Driveclub

Driveclub werd begin dit jaar met veel bombarie aangekondigd. De makers beloofden een “revolutionaire game met een visie die enkel mogelijk is op de next-gen consoles”. Destijds werd hier nogal lacherig op gereageerd: doet EA niet al jaren hetzelfde met zijn Need for Speed-franchise? Ook ik betrad de presentatiezaal in Keulen met een gezonde dosis scepsis, maar tegelijkertijd wilde ik niets liever dan aangenaam verrast worden. Inmiddels is de presentatie voorbij en luidt de grote vraag dus: is Driveclub echt zo revolutionair als de makers beloven?

Nee. In plaats van langzaam op te bouwen naar een climax en de vraag uit de inleiding pas in de laatste zin van de conclusie te beantwoorden, begin ik in het geval van Driveclub liever met een gigantische anticlimax. Simpelweg omdat de presentatie van Driveclub ook een beetje aanvoelde als een anticlimax. Constant had ik het gevoel dat de ontwikkelaars opbouwden naar een gigantische onthulling, iets wat het racegenre op zijn grondvesten zou doen schudden. Helaas bleef een dergelijke verrassing uit.

Niet slecht

Begrijp me niet verkeerd: Driveclub wordt geen slechte game. Het spel ziet er prima uit, de besturing oogde aangenaam en het feit dat je samen met vrienden een clan kunt vormen, klinkt vermakelijk. Ook ga ik ongetwijfeld proberen snelle rondetijden neer te zetten, om vervolgens mijn vrienden uit te dagen. En reken maar dat ik de app voor mijn telefoon ga downloaden, waarmee ik constant in de gaten kan houden of mijn records al gebroken zijn en of ik ben uitgedaagd door medespelers.

Het klinkt allemaal leuk, maar tegelijkertijd is er niets daadwerkelijk nieuws onder de zon. Dergelijke sociale features zijn al tijdenlang de standaard in racegames en ik snap dan ook niet waarom de ontwikkelaar doet alsof zij het wiel opnieuw heeft uitgevonden. “Frankly, it’s quite ridiculous”, zei de aanwezige game director toen hij praatte over de sociale mogelijkheden van Driveclub. De graphics zijn volgens hem bovendien “amazing” en de gameplay zou zelfs “world perfect” zijn! Kortom: aan superlatieven geen tekort tijdens de presentatie van Driveclub, en dat maakte het des te pijnlijker dat geen enkele journalist in de zaal ook maar enigszins onder de indruk leek te zijn.

Gratis, maar toch niet

“Maar je mag een gegeven paard niet in de bek kijken!”, hoor ik je roepen. En dat is waar: Sony meldde op zijn E3-persconferentie dat Driveclub gratis weggegeven zal worden aan iedere PlayStation Plus-bezitter. Nu moet ik toegeven dat Driveclub een indrukwekkend cadeau zou zijn geweest als Sony de game inderdaad gratis zou weggeven aan zo’n beetje iedere eigenaar van een PlayStation 4, maar helaas is gedurende de afgelopen maanden gebleken dat de vork toch iets anders in de steel zit.

PlayStation Plus-leden krijgen namelijk niet de volledige versie van Driveclub gratis, maar slechts de zogenaamde “PlayStation Plus-editie”. Deze bevat alle modi en features uit de volledige game, maar voor een (groot?) gedeelte van de circuits en auto’s zul je nog wel apart moeten betalen. Dat maakt Driveclub niet meer dan een doodgewone free-to-play-game, en nog een dure ook. Dat blijkt wel uit het feit dat je volgens de ontwikkelaar goedkoop uit bent wanneer je de volledige game op blu-ray aanschaft voor 60 euro. Je krijgt dan in feite de PlayStation Plus-editie, inclusief alle betaalde content. 60 euro? Inderdaad, dat is vrij veel geld om uit te geven aan wat extra wagens en circuits in een gratis game.

Voorlopige conclusie

Zoals ik al zei: Driveclub is geen slechte game. Het is duidelijk dat Sony flink wat dollars heeft geïnvesteerd in dit project en het racen ziet er solide en vermakelijk uit, maar dat is tegenwoordig niet meer genoeg. Als je wilt opvallen in het racegamelandschap moet je met iets unieks komen en dat doet Driveclub niet. Bovendien vind ik het een nogal laffe streek om te doen alsof je mensen een volledige game gratis geeft, waarna later blijkt dat het hier slechts gaat om een uitgeklede versie die normaal ook kosteloos in de Store te vinden zou zijn, maar dan onder het kopje “free-to-play”. Desalniettemin zal ik Driveclub later dit jaar zeker even downloaden uit de PlayStation Store en misschien schaf ik zelfs een paar toffe wagens aan, al is het alleen maar om te genieten van de grafische pracht en praal die mijn gloednieuwe console te bieden heeft. Revolutionaire vernieuwingen hoef je hier echter niet te verwachten.

 1.   
  soldierarjan's avatar

  Ik wil heel graag een race game op de ps4 maar deze game weet mij nog steeds niet te overtuigen.
  Ook ik ga de plus versie proberen en dan kijken of iets is.

 2.   
  3333/3333's avatar

  Dit wordt gewoon een middelmatige nfs/test drive achtige game, dat is onderhand wel duidelijk geworden.

 3.   
  GBA43's avatar

  Ik snap de gedachtegang van de schrijver, mede door de komst van de PS4 kijken we met smart naar nieuwe features, modi’s en iets wat écht fris oogt..
  Des al niet te min ga ik zeker de plus versie uitproberen, maar ik als race fan zijnde zit niet ongeduldig op deze game te wachten.
  Ach.. we zullen zien! 🙂