog niet zo heel lang geleden heb ik Assassin’s Creed III: Liberation uitgespeeld op de PlayStation Vita. De game is niet slecht en het is vooral te zien dat er enorm veel liefde en moeite in is gestoken, maar te allen tijde was duidelijk dat er concessies waren gemaakt. De besturing is net niet lekker, de grote wereld voelt erg klein om het PSV-scherm en het geluid is werkelijk tergend op de Vita-versie. De aankondiging van een console-versie tijdens de Ubisoft Digital Days van de game maakte me dan ook blij. Gereserveerd blij, want HD-remakes pakken niet altijd even goed uit. Wij namen een eerste kijkje.

Wat is er anders?

Assassin’s Creed Liberation HD (de drie van AC3 is eraf) vertelt het verhaal van Aveline, een assassin in het New Orleans ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog. Je speelt dus parallel aan het verhaal van Connor uit ACIII, maar de game doet wel een aantal dingen anders. Kleding en vermommingen spelen bijvoorbeeld een grotere rol. Aveline kan als echte dame groepen soldaten afleiden, zich als slaaf tussen anderen begeven en natuurlijk losgaan als echte assassin. Naast dit element dat speciaal voor de game is bedacht, zijn het vooral de stad en het moeras die de game zijn eigen smoel moet geven. In het moeras zijn krokodillen te vinden, waarvan je de eieren kunt verzamelen en New Orleans kenmerkt zich doordat het een Franstalige stad is.

Tot zover de Vita-versie, die bijna exact getransformeerd zal worden tot een versie op de PlayStation 3 en Xbox 360. Bijna, want er zijn twee grote verschillen met het kleine zusje op de handheld. Allereerst is er grafisch heel veel verbeterd. De game is mooi opgepoetst en dat is vooral te zien aan het lichtgebruik en de omgevingen. De game ziet er niet zo mooi uit als Assassin’s Creed III, maar zeker wel zo mooi als de Ezio-trilogie. Op de gezichten na dan, want daar moet nog wel wat aan gebeuren.

Makkelijker te begrijpen

Een ander groot probleem van Liberation op de Vita was het verhaal. De makers hebben de game indertijd zo serieus genomen, dat ze het verhaal een beetje te groot hebben gemaakt. Nu vonden veel mensen dat al van Assassin’s Creed III en in Liberation was het verhaal al helemaal niet te volgen. Gelukkig hebben de makers dat op de schop gegooid. Er zijn geen nieuwe scènes opgenomen, maar onnodige filmpjes zijn eruit gehaald en daarnaast is de volgorde veranderd om het geheel wat beter te laten kloppen. De laatste toevoeging die we kunnen verwachten, bestaat uit vijftien nieuwe submissies. Deze zullen allen om de verschillende kledingstukken draaien (vijf per stuk), waardoor ook dat beter wordt geïntroduceerd.

Voorlopige conclusie

Assassin’s Creed Liberation HD is een welkome toevoeging binnen de franchise. Het laat spelers van andere consoles ook spelen met de eerste vrouwelijke assassin. Hoewel de game niet zo vernieuwend is als we van Assassin’s Creed IV: Black Flag hopen en al helemaal niet zo mooi is, wordt er wel heel veel opgepoetst. De game is overigens ook niet zo lang als de grote broers, want na een uur of tien zal je er wel doorheen zijn. Assassin’s Creed Liberation HD zal begin volgend jaar verschijnen als downloadtitel voor een nog onbekende prijs. Leuk voor de fans!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren