The Wolverine

Er gingen al vijf X-Men-films aan vooraf. The Wolverine focust zich ditmaal alleen, hoe kan het ook anders, op Wolverine. Maar weet het personage en zijn avontuur genoeg te boeien om er een film mee te vullen? Dat lees je in deze recensie.

Mutant X

The Wolverine speelt zich af na de gebeurtenissen uit de X-Men-trilogie. Het verlies van Jean, gespeeld door Famke Janssen, ligt Logan zwaar. Hij leeft een afgezonderd leven in de bossen van de Verenigde Staten. Verdriet en drank vullen tegenwoordig zijn dagen, totdat er een oude bekende Logan uitnodigt. Nee, het verhaal speelt zich ditmaal niet af in het geliefde Amerika, maar speelt zich af in het land van de rijzende zon, Japan. Daar ontmoet Logan Yashida weer. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog heeft Logan namelijk Yashida gered van de dood. De oude man is stervende en wil dat Logan zijn onsterfelijkheid opgeeft om zodoende de dood uit te stellen. Helaas voor de oude man gaat Logan niet akkoord, waarop het onvermijdelijke zich voltrekt. Tijdens zijn begrafenis komt Logan erachter dat er iets goed mis is met hem. Op een of andere manier is zijn onsterfelijke gave ontnomen en zit hij opgescheept met de kleindochter van Yashida.

Hugh Jackman bewijst zich weer

James Mangold, de regisseur van The Wolverine, gooit het ditmaal over een andere boeg. Het personage van Hugh Jackman wordt veel dieper uitgewerkt en doet de film eer aan. Waar Wolverine voorheen een brute gast was, is hij nu een brute gast met een verhaal, een verleden. Jackman laat weer eens zien dat hij de enige is die het personage zou kunnen vertolken. Met de meeste screentijd weet hij zijn personage beter neer te zetten dan ooit te voren. Een hulde voor de acteur is dan ook geheel op zijn plaats.

Verder zijn er ook rollen weggelegd voor Svetlana Khodchenkova, Hiroyuki Sanada, Rila Fukushima en Tao Okamoto. De laatste twee actrices zijn nieuwkomers in de filmwereld en dat is op zijn tijd te merken. Fukushima weet als actrice soms niet altijd alles even goed over te brengen en komt af en toe charmeloos over. Tao Okamoto, die de rol van Mariko vervult, weet gelukkig wel te overtuigen.

Svetlana heeft een prominente rol te pakken in de film. Zij vertolkt namelijk de kwaadaardige Viper, maar de Russische actrice weet haar personage niet overtuigend neer te zetten. Wellicht doordat ze veelal op de achtergrond voorkomt en op de automatische piloot staat, maar toch blijft het een gemiste kans. Gelukkig draait de film volledig rondom het personage van Hugh Jackman. Het script steekt goed in elkaar. Zo wordt er goed balans gehouden tussen de emotioneler scènes en de lichtere scènes. Ook de regie weet het mysterie rondom goed te waarborgen. De keuze om de film in Japan af te laten spelen werkt bijzonder goed. De brute kracht van Wolverine tegenover de behendige Japanners zorgen voor uitstekende en uiterst vermakelijke actiescènes. Sterker nog, dankzij die mix kan The Wolverine worden gezien als een van de betere X-Men-films.

Esthetisch gelikt

Een van de laatste blockbusters van het jaar, waar menig fan op wachtte, weet goed te vermaken. Geldt dat ook voor het oog? De vechtchoreografie weet goed te overtuigen door de schuddende camera achterwege te laten. Ook de special-effects zien er gelikt uit. Vooral de actievolle momenten in, om en rondom de hogesnelheidstrein laten de talenten zien van de knappe koppen die verantwoordelijk zijn voor de computeranimaties. Tevens weet de soundtrack, gecomponeerd door Marco Beltrami, de film meer diepgang te geven. Helaas is de film wel slachtoffer geworden van een onnodige 3D-conversie. Wederom dwingt Hollywood ons extra geld uit de zakken te kloppen voor nietszeggende en overbodige 3D.

Conclusie

The Wolverine is een vermakelijke film met een geslaagde combinatie tussen verhaaldiepgang en de broodnodige actie. Wederom weet Hugh Jackman te bewijzen dat hij uit het juiste hout is gesneden. De personages rondom Wolverine zijn helaas wat minder. De film zit als geheel goed in elkaar en weet met een bak popcorn op schoot de komende uurtjes goed te vullen. Blijf na de film nog even wachten tot na de aftiteling, want er volgt nog een interessante teaser.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Hugh Jackman is Wolverine
  • Brute kracht vs Ninja's

Wat is NOT

  • 3D voegt niets toe
  • Het eindgevecht

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren