Elysium

Neill Blomkamp heeft zijn creatieve brein losgelaten op een nieuw project: Elysium. Kan de regisseur samen met de sterrencast het niveau van District 9 overtreffen?

Elysium

Het jaar is 2125, de rijken der Aarde hebben zich gevestigd op de habitat Elysium. Vrede, geluk en voornamelijk rijkdom is daar in overvloed te vinden. Max De Costa, een hardwerkende burger in Los Angeles, probeert al jaren het rechte pad te bewandelen. Dat gaat helaas niet zonder slag of stoot en Max dreigt regelmatig terug te vallen in zijn oude gewoontes. Voor een kleine beetje geld moet hij hard werken, om zo op een dag naar Elysium te kunnen geraken. Helaas eindigt zijn werkdag in een ramp, wat hem uiteindelijk het leven zou kunnen kosten. Zijn enige kans op overleven blijkt zich op Elysium te bevinden.

Een Mengelmoes Van Teveel

Neill Blomkamp heeft met zijn regiedebuut District 9 hoge ogen weten te gooien. Vanzelfsprekend zijn de verwachtingen van zijn nieuwste film dan ook hooggespannen.. Hij weet de film erg sfeervol te openen, met prachtige shots van het toekomstige Los Angeles. Met een meeslepende soundtrack wordt de film met een enkele droom geopend. De film mag wellicht esthetisch een staande ovatie krijgen, maar inhoudelijk lijkt er van alles mis te zijn.

Verhaaltechnisch is Elysium allesbehalve spannend. Met een mix van alles wat voorgaande blockbusters ons al hebben voorgeschoteld, voelt Elysium aan als een dertien-in-een-dozijn-film. De film probeert in anderhalf uur tijd een verhaal te vertellen dat elders twee keer zolang zou duren. Tevens zijn de actiescènes alles behalve duidelijk. De desbetreffende cameraman/vrouw heeft ’s werelds grootste wanprestatie weten te leveren met zijn/haar camerawerk.

Cast

Matt Damon heeft verreweg de meeste screentijd. De acteur weet samen met Sharlto Copley de show te stelen. Ze zijn elkaars tegenpolen en de twee weten dat goed uit te dragen naar het publiek. Damon speelt niet zijn beste rol. Zijn personage is oppervlakkig, iets wat tevens geldt voor alle andere personages, maar Damon weet zijn personage enigszins interessant te houden. Copley daarentegen weet een echte badass personage neer te zetten. Zijn accent echter weet soms te irriteren en te neigen naar overacting. Het valt maar een enkele keer op, maar als dat wordt opgeteld bij de onderstaande minpunten, gaat het zwaarder wegen.

Jodie Foster speelt de minister van Defensie op Elysium. Het zit allemaal niet mee voor de actrice. Allereerst is haar personages het slachtoffer van slecht schrijfwerk. Haar motieven en drijfveren zijn ver te zoeken. Foster zelf leek er ook niet veel zin in te hebben. Zonder enige charisma dreunt zij haar tekst op uit haar hoofd. Dit lijkt ook bij de kleinere rollen het geval te zijn, met uitzondering van Alice Braga, die met haar korte screentijd haar personage overtuigend neer weet te zetten.

Conclusie

De kap maakt de monnik niet; deze zin beschrijft de gehele film. Esthetisch zit de film puik in elkaar. De special effects zijn waanzinnig, maar dat maakt de film er niet beter op. De regisseur heeft teveel aspecten proberen te proppen in anderhalf uur tijd. De film draagt geen innovatie noch creativiteit mee. Tevens lijken de acteurs, op Matt Damon en Sharlto Copley na, er niet veel zin in te hebben. Een gemiste kans is het zeker, Neill Blomkamp heeft veel goed te maken in het vervolg.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Matt Damon
  • De film is sfeervol
  • Esthetisch is de film gelikt

Wat is NOT

  • Tergend camerawerk
  • Oppervlakkige personages

6.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren