The Legend of Zelda: The Wind Waker HD

“Oooooooooooi.” Er zijn nog geen vijf minuten voorbij of de eerste rillingen van nostalgie gieren al door mijn lijf. Lachend komt mijn schattige en aandoenlijke zusje aanhuppelen. Een glimlach die mij bewijst dat het weer werkelijkheid is. Ik ben op Outset Island, jarig en wel. Om dat te vieren mag ik het broeiende en muffige setje kleren van de legendarische held aantrekken. Het setje dat mijn liefste oma na al die vele eeuwen nog in perfecte staat bewaard heeft. Het is een perfecte dag. Totdat die kutvogel zo nodig moet verschijnen..

Want waar een The Legend of Zelda-titel is, daar is natuurlijk ook een verhaal en zo ook natuurlijk in The Wind Waker. Je schattige zusje Aryll wordt namelijk ontvoerd door het gigantische verenbeest van Ganondorf. En als de heldhaftige knaap die je bent ga je daar natuurlijk zonder enkele aarzeling direct achteraan. Dit doe je met behulp van de pratende sloep The King of Red Lions. Want in plaats van de uitgestrekte landen van Hyrule en je trouwe paard Epona, mag je het ditmaal doen met een enorme oceaan en een eigen sloepje. En zo’n enorme oceaan, die heeft nog wel wat geheimen en mysterieën te bieden.

De legende keert terug

The Wind Waker, de epos waarbij de schaarsgeklede feeën uit Ocarina of Time en Majora’s Mask werden ingeruild voor maagdelijk witte verschijningen. De klassieker, door velen zelfs geroemd als dé beste The Legend of Zelda-titel ooit, keert terug. Met deze cell-shaded Link begon een geheel nieuwe manier van het Hyrule-universum benaderen. In plaats van een bijna realistische aanpak en weergave, veranderde de toon in humoristisch en cartoony. Hieruit ontstond een ware tweesplitsing binnen The Legend of Zelda-franchise. Zo volgden bijvoorbeeld de spirituele opvolgers op de DS; Phantom Hourglass en Spirit Tracks.

Iets meer dan tien jaar later brengt Nintendo de legende naar de Wii U. Want welke franchise steelt er nou meer hartjes van de hardcore Nintendo-gamer dan The Legend of Zelda? Hoewel het alweer een decennium geleden is, voelt het niet zo. Als er altijd één game prachtig en tijdloos was, dan was het wel The Wind Waker. Toch was Eiji Aonuma het hier blijkbaar nog niet mee eens en zag hij het licht in een HD-remake. En dat licht dat heeft hij wel heel letterlijk teruggevoerd.

Vijftig tinten Link

De verandering in de graphics zit hem voornamelijk in het lichtgebruik. Hoewel dit op zichzelf niet als veel klinkt, maakt dit een groot verschil bij een game die het zo erg van zijn kleurrijke wereld moet hebben als The Wind Waker. Zo moet ik bekennen dat ik vooral van de kleine dingen ontzettend kan genieten. Zo zijn de hartjes die je oppakt om je leven aan te vullen en bijvoorbeeld ook de rupees prachtig vormgegeven. Daarnaast leven ook de karakters meer dan ooit. Het is die finesse in de kleine details, die alles net dat beetje mooier maakt. Toch zijn er ook veel dingen die net wat meer aandacht hadden mogen hebben..

Zo missen veel omgevingen nog net de gedetailleerde diepgang die mogelijk was geweest door deze HD-oppoetsbeurt. Als je beter kijkt naar wanden en vloeren, zie je dat het doorgaans vlakke platen zijn in plaats van ademende omgevingen. Daarnaast zijn ook de kleine bugs nog steeds aanwezig. Zo zag ik meermaals mezelf of de objecten die ik vasthield in de muur verdwijnen. Dit door slordigheden en laksheid in het leveldesign. Hierdoor blijft er toch een gevoel naar boven kruipen dat er simpelweg meer gedaan had kunnen worden. Dit is nog niet de perfecte versie van The Wind Waker die mogelijk zou moeten zijn. En dat is jammer.

