De Sims 3: Exotisch Eiland

Met De Sims 3: Exotisch Eiland heeft De Sims 3 zijn tiende uitbreiding erbij. Deze uitbreiding draait helemaal om zon, zee en strand en dat is niet alleen terug te vinden in de nieuwe voorwerpen en de nieuwe kleding, maar in de nieuwe gameplay elementen die deze uitbreiding biedt.

Zoals de meeste uitbreidingen bevat Exotisch Eiland een nieuwe wereld, in dit geval Isla Paradiso, die bestaat uit twee grote eilanden en meerdere kleine eilandjes. Voor Sims die dol zijn op dingen ontdekken en verzamelen zullen dus veel plezier hebben aan deze nieuwe wereld. De Sims 3: Exotisch Eiland biedt namelijk ook de mogelijkheid tot duiken en het ontdekken van nieuwe eilanden, die aanvankelijk gehuld zijn in een dikke mist.

Isla Paradiso

Isla Paradiso biedt in totaal acht eilandjes die ontdekt kunnen worden. Sommige hiervan zijn redelijk makkelijk om te ontdekken, bijvoorbeeld door er gewoon heen te gaan of door vrienden te worden met een ZeemeerSim, maar voor andere moet je flink veel moeite doen, bijvoorbeeld door in het bezit te zijn van een vijf sterrenresort of door het vinden van de vier stukken van een schatkaart. Op de nieuwe eilanden is vaak ook nog wat te vinden, van schatkisten met geld en goud tot verschillende verzamelbare objecten. Daarnaast is een van de eilanden ook uitermate geschikt voor het bouwen van een tropisch megaresort.

Resorts zijn een van de belangrijkste nieuwe toevoegingen die De Sims 3: Exotisch Eiland doet. Je kunt ervoor kiezen om een van de reeds bestaande resorts te beheren en deze verder uit te breiden, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om je eigen resort vanaf de eerste steen eigenhandig op een leeg stuk land te bouwen. De stijl van je resort kun je geheel zelf kiezen, maar als Sims naar een resort gaan, dan verwachten ze wel bepaalde faciliteiten. Een zwembad, buffettafels, bars en genoeg groen zijn elementen die de gasten van je resort graag zien. Hoe meer van deze faciliteiten je hebt, hoe beter de reviews zijn die je gasten achterlaten.

Een, twee, drie, vier, vijf sterren

Deze reviews zijn essentieel als je je resort naar het vijf sterrenniveau wilt tillen. Via deze reviews geven je gasten namelijk aan wat ze nog missen in je resort. Dit kan variëren van niet genoeg groen tot geen chloor in het zwembadwater of een bubbelbad met te koud water. In sommige gevallen zul je je resort dus moeten verbeteren door het toevoegen van nieuwe voorwerpen, in andere gevallen zul je iets aan je resort moeten veranderen waardoor de onderhoudskosten stijgen. Chloor toevoegen aan het water van je zwembad en het verhogen van de temperatuur van het bubbelbad zullen de onderhoudskosten van je resort verhogen, maar ook je personeel is een kostenpost.

Voor het onderhoud kun je bijvoorbeeld kiezen hoeveel Sims je in dienst neemt en je kunt bovendien ook kiezen hoe hoog de kwaliteit van je personeel is. Beter personeel is uiteraard duurder. Ook de diensten die je personeel draait kunnen bijdragen aan de kosten. Het personeel van je bars zal niet automatisch nachtdiensten draaien, omdat er over het algemeen weinig gasten zijn die hiervan gebruik zullen maken. In grotere resorts kan het echter voordelig zijn om het personeel van een van je bars nachtdiensten te laten draaien, zodat ook nachtbrakers in je resort kunnen genieten van een lekker tropisch drankje.

Resorttoren

Een vitaal onderdeel van elk resort is de resorttoren. Dit is een gebouw dat je zelf kunt plaatsen, maar verder niet aan kunt passen qua uiterlijk. Door deze resorttoren te upgraden kun je meer diensten toevoegen aan je hotel, zoals roomservice en de mogelijkheid tot relaxbehandelingen voor je Sims. Bovendien kunnen er ook Sims overnachten in deze toren, wat weer kan zorgen voor meer inkomsten. De resorttoren kan je dus veel voordelen brengen, maar het vervelende aan deze toren is dat deze verplicht is om überhaupt een resort te kunnen openen. Er zijn in totaal vier verschillende stijlen qua resorttoren: eiland, strand, Spaans en modern. Wil je een resort bouwen dat niet binnen een van deze thema’s past, dan kan het dus zijn dat je zit opgescheept met een resorttoren die qua stijl niet overeenkomt met de rest van je resort en er in sommige gevallen niet bij past.

Je resort kunt je helemaal zelf bouwen, maar je kunt ook gebruikmaken van blauwdrukken. Met de blauwdrukken kun je compleet al ingerichte kamers plaatsen, wat vooral handig is als je een megaresort wilt bouwen. Niet alleen hotelkamers kunnen zo makkelijk worden geplaatst, maar ook bars, zwembaden en restaurants. De blauwdrukken zijn heel erg handig, zeker als je je meer op het managen van een resort wilt focussen, maar helaas is er niet de mogelijkheid om zelf blauwdrukken te maken.

Ter land, ter zee

Resorts kunnen niet alleen gebouwd worden op het land, maar ook op het water. Dit kan op twee verschillende manieren: resorts en huizen kunnen met behulp van steigers gedeeltelijk over het water worden gebouwd en ze kunnen ook op een basis voor een woonboot worden gebouwd. Wil je in plaats van een resort op een tropisch eiland liever een cruiseschip, dan kan dit.

Het leven op een woonboot verschilt enigszins van dat op het land. Je Sim zal iets minder ruimte hebben, wat betekent dat je qua inrichting soms iets andere keuzes moet maken. Gelukkig zijn er ook nieuwe ruimtebesparende voorwerpen, zoals een alles-in-een sanitaire voorziening en ladders in plaats van trappen. Daarnaast kun je je woonboot uiteraard aanmeren, maar je kunt er ook voor kiezen om je woonboot lekker midden in de zee te laten dobberen en te genieten van het open water.

Onderwaterleven

Naast het leven op het water biedt De Sims 3: Exotisch Eiland ook een leven onderwater. Je Sims krijgen er namelijk een nieuwe vaardigheid bij: duiken. Isla Paradiso bevat verschillende plekken waar je Sim een onderwaterwereld kan verkennen. Voor elke duikplek moet je Sim zijn of haar duikvaardigheid op een bepaald niveau hebben. De duikplekken die je pas op hogere niveaus kunt bereiken bevatten vaak ook waardevollere schatten, waardoor het dus zeker loont om flink aan de slag te gaan met de duikvaardigheden van je Sim. Je Sim kan van het duiken ook zijn beroep maken door zich bij het gemeentehuis te registreren als zelfstandige duiker.

Het duiken is iets wat wat mij betreft nog wat uitgebreider had mogen zijn. Er is maar een beperkt aantal duiklocaties en het ontdekken van deze duiklocaties is lang niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld het ontdekken van tombes in De Sims 3: Wereldavonturen, waarbij je ook vallen moest ontwijken en puzzels op moest lossen. Ondanks dat het duiken leuk is, is het lang niet zo leuk als het ontdekken van de tombes, puur omdat hier meer uitdaging in zat.

Onderwaterschatten

Naast schatten vinden kun je onderwater ook vissen vangen, schelpen verzamelen en natuurlijk ZeemeerSims ontmoeten. ZeemeerSims zijn een nieuw soort Sims, net zoals bijvoorbeeld vampieren, weerwolven en heksen uit eerdere uitbreidingen. ZeemeerSims verschillen op sommige punten van normale Sims. Zo moeten ZeemeerSims regelmatig in de zee vertoeven omdat ze anders weer in normale Sims veranderen en zal hun duikvaardigheid meteen van het hoogste niveau zijn. Dit betekent dat een ZeemeerSim meteen op alle duiklocaties kan duiken. ZeemeerSims kunnen niet worden aangemaakt via Create-A-Sim, maar je Sim kan wel in een ZeemeerSim veranderen door zeemeerwier te eten. Dit speciale wier kan je Sim krijgen door genoeg punten te verzamelen of door bevriend te raken met een ZeemeerSim.

De Sims 3: Exotisch Eiland is een uitbreiding die goed te combineren valt met andere uitbreidingen. De combinatie Isla Paradiso en De Sims 3: Seizoenen zorgen voor een heel aparte sfeer, met name als deze tropische wereld is bedolven onder een dikke laag sneeuw. Ook De Sims 3: Beestenbende combineert goed met Exotisch Eiland, want zowel katten als honden kunnen zich goed redden op een woonboot. Je kunt ook paarden meenemen op je woonboot, maar deze zijn beperkt tot de begane grond.

Conclusie

De Sims 3: Exotisch Eiland is een uitbreiding die opnieuw erg veel leuke content toevoegt aan de wereld van De Sims 3. Het managen van resorts is erg leuk, helemaal omdat je deze grotendeels zelf kunt inrichten en het duiken onderwater is ook een leuke nieuwe bezigheid, hoewel er bij beide onderdelen wel een paar verbeterpuntjes zijn. Exotisch Eiland biedt echter ook nog genoeg nieuwe content op het gebied van ZeemeerSims, nieuwe kleding en nieuwe voorwerpen om dit weer goed te maken.

Het leukste aan deze uitbreiding vind ik echter de nieuwe mogelijkheden met betrekking tot bouwen. De woonboten voegen hier een hele nieuwe dimensie aan toe, net zoals de mogelijkheid om gebouwen gedeeltelijk op het land en gedeeltelijk over het water te bouwen. Daarnaast bieden de blauwdrukken de mogelijkheid om sneller een huis of resort te bouwen, hoewel het jammer is dat je als speler zelf geen nieuwe blauwdrukken kunt maken. De Sims 3: Exotisch Eiland blijft echter een uitbreiding die je als fan weer in je bezit moet hebben en waar je weer veel uren plezier aan zult kunnen beleven.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Woonboten
 • Managen van resorts is tof
 • Huisdieren hebben geen problemen met woonboten
 • Isla Paradiso is een prachtige nieuwe wereld

Wat is NOT

 • Duiken had uitgebreider gekund
 • Resorttorens zijn beperkt qua stijlen

8.7

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Vakantie.. Pfff! :/

  Waarom op vakantie gaan als ik deze uitbreiding heb om te spelen
  Want elke dag is schijnt de zon volop in Gamer4Ever’s resort paradijs.
  Niet goed dan trappen we de Sims gewoon af van mijn oord hihi hi. *Evil Face*

  Maar ja he deze is echt leuk om te spelen had ik zelf niet verwacht lekker veel mogelijkheden tot de nieuwe uitbreiding komt.

 2.   
  MoryIsHere's avatar

  Zeker een van de betere uitbreidingen voor De Sims 3. Wanneer het weer in Nederland/België niet al te denderend is, kun je gewoon zoals de titel zelf al zegt, naar een exotisch eiland gaan 🙂

 3.   
  FireBallz's avatar

  ik dacht heel even dat er ”erotisch” stond in plaats van exotisch 😆