GN Zomer Special: de meest zonnige games

Het is zomer! De bermuda’s kunnen weer uit de kast, iedereen verlaat zijn pittoreske gehucht om als ingeblikte haring ergens het strand op te zoeken, de meest vadsige verschijningen tarten de natuurwetten en de wisselwerking van eb en vloed door gewoon in zee te dobberen, de teenslippers zijn ineens weer geaccepteerd in het straatbeeld, de speedo’s en stringkini’s mogen weer vacuum om de edele delen worden gehesen, vleesch siddert van genot op het gietijzer van een warme barbecue, vamos a la playa, let’s go to the beach, we’re going to Ibiza, holi holiday… of je blijft gewoon lekker gamen! Voor wie de zomer thuis doorbrengt, zetten we in deze zomerse GN Special de meest zonnige games op een rijtje!


De titel verraadt het al, zonneschijn alom in Super Mario Sunshine! Althans, daar mag jij als Mario voor gaan zorgen. Het ooit zo idyllische Isle Delfino is namelijk vervuild geraakt, waardoor de energiebron van het eiland niet meer werkt. En als klap op de vuurpijl geven de bewoners van het eiland Mario de schuld van alle vuiligheid. De schurk ‘Shadow Mario’ is echter de boosdoener en als hij ook nog eens prinses Peach ontvoert (voor de verandering), is het tijd om in actie te komen. Tijd voor het redden van de dame in nood en het terugbrengen van de zomerse zonnigheid op Isle Delfino. Samen met je geweldige hogedrukspuit, FLUDD (Flash Liquidizer Ultra Dousing Device) mag je aan de bak.

Super Mario Sunshine is niet alleen een game met een zomers tintje, het is volgens veel gamers ook nog eens de beste Mario-game ooit gemaakt. Mocht je nog een Nintendo GameCube in huis hebben, of je kunt er aan eentje komen, geef deze game dan zeker eens een kans.


Welke Far Cry je ook kiest, zomers zijn ze eigenlijk allemaal. Deel 1 schotelde je een tropisch eiland, huurlingen en mutanten voor en was eigenlijk al een mooie kandidaat voor deze GN Special. De tweede helft van de game was helaas een stuk minder boeiend en het slechte level design van de grote finale gooit helemaal roet in het eten. Deel twee moest het vooral hebben van de warmte van verspreidend vuur. Far Cry in Afrika, dus genoeg hitte te verwerken.

Toch is het laatste deel de meest zonnige en gepaste game uit de serie. Far Cry 3 begint als een heuse vakantie. Lekker met vrienden op een tropisch eiland feesten en genieten van de vrijheid. Maar als die vrijheid ineens bruut verstoord wordt door een psychopatische dictator, die niet vies is van ontvoering en moorden, dan is er van vakantie weinig sprake meer. Het enorme tropische eiland, de azuurblauwe zee en de diverse wilde dieren maken van Far Cry 3 een geweldige, zomerse ervaring.


Al vanaf de eerste, cinematische trailer greep Dead Island je bij je strot. Een gezinnetje, op vakantie in een tropisch resort vol weelde en luxe. Alles lijkt geweldig, ze hebben een fijne tijd, de vakantie van hun leven… todat een zombie-uitbraak alles verandert en het vechten wordt om te overleven. Vechten tegen zombies en zelfs vechten tegen mensen, kinderen, die niet lang geleden nog rustig van het mooie weer genoten. Het zonnige Dead Island is geen reis die je in het echt snel zou boeken, maar het is wel een heerlijke actiegame om de zomer mee door te komen. De lompe actie en de zomerse omgeving doen zelfs de kleine schoonheidsfoutjes van de game even vergeten.


Niets moet, alles mag. Een credo dat voor menig vakantie geldt. Ook in Just Cause 2 is dit het geval, want je kunt je helemaal uitleven in deze game. Het eiland Panau is een ware speeltuin, samen met de diverse gadgets die je tot je beschikking hebt. Vliegtuigen, boten, auto’s, je grappling hook, een vrije val van grote hoogte… het is allemaal volledig over de top en juist dat maakt Just Cause 2 tot een heerlijke game. Vrijheid blijheid, al moet je af en toe wel even je spierballen tonen en het eiland een stukje (on)veiliger maken. Voor gamers die volledig los willen gaan is dit de ideale game om je heel wat uren mee te vermaken.


Er zijn nogal wat TrackMania-games inmiddels geweest. Een zonnige variant was uiteraard TrackMania Sunrise. Lekker scheuren in de gebieden Eiland, Baai en Kust. De game zag er een stuk mooier uit dan zijn voorganger, kende nieuwe voertuigen en de nieuwe spelmodi Crazy en Platform. Kortom, heel wat vermaak om je tijdens de zomer niet te hoeven vervelen. Inmiddels zijn er al wel betere opvolgers op de markt, maar toch verdient TrackMania Sunrise een plekje in dit overzicht van de meest zonnige games.

Op het gebied van racegames is een eervolle vermelding voor Burnout Paradise zeker op zijn plaats. Heerlijk scheuren, geweldige crashes, bijzonder veel uitdagingen om te volbrengen… en dat alles natuurlijk in een paradijselijke omgeving. Ideaal voor mensen die met de auto op vakantie gaan en zich anders altijd netjes in moeten houden op de Franse snelwegen.

Jouw zomerse game

En dat waren 5 heerlijke, zomerse games. Zonnig, soms met het nodige gevaar, maar allemaal een heel mooi excuus om thuis het zomerse vakantiegevoel te creΓ«ren. Ideaal voor als het buiten bloedheet is of als er weer eens een zomerse bui valt. Maar er zijn natuurlijk veel meer games met een zonnig thema. Wat is jouw favoriet? Naar welke omgeving ga jij het liefste even ‘op vakantie’ tijdens het gamen?

 1.   
  RinusReetRidder's avatar

  Whahahaha die intro geweldig πŸ˜† Far Cry 3 vind ik nu wel de beste zomerse game op dit moment 8)

 2.   
  Verwijder Mij!'s avatar

  Super Mario Sunshine heb spontaan zin om het te spelen. πŸ˜€

 3.   
  tijn80's avatar

  Heavy Rain. Vanwege de meeste nederlandse zomers πŸ˜‰

 4.   
  Carmen07's avatar

  Leuk artikel πŸ™‚ Burnout Paradise was echt tof, heb daar maanden in rond gescheurd 8)

 5.   
  nunen007's avatar

  WO_OSH schreef, "Super Mario Sunshine heb spontaan zin om het te spelen. πŸ˜€ "

  Ik ook! πŸ˜€ Ik heb Super Mario Sunshine vroeger echt heel vaak gespeeld. Dat was mijn favoriete game op de Gamecube. πŸ™‚

 6.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Hmm, als ik een game moet noemen denk ik aan het zonnige Vice City in de jaren 80 of waren het se 70gs in Grand Theft Auto. Dus bij deze Grand Theft Auto Vice City.