Tien jaar doet leren

Toch heeft Nintendo geluisterd. Veel commentaar op het origineel zat hem voornamelijk in de herhalingen die je veelal uit moest voeren en de tergende zoekopdrachten. In deze HD-versie zijn hier eindelijk veranderingen in gemaakt. Zo heb je bijvoorbeeld nu de mogelijkheid om bij de nachtelijke veilingen op Windfall Island een zogeheten Swift Sail te kopen. Een zeil dat je sneller laat zeilen en er ook voor zorgt dat de wind altijd in de gunstige richting staat. Ook al steekt dit natuurlijk op alle mogelijke manieren zijn middelvinger op tegen moedertje natuur is het een ontzettend gewenste toevoeging. Het maakt de game nog veel toegankelijker dan hij al was.

Ook de GamePad heeft Nintendo niet links laten liggen. Naast de logische functie als kaart en itemvenster biedt het scherm ook verdiepingen in de gameplay. Zo weet de gyroscoop, die in het apparaat zit, de speelervaring toch net iets intenser te maken. Het haalt bij lange na niet het niveau dat je kreeg bij Skyward Sword dankzij de Wii MotionPlus, maar het maakt het richten van bijvoorbeeld je pijl en boog wel een stuk interactiever.

Conclusie

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD is ongetwijfeld de verbeterde, en momenteel dus ook de beste, versie van The Wind Waker. Ook al hebben we te maken met een remake blijft zowel het verhaal als de game zelf een tijdloze klassieker. Toch had Nintendo meer met deze remake kunnen doen. Gezien het gehele avontuur zich op een oceaan afspeelt hadden er gemakkelijk nieuwe eilanden of enkel nieuwe opdrachten aan toegevoegd kunnen worden. Ook al zijn er verbeteringen en vernieuwingen aangebracht door middel van bijvoorbeeld de nieuwe uitdagende Hero Mode, voelt het niet af. Althans niet voor een nieuwprijs. Met pijn in mijn hart moet ik het schip dan ook laten afdrijven met een lager cijfer dan ik zou willen. Toch schijnt er licht aan de horizon, heb je deze epos namelijk nog nooit gespeeld? Dan mag je gerust een vol punt bovenop het cijfer tellen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Terugkeer van een klassieker
 • HD is om je vingers bij af te likken
 • Hero Mode
 • Tingle wordt geflest

Wat is NOT

 • Weinig inhoudelijke veranderingen
 • Volle prijs

8.9

 1.   
  GerbenAtUbi's avatar

  Zoveel zin in!
  Lijkt me logisch dat ze weinig aan de game veranderd hebben, aangezien het een HD remake is.
  Geeft aan hoe tijdloos deze game eigenlijk is!

 2.   
  R12345's avatar

  Misschien moet ik maar eens een Wii U gaan aanschaffen.

 3.   
  N-Sortin's avatar

  ”R12345″ schreef, "Misschien moet ik maar eens een Wii U gaan aanschaffen."

  Die zelfde gedachten schiet door mijn geest op dit tijdstip. 🙄

 4.   
  monnik's avatar

  Persoonlijk vind ik de score van 8.9 wat te laag. Deze game is uitgekomen op de gamecube, terwijl Nintendo met de wii en de wii U een compleet andere groep aan gamers heeft aangeboord.
  Die kennen deze game niet. Misschien dat de review meer van die groep had kunnen uitgaan. De groep voor wie deze game totaal nieuw is.
  Nu is er uitgegaan van de al bestaande game, terwijl de meeste mensen die een wii U bezitten deze niet kennen.

 5.   
  Valent!jn's avatar

  monnik schreef, "Persoonlijk vind ik de score van 8.9 wat te laag. Deze game is uitgekomen op de gamecube, terwijl Nintendo met de wii en de wii U een compleet andere groep aan gamers heeft aangeboord.
  Die kennen deze game niet. Misschien dat de review meer van die groep had kunnen uitgaan. De groep voor wie deze game totaal nieuw is.
  Nu is er uitgegaan van de al bestaande game, terwijl de meeste mensen die een wii U bezitten deze niet kennen."

  Ik wil je graag verwijzen naar de laatste zin in de conclusie! 😉