Beste Leon, Microsoft was helaas niet arrogant

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Leon, die een mooie analyse gaf van de gevolgen voor de gamer van Microsofts keuzes. Deze week schrijft Peter een brief terug.

Reactie op: Beste Peter, Microsofts DRM-beleid is gunstig voor de consument Beste Leon,

Wat heb je me toch een mooie brief geschreven. Bedankt daarvoor en ook bedankt voor je PlayStation-groetjes. En ook de mensen die deze brievenwisseling meelezen (Post NL is niet echt meer veilig te noemen, ze staan continu online!) waren zeer onder de indruk van je visie dat Microsoft hetzelfde heeft gedaan als Sony bij de aankondiging van de PS3. Een arrogant bedrijf dat wel even zou vertellen wat de gamer moet doen. Knap gedaan jongen! En zelfs bij het schrijven van deze eerste regels voel ik me genaaid door Microsoft.

Want ja, ik ben een Xbox-man. Ik kan er niks aan doen. Het is ontstaan door de eerste Splinter Cell, die exclusief verscheen op de eerste Xbox (en later geport is naar de rest) en dat zette zich voort met de Xbox 360. Vooral de interface en de controller zijn daar debet aan. Toch ben ik ook hoofdredacteur van een gamesite die alle platformen behandelt en dat is soms best lastig. Gelukkig ben jij de Yang die mijn Yin in balans houdt (PS fanboy!), maar het verbaast mij sinds de afgelopen E3 hoeveel het verlies van Xbox mij eigenlijk doet. Ik hoopte namelijk toch nog een beetje onafhankelijk te zijn, maar het deed me echt pijn om Microsoft te zien falen in Los Angeles. Dat was overigens ook te zien in onze nabeschouwing van de Sony persconferentie, waar die pijn al heel snel werd omgezet in woede.

Boos dus op Microsoft, maar niet eens vanwege de keuzes die ze gemaakt hebben (en inmiddels weer hebben teruggedraaid), maar vooral vanwege de domme communicatie van het bedrijf. Want al maandenlang waren er geruchten over het DRM-beleid van Microsoft en al maandenlang was te lezen dat het apparaat dagelijks online moest zijn! En niet één keer heeft Microsoft de pin uit die granaat getrokken. Zelfs bij de persconferentie werd er geen woord over gerept! Het is die fout waar ik kwaad over ben!

Want Sony is op dit moment wel beste vriendjes aan het spelen met alle gamers, maar het DRM-systeem van Sony is exact hetzelfde als dat van Microsoft! Want een uitgever kan zelf beslissen of hij een DRM invoert in een game. Electronic Arts, Activision of wie dan ook kan zowel op Xbox One als PlayStation 4 ervoor kiezen een DRM-systeem in te voeren. Het enige wat Sony heeft gezegd is dat zij dat zelf niet gaan doen. Fantastisch gecommuniceerd overigens! Ik zat in de zaal bij Sony en mijn haren rezen tot grote hoogten tijdens het applaus dat volgde. Echter, het is MS die ze de kans gaf en het applaus tijdens de Sony persconferentie was nooit zo hard geweest als Microsoft gewoon het hele verhaal had verteld.

Dan het online-verhaal, wat gewoon een domme keuze is geweest. Gelukkig is ook dat nu van de baan, maar hoe kun je een apparaat voor iedereen maken als niet iedereen een solide internetconnectie heeft. Daarnaast mag iemand natuurlijk zelf weten of hij online gaat of niet. Ieder apparaat op de wereld dat leunt op internet is ook te gebruiken zonder internet. Of je nou een pc, Mac, iPhone of Android hebt, de hoofdfunctie is te gebruiken zonder internet. De Xbox One zou het eerste apparaat zijn die een internetverbinding dagelijks nodig heeft (behalve dat andere schitterende apparaat: de modem).

En dan de prijs. Ach, een console kost wat het kost en een consument bepaalt of hij het waard vindt om het te kopen. Ik snap de magische grens van 400 of 500 euro sowieso niet zo goed. Je spaart totdat je het geld hebt dat je wilt uitgeven. Het is jammer dat het Kinect is die voor het prijsverschil zorgt en niet een grafische kaart of geheugen, maar ik vind het wel weer een mooi apparaat, die nieuwe Kinect.

