Professor Layton and the Azran Legacy hands-on

Professor Layton-puzzels zijn soms best pittig. Soms bijna onoplosbaar pittig. Nintendo heeft op de Gamescom echter bewezen dat het altijd nog een stapje moeilijker kan. Hoewel de Gamescom in feite een internationaal evenement is, besloot het Japanse bedrijf om enkel een Duitse taalmodus van ‘de Erfenis van Azran’ mee te nemen. Een zeer bijzondere keuze bij een serie die het enkel van zijn verhaal moet hebben.. Why Ninty, why?

Reis om de wereld

Professor Layton en de Erfenis van Azran speelt zich direct af na zijn voorganger: Het Masker der Wonderen. De zogenoemde ‘Erfenis van Azran’, het overblijfsel van een eeuwenoude civilisatie, is namelijk in het bezit gekomen van de mysterieuze organisatie Targent. Nee, dat is geen B-merk wasmiddel. Het is nog onbekend hoe en wat die organisatie exact van plan is, maar dat ze misbruik willen maken van de krachten van Azran, dat is zeker. Kortom, je raadt het al: Layton to the rescue!

Het avontuur begint bij het winterwonderland Snowrassa. Onze altijd geïnteresseerde archeoloog Layton is hier namelijk naartoe gereisd om een ‘levende mummie’ te onderzoeken. Tijdens zijn onderzoek stuit hij al gauw op het ingevroren Azran-meisje Aurora. Wonder boven wonder is ze haar geheugen verloren en is het uiteraard de taak aan onze weledele heer en zijn kompanen om deze dame in nood bij te staan.

Baas boven baas

Waar de kracht van dit deel hem echter in lijkt te schuilen is de variëteit. Waar je in de voorgaande Professor Layton-episodes toch voornamelijk geankerd in één gebied zat, mag ditmaal heel de wereld genieten van Layton’s Britse accent. Dit geeft waarschijnlijk net dat beetje afwisseling aan de Layton-games om er echt een ‘reis’ van te maken. Want hoewel het rondlopen in één gebied en telkens een nieuw mysterie ontdekken hartstikke veel diepgang kan bieden, is een daadwerkelijke reis een stuk meer memorabel.

Hoewel De Erfenis van Azran in kern niets anders gaat doen dan zijn voorganger, laat Level-5 zich natuurlijk niet kennen. In plaats van de ‘schamele’ 360 puzzels die ons geïntroduceerd werden in Het Masker der Wonderen, mag de professor ditmaal zijn hersens buigen over meer dan 500 breinbrekers. Hoewel het natuurlijk de spelervaring op geen wijze echt beïnvloedt, is het toch een verademing om meer puzzels voorgeschoteld te krijgen.

Voorlopige Conclusie

Met dit zesde deel zitten we mogelijk ook aan het laatste deel in deze inmiddels klassieke Professor Layton-reeks. Level 5 heeft een vrijwel perfecte mal gecreëerd met zijn Professor Layton-serie. Neem een intrigerend mysterie, honderden puzzels en natuurlijk de welbespraakte Professor Hershel Layton en je hebt een bestseller. De Erfenis van Azran gaat eigenlijk niets nieuws doen ten opzichte van zijn voorgangers. Totaal niets nieuws zelfs op de grove uitbreiding van puzzels na dan. Maar het geeft niet. Dankzij de geraffineerde stijl zal ook dit zesde deel waarschijnlijk weer de Layton-fans flink weten te bekoren. En tja, ik zou liegen als ik zeg dat ik er zelf geen zin in heb.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren