Tearaway

Media Molecule staat bij velen bekend als de ontwikkelaar van LittleBigPlanet. Na het uitbrengen van LBP2 besloot de Britse ontwikkelaar echter dat het genoeg had van de franchise en dat het tijd was voor nieuwe projecten. Eén daarvan is een, momenteel nog niet onthulde, game voor de PlayStation 4 en de ander is niets minder dan Tearaway, één van de games die de PlayStation Vita dit najaar door moet helpen.

Iota

In Tearaway gaan we aan de slag met het schattige ventje Iota, of Atoi als je voor zijn vrouwelijke evenknie kiest. Dit kereltje (of dametje) is geheel gemaakt van papier en dit levert een ontzettend schattig figuurtje op. Niet alleen het hoofdpersoon is gemaakt van papier. De hele wereld in Tearaway, weinig verrassend Paperworld genoemd, is opgetrokken uit dit materiaal. Deze stijl geeft de game een charmant en koddig uiterlijk.

Aan ons papieren hoofdpersoontje is een belangrijke rol toebedeeld. Hij is namelijk een boodschapper die een belangrijke mededeling moet vervoeren. Deze unieke boodschap zit verstopt in hem (of haar)zelf en is voor niemand minder dan de speler zelf bedoeld.

Om deze boodschap af te leveren zal Iota door diepe dalen en over hoge bergen moeten reizen en dit doe je door in een 3D-wereld te platformen. Waar het platformen in LittleBigPlanet toch grotendeels draaide om een juiste timing, heeft dit in Tearaway een meer ondergeschikte rol en staat het oplossen van puzzel(tje)s centraal. Deze puzzels zijn op een tweetal manieren in te delen. Allereerst zijn er de conventionele raadels, waarin je bijvoorbeeld door papieren propjes te verplaatsen een lift kan doen laten bewegen en zo verder kan.

Hoewel dit uiteraard best vermakelijk is, zijn de andere puzzels interessanter. Hier wordt namelijk op allerlei wijze gebruikgemaakt van de speciale mogelijkheden van de PlayStation Vita. Of het nu de gyroscoop, touchpad, microfoon, camera aan de achterzijde of touchscreen is, geen enkel onderdeel van de Vita lijkt ongebruikt. Voorbeelden zijn er te over. Zo zul je op het touchscreen papieren trappetjes vouwen, met behulp van de backtouch Iota laten stuiteren op trommels en met gebruik van de microfoon vervelende beesten die de weg blokkeren wegjagen. Persoonlijk favoriet zijn echter de puzzeltjes waarbij je vingers als het ware door het scherm heenkomen om raderen aan te drijven en de koddige Iota verder te helpen.

Vechten

In Tearaway draait het niet puur om het platformen, je zult ook nog de nodige tegenstanders moeten verslaan om jouw pad te kunnen vervolgen en die belangrijke boodschap af te kunnen leveren. Gedurende de sessie op de Gamescom bleek dit het vechtsysteem echter niet heel diepgaand. Vervelende creaturen werden slechts verslagen door ze op te pakken en weer weg te gooien of door tegen ze aan te rollen. Aangezien we op de Gamescom slechts levels zagen uit de eerste regio van het spel, is het mogelijk dat later in de game de combat minder oppervlakkig wordt, maar enigszins zorgwekkend is het wel.

Papercraft

Mocht je nu overigens helemaal bevangen zijn door de papieren wereld van Tearaway en de Paperworld het liefste nabouwen in je eigen kamer, dan hebben we goed nieuws. In de game is het namelijk mogelijk om te switchen naar een eerste persoonsperspectief, waarna je de mogelijkheid hebt om foto’s te maken. Dit is soms nodig om puzzels op te lossen, maar je kunt het ook gebruiken als middel om leuke plaatjes te schieten. Als je van specifieke onderdelen in het Tearaway-universum een foto maakt, kan je deze elementen vervolgens op de pc downloaden en uitprinten. Hierna kan je met het uitgeprinte papier, een schaar en een beetje handigheid de mooiste papercraft bouwwerken maken.

Voorlopige conclusie

Media Molecule lijkt na LittleBigPlanet met Tearaway weer een pareltje in handen te hebben. Tearaway heeft een compleet andere stijl, maar de papieren wereld weet direct een charme op te wekken die Sackboy ook met zich meedraagt. Het platformen in een 3D-wereld werkt daarnaast uitstekend en men weet alle mogelijkheden van de PlayStation Vita te gebruiken zonder dat dit gaat vervelen. Enig puntje van aandacht is momenteel het vechtsysteem, dat wel heel simpeltjes lijkt. Toch kunnen we nu al vrijwel zeker stellen dat de PlayStation Vita dit najaar met Tearaway weer eens een topper van formaat ontvangt.

  1.   
    Tom 2.0's avatar

    Dit is een game die de PS Vita heel hard nodig heeft om mensen te overtuigen dit apparaat alsnog te kopen. Mij lijkt het een zeer leuke en innovatieve game! 🙂

  2.   
    Rudizo18's avatar

    looks kinda awesome! <3

  3.   
    soldierarjan's avatar

    Dit word voor mij echt een game die ik met kerst ga spelen op me vita.
    Ziet er super tof eruit en leuk om te spelen hopelijk word ook nog beetje lang avontuur.