Watch_Dogs Companion App

Het mag geen geheim heten dat Aiden Pierce, de hoofdpersoon uit Watch_Dogs, een vaardige hacker is. De beste man is in staat om binnen enkele seconden de beveiliging van vrijwel elk elektronisch apparaat te omzeilen, wat resulteert in de nodige interessante gameplay-features. Eén hiervan is de mogelijkheid om beveiligingscamera’s te hacken, waarna je mensen kunt bespieden zonder dat ze dit in de gaten hebben. Vrijwel alle gamers genieten met volle teugen van dit soort voyeuristische momenten, maar kunnen ze er net zo hard om lachen als zij degenen zijn die bespied worden? Met deze vraag stoeit de – nu al revolutionaire – companion app van Watch_Dogs.

“Forget everything you know about companion apps”, was de eerste zin van van de Ubisoft-man die mij de app presenteerde. En ik kan de man enkel gelijk geven. De companion apps die momenteel verkrijgbaar zijn in de App Store, zijn voornamelijk bedoeld als leuke extraatjes. Even je kill/death-ratio van Battlefield 3 bekijken in de trein, checken welke rondetijden je vrienden hebben neergezet in Need for Speed of snel de loadout van je personage in Far Cry 3 wijzigen: het is handig, maar niet iets wat je langer dan een paar minuten zoet houdt. De companion app van Watch_Dogs gooit het echter over een heel andere boeg.

Appvolution

Stel je voor: het is een regenachtige zondagmiddag en jij bent rustig Watch_Dogs aan het spelen. Je hebt net een missie voltooid en bent relaxed aan het free-roamen door de stad. Ik kom net thuis van een lange dag werken, pak m’n iPad en start de Watch_Dogs companion app op. Zonder dat jij het weet ben ik jou aan het bespieden en op de gedetailleerde kaart kan ik precies zien waar jij momenteel zoal mee bezig bent. Wanneer ik daar na een paar minuten genoeg van heb, besluit ik mijn aanwezigheid kenbaar te maken. Ik stuur je een uitnodiging en besluit dat het tijd wordt om eens te laten zien wie hier nou echt de skills heeft! Met een paar tikken op de minimap zet ik een checkpoint-race voor je in elkaar. Zaak voor jou is om binnen een x aantal minuten de finishlijn te bereiken, maar daar ga ik natuurlijk wel proberen een stokje voor te steken…

Door op de kaart te tikken kan ik allerhande obstakels creëren. Denk hierbij aan paaltjes die plotseling uit de weg omhoog komen, stoompijpen die vlak voor je ontploffen en je zicht verblinden of stoplichten die ik plotseling op groen zet, wat gigantische ongelukken creëert. Ook tof is de mogelijkheid om de lange arm der wet op de hoogte te stellen van iemands aanwezigheid. Verder heeft de app-speler altijd de beschikking over zijn eigen helikopter. Hiermee kun je de console- of pc-speler volgen, of hem vanuit de lucht aanvallen. Ook tof is de mogelijkheid om alle schermen in de stad te hacken en hier een persoonlijke boodschap op te zetten voor de speler. Tegelijkertijd is het ook mogelijk om jouw krachten in te zetten ten behoeve van je vriend. Wanneer deze bijvoorbeeld wordt achtervolgd door de politie, kun je dezelfde trucjes inzetten om de smerissen te dwarsbomen.

Gratis!

Watch_Dogs en de companion app staan overigens volledig los van elkaar. De XP die je in de app verdient, kun je namelijk niet overhevelen naar de volledige game en vice versa. Bovendien kan iedereen de app gratis downloaden, zelfs als je de game helemaal niet bezit. De XP die je in de app verdient kun je vervolgens uitgeven aan upgrades voor je helikopter, nieuwe aanvallen en meer van dat soort dingen. De ontwikkelaar kon geen concrete cijfers noemen, maar ik vermoed dat je flink wat uurtjes in de app zal moeten steken voordat je alles hebt vrijgespeeld.

Voorlopige conclusie

Ubisoft zet een nieuwe standaard op het gebied van companion apps en bewijst dat deze de potentie kunnen hebben om je tientallen uren zoet te houden. De naadloze connectie tussen tablets en consoles is bovendien niet minder dan indrukwekkend en het feit dat zowel de app als de game er nu al praktisch voltooid uitzien, stemt zeer hoopvol. Het is ontzettend tof dat je elkaar kunt uitdagen, maar tegelijkertijd ook de mogelijkheid hebt om je maatje te helpen op de momenten waarop hij dat het hardst nodig heeft. In feite krijg je een volledige game helemaal gratis en daar kan een gezonde Hollandse jongen als ik natuurlijk enkel enthousiast van worden.

 1.   
  Djarid's avatar

  Dit is de enige game die ik niet heb kunnen spelen op de Gamescom en dit vind ik zo gigantisch jammer! Daar tegenover heb ik wel iedere game kunnen spelen waar ik naar uit keek! (Zie facebook comment onder de goodie prijsvraag van Maarten Pannekeet). Desondanks heb ik hele positieve reacties gehoord van degene die het wel gespeeld hebben. Ik kijk ook zeer uit naar de release date, ik neem aan dat, desondanks ik de demo niet heb kunnen spelen, dit gegarandeerd geen miskoop zal zijn! 🙄

 2.   
  Petor's avatar

  Djarid schreef, "Dit is de enige game die ik niet heb kunnen spelen op de Gamescom en dit vind ik zo gigantisch jammer! Daar tegenover heb ik wel iedere game kunnen spelen waar ik naar uit keek! (Zie facebook comment onder de goodie prijsvraag van Maarten Pannekeet). Desondanks heb ik hele positieve reacties gehoord van degene die het wel gespeeld hebben. Ik kijk ook zeer uit naar de release date, ik neem aan dat, desondanks ik de demo niet heb kunnen spelen, dit gegarandeerd geen miskoop zal zijn! 🙄 "

  Hi Djarid! Jij bent fanatiek bezig geweest op Gamescom zeg! Heel gaaf! Mocht je meer willen weten over de basis game van WD, hebben we nog een uitgebreidere preview voor je! 🙂