Je hebt gelijk, de consument is de winnaar en dat hebben we allemaal te danken aan Microsoft. Sony had namelijk nooit zo heftig stelling genomen als Microsoft niet zo dom had gecommuniceerd. Maar ik vrees toch dat het uitstel van executie is. Wellicht is de komende generatie gered en daar mogen we Microsoft en Sony heel erg dankbaar voor zijn. Ik vrees alleen wel voor de toekomst, want alle uitgevers, ook Sony, willen het liefst een keihard DRM-beleid, want de tweedehands verkoop van games is vooral voor hun een groot probleem. En één kleine verbetering op je brief van vorige week. Microsoft was niet arrogant, maar gewoon dom. Helaas.

Een Xboks terug!

Peter

 1.   
  Petertosh's avatar

  Het is wel echt amerikaans wat microsoft wil doen met kinect,ons 24/7 in de gaten houden!!

 2.   
  Andrevantoever's avatar

  Ja dat snapte ik niet van Microsoft dat je sowieso 1x in de 24 uur online moet zijn. Dat ze er niet aan denken dat ze misschien ook fans van de xbox hebben die geen internet aansluiting hebben, dat zullen er misschien niet heel veel zijn maar toch, die mensen zou je dan al kwijt raken. Toch nog goed dat ze het terug gedraaid hebben maar ze hebben het er al wel een beetje mee verkloot.

  Trouwens goede brief 😆

 3.   
  mmx's avatar

  Inderdaad Microsoft wilde ook een New World Order met dat verplichte gedoe het is echt Americana style .

 4.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Petertosh schreef, "Het is wel echt amerikaans wat microsoft wil doen met kinect,ons 24/7 in de gaten houden!! "

  Daarom doe ik als ik een Xbox One na de release ga kopen, een papiertje met een plakbandje aan de camera van Kinect plakken zodat Microsoft geen beeld heeft.

 5.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Helemaal met deze ‘Beste Leon’ brief eens. En dan vooral met Peter.

  Als Microsoft beter naar de consument had uitgelegd waarom ze DRM willen en de 24 check en online cloud service dan waren er geen onduidelijkheden, wat nu wel het geval was. En nog steeds hebben we niet genoeg informatie gekregen wat betreft deze punten. Wat wel duidelijk naar voren werd gebracht waren de vele exclusives én …TV.

  Eeuwig zonde en ook wel dom van ze, de E3 voor Xbox One had beter gekund, veel beter.
  En voor Sony – stom gedrag – soort zoekt soort. 8)

 6.   
  Carcass's avatar

  Geen zorgen petertje, beter zulke ophef dan ophef over een xbox one die tegen gaat vallen. Herken mezelf in je splintercell verhaal. Kocht deze bij de xbox toendertijd. 🙂

 7.   
  DeAdSeYe's avatar

  Petertosh schreef, "Het is wel echt amerikaans wat microsoft wil doen met kinect,ons 24/7 in de gaten houden!! "

  Waar is dit op gebaseerd? Alleen maar paranoïde reacties wat helemaal nergens op slaat! Omdat het alleen met een camera is uitgerust, gaan ze ons in de gaten houden?

  Zuren om 1 klein camera terwijl TV’s tegenwoordig met een webcam worden uitgerust, laptop standaard met een webcam owjah laten we het niet hebben over tablets of mobile telefoons wat je CONSTANT bij je hebt.

  Vooral Android is een gevaarlijk besturing systeem is, omdat het open source is. Miljoenen mensen (geld ook voor Ipad) accpeteren dagelijks duizende apps wat toegang vragen aan je camera.

  Zou het maar lekker naast je neerleggen als je in bed ligt, muziek luisteren op de douche wat kun je nog meer bedenken!

  Laten we het dan maar niet hebben over de satellieten wat over de aardbol heen kijken, ik zou maar niet in het zwembad achter in je tuin zwemmen, want ze kunnen je zien hoor, pas op! Laten we het maar niet hebben over wat google allemaal doet?

  Maar nee, ze gaan zuren om een kleine camera in de kinect, haha. 😆 Zeg gewoon eerlijk dat je de hele kinect niks vindt.. Want waarom zuren mensen in godsnaam niet over andere dingen wat 10x gevaarlijker zijn……..

  Als ik de kinect niet gebruik, leg ik dat ding gewoon weg. Problem solved!