Skylanders Swap Force

Ik kan me nog goed herinneren hoe ik tien jaar geleden als vraatzuchtige psychopaat Lays-chipszakken openscheurde op zoek naar Flippo’s, terwijl je inmiddels zelfs de meest complete Flippo-collecties op Marktplaats aan de straatstenen niet meer kwijtraakt. En kun je je nog herinneren hoe zelfs de meest bescheiden mensen begin dit jaar nog helemaal uit hun dak gingen op de Harlem Shake? Nu, slechts enkele maanden later, lijkt het wel alsof dit nummer nooit heeft bestaan. Kortom: hypes komen en gaan. Toch lijkt er één hype te zijn die maar blijft aanhouden: Skylanders. De Skylanders-gekte is inmiddels overal ter wereld toegeslagen en het is dan ook niet verwonderlijk dat Activision later dit jaar met een compleet nieuw deel komt, Swap Force genaamd. Dat betekent dus nieuwe gameplay-elementen en nieuwe avonturen, maar bovenal: meer nieuwe poppetjes om je zuurverdiende spaarcentjes aan uit te geven.

Volgens wetenschappers is een eerste indruk van vitaal belang. Als dat waar is, begint Skylanders meteen al met een achterstand. Het eerste wat namelijk opviel toen ik de PlayStation 4-versie te zien kreeg, is hoe matig de game oogt. Het gros van de cartooneske games op de PlayStation 3 ziet er beter uit! Gelukkig dat de gameplay dit meer dan goed lijkt te maken.

Combineren

Wat heeft Swap Force dan te bieden op het gebied van gameplay? Heel simpel: precies wat je gewend bent, maar met één twist: je kunt dit keer verschillende poppetjes combineren. Heb je bijvoorbeeld een figurine van Wash Buckler en andere van Blast Zone, dan kun je de bovenste helft van de eerste combineren met de tweede, wat resulteert in Wash Zone. Er zijn bij de release 16 verschillende Swap Force-poppetjes beschikbaar, dus een snelle rekensom leert ons dat er uiteindelijk 256 verschillende combinaties mogelijk zijn. Op deze manier kun je voor elke situatie een geschikte Skylander creëren, want elk poppetje heeft natuurlijk zijn eigen krachten.

“]
Zo zijn er bepaalde gebieden die je alleen kunt betreden met bepaalde typen Skylanders. Je kunt je voorstellen dat je voor een level met zwevende platformen de bovenkant van een Skylander met vleugels nodig hebt, terwijl een onderkant met octopustentakels zich perfect leent voor zeegebieden. Het is dus zaak om constant te experimenteren met de verschillende Skylanders en dat levert verrassend vermakelijke gameplay op.

Helaas biedt Swap Force verder weinig vernieuwing. Er zijn enkele kleine nieuwe features geïntroduceerd, zoals de mogelijkheid om te springen en de introductie van een reeks nieuwe vijanden, maar daar blijft het wel bij. Een gemiste kans, want fans hebben genoeg suggesties voor toffe nieuwe features gedeeld op het internet.

Voorlopige conclusie

Het feit dat je Skylanders kunt combineren is ontzettend vet en zorgt zeker voor vermakelijke momenten, maar deze ene nieuwe feature is niet genoeg om de game vernieuwend te maken. Het is jammer dat Activision niet de moeite heeft genomen om meer nieuwe features te introduceren en de graphics op de next-gens iets te verbeteren. Dat neemt niet weg dat Swap Force voor de echte fans een must-buy is, al is het alleen maar omdat ze dan weer een reeks nieuwe poppetjes aan hun collectie kunnen toevoegen. Het wordt een duur najaar!

  1.   
    Alfa Warrior's avatar

    Zijn er niet al iets van 4500 van die poppetjes?

    Ik had het laatst met m’n tante over dit spel, eigenlijk best wel gemeen – je moet de expansie pakketten (de poppetjes) kopen wil je een bepaald gebied binnen kunnen gaan, toch wel jammer maar ja – Activision dus wat verwacht je er van.

  2.   
    Rudizo18's avatar

    leuk idee.. maar ik ga skylander nog steeds niet halen.. veel te duur met als die popetjes