World War Z

De verfilming van World War Z liep niet geheel volgens plan. Met een SWAT-inval, budget dat ruimschoots werd overschreden, heropnames en het constant herschrijven van het script beloofde de film niet veel goeds. Is het Brad Pitt met Marc Forster op de regiestoel toch gelukt om een degelijke verfilming neer te zetten?

The Last Of Us

De film windt er geen doekjes omheen. Er is iets gruwelijks gaande in de wereld. Zelfs het gezin van Gerry Lane, gespeeld door Brad Pitt, lijkt niet te ontsnappen aan de vreselijke uitbraak die plaatsvindt over de hele wereld. Er breekt totale paniek uit en alsof de zombie-uitbraak niet genoeg is, verandert de wereld in een anarchie. Aan Gerry Lane, een oud VN-medewerker, de taak om zijn familie in veiligheid te brengen. Dit gaat moeilijker dan gedacht, voornamelijk omdat niemand te vertrouwen is. Als Gerry zijn familie toch in veiligheid weet te brengen, begint het avontuur pas echt. Aan hem de taak (veel keus had meneer niet) om over de wereld te reizen, in de hoop dat er een geneesmiddel te vinden zal zijn. Dat terwijl de wereld wemelt van de zombies. Kortom, dat belooft veel spektakel!

Gammelende script

Met een budget dat tegen de 200 miljoen dollar aanschurkt, mogen we een degelijke film verwachten. De film opent met de berichten over een ziekte die is uitgebroken. De World Health Organisation (WHO) is ten einde raad en een uitbraak is aanstaande. Een stuk dat zowel voor uitleg zorgt, maar je meteen bij je keel weet te grijpen. Dat is voornamelijk te danken aan de soundtrack, die is namelijk meesterlijk gecomponeerd en heeft daadwerkelijk een meerwaarde.

De film moet het verder hebben van zijn personages en de op de loer liggende dreiging. De film draait rondom het personage Gerry Lane en zijn zoektocht naar de oplossing. Gelukkig is Brad Pitt het vak nog altijd niet verleerd en weet hij ook ditmaal een goede prestatie neer te zetten. Weliswaar niet zijn beste prestatie ooit, maar goed genoeg om vermaakt te worden en mee te leven met zijn personage. Fana Mokoena, die de VN-gezant Thierry Umutoni speelt, weet met zijn korte speeltijd ook een sterke en overtuigende rol neer te zetten. Wat dit betreft geen minpunten voor World War Z. Hiervoor moeten we echter bij het script en de montage zijn.

Het script heeft ijzersterke dialogen, maar lijkt hier en daar toch wat gebreken te vertonen. Dit is hoogstwaarschijnlijk te verwijten aan de productieproblemen die de film heeft ondervonden en dat het script tijdens de film is herschreven. De film springt op sommige momenten van hak op de tak. Ook de montage leek er niet helemaal bij te zijn. Er komen onverklaarbare verschijnselen voorbij die niet worden uitgelegd. Dat terwijl World War Z beschikt over het juiste tempo en zijn mysterie goed weet te waarborgen.

Klikkers

Tot op heden lijkt er geen spoor van de zombie-uitbraak te zijn. De zombies kom in grote aantallen voor, maar domineren niet de film. De film bouwt de spanning op om vervolgens weer hordes ondoden op het witte scherm te toveren. De dreiging ligt constant op de loer en World War Z weet die dreiging ook goed over te brengen. Ook zijn er genoeg actiescènes en weet de film een goede balans te vinden tussen verhaalprogressie en het nodige geweld. De zombies zelf zijn ook het vernoemen waard. Ze zien er in eerste instantie als vertrouwd uit, maar de schrijvers lijken er langer bij stil te hebben gestaan. Esthetisch zit de film uitmuntend in elkaar, buiten de meesterlijke soundtrack zijn de special-effects, decors en de zombies zelf van uitzonderlijke kwaliteit. De verfilming heeft zijn monsterbudget goed geïnvesteerd.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat de film zeer goed weet te vermaken. Zelfs als je geen fan van het zombiegenre bent, weet de film je toch een goede avond te bezorgen. De cast zet het drama en de dreiging overtuigend neer. Helaas vertoont het script hier en daar wat kuren en is de montage ook niet al te fijn. Ondanks dat leveren Brad Pitt en regisseur Marc Forster een goede verfilming af, ook al deelt de film alleen de titel met het boek.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Het plot
  • Visueel hoogstandje
  • Soundtrack is meesterlijk

Wat is NOT

  • Springt van hak op de tak
  • Klunzige scriptmomenten

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren