GN Parels uit het verleden: Grand Prix Legends

Tussen al het next-gen geweld is het ook wel eens leuk om af en toe nog wat oudere games te spelen. Niet alleen is dit heel voordelig voor de portemonnee, soms zijn oude games ook gewoon echt supertof! Wij van GamersNET helpen je graag bij jouw zoektocht naar oude pareltjes en daarom nemen we om de zoveel tijd een wat oudere of onbekendere game onder de loep.

Grand Prix Legends kwam in 1998 uit voor de pc. De systeemeisen waren destijds niet mals en de gemiddelde pc had dan ook de grootste moeite met deze game. Een processor van minstens 166 megahertz en 32 MB aan RAM geheugen was nodig om de wegligging van de wagens zo realistisch mogelijk weer te geven. Uiteraard lachen we tegenwoordig om deze eisen en kan zelfs de langzaamste laptop Grand Prix Legends draaien, maar daarover straks meer.

De gouden eeuw van de autosport

In Grand Prix Legends staat het Formule 1 seizoen van 1967 centraal. Een tijd waarin de Formule 1 er compleet anders uitzag dan tegenwoordig. Zo hadden de wagens geen spoilers, zat er enorm veel bewegingsruimte in de ophanging en waren de banden van zulk hard rubber gefabriceerd, dat ze soms meerdere races meegingen. Veiligheid bestond er in de vorm van een pothelm en een stofbril, de dood was nooit ver weg. Het eiste ballen van staal om met deze wagens te racen en het kostte dan ook grote moeite om deze monsters op de baan te houden. Klinkt als een goed recept voor een racesimulator, niet dan?

Realistisch

Grand Prix Legends is nu, vijftien jaar later, nog steeds een van de meest gewaardeerde racesimulators. De simulatie benadert het echte weggedrag, volgens sommigen is de game zelfs moeilijker dan het echte werk. Nu zijn de meesten van ons niet in de gelegenheid om dat te controleren, maar feit is dat Grand Prix Legends een hele steile leercurve heeft. De wegligging van de wagens is, door de slappe ophanging en het ontbreken van vleugels, te vergelijken met het rijden op ijs. Je zult de meeste bochten dan ook licht driftend moeten nemen, met constant het gevaar om de controle te verliezen. Wie snel even een race wilt rijden zal daar bedrogen uit komen. Het vergt maanden, soms zelfs jaren, om deze game meester te worden.

Community

De game is tegenwoordig nog steeds verkrijgbaar voor slechts een paar euro. Wanneer je deze game echter direct vanuit het doosje installeert, zul je tegen de nodige problemen aanlopen. Als de game überhaupt opstart. De spelsnelheid zal absurd hoog zijn en de graphics ronduit lelijk. Waarom zou je deze game dan nog spelen? Het antwoord is: de community. De community van Grand Prix Legends bestaat uit slechts enkele honderden spelers, als het er niet minder zijn, maar wat deze community voor deze game doet is ongekend. Om te beginnen hebben zij een installatieprogramma ontwikkeld. Niet alleen kun je hierdoor de game weer normaal spelen op jouw moderne computer, daarnaast krijgt de game ook nog eens een grote grafische update.

Maar wacht, er is meer…

Tevens heeft de community ook enkele mods uitgebracht waardoor er ook met Formule 1 wagens uit 1965, 1966, 1968 en 1969 gereden kan worden. Vooral die laatste zijn bloedsnel en hebben zelfs al geïmproviseerde vleugels voor downforce. Bovendien zijn ook enkele honderden tracks beschikbaar om gratis te downloaden. Met als hoogtepunt toch wel Targa Florio, dat volledig is nagebouwd. Een heel rondje kost al gauw 45 minuten! Het is wellicht een van de grootste projecten die ooit door een community voor een game is gemaakt. De track is tegenwoordig overigens ook overgezet naar andere games zoals rFactor en GTR2.

Conclusie

Hou je van realistische racegames en heb je een liefde voor klassieke racewagens? Dan loont het echt om je in Grand Prix Legends te verdiepen. Het zal je flink wat bloed, zweet en tranen kosten om de game onder de knie te krijgen, maar de beloning is daardoor des te groter. Ook kun je op srmz.net kennismaken met een enorm enthousiaste en vriendelijke community die jou maar wat graag wil helpen bij het bijschaven van je rijkunsten.

Meer Fuse

4/7/2013Now You See Me 0
9/6/2013Fuse 4
6/6/2013Star Trek Into Darkness 0
 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ik speel nog regelmatig oude ps2 games.
  Met name de horror games van die tijd, want die waren toen ook zo goed als je vergelijkt met nu.
  Het is nu meer actie dan echt survival horror zoals ik die kende van vroeger.

  Wat oo zo jammer is. 🙁

 2.   
  fdennis's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "Ik speel nog regelmatig oude ps2 games.
  Met name de horror games van die tijd, want die waren toen ook zo goed als je vergelijkt met nu.
  Het is nu meer actie dan echt survival horror zoals ik die kende van vroeger.
  Wat oo zo jammer is. 🙁 "

  Tio check Amnesia dark decent en als je die al uit hebt Amnesia A machine fir pigs. Die komt namelijk deze zomer een echte horror game.

 3.   
  Andrevantoever's avatar

  Ik ben altijd aardig snel uitgekeken op race games.

 4.   
  lassieman's avatar

  Ik speelde altijd Grand Prix 4, maar die is denk toch wat nieuwer.

 5.   
  Wurmo 2000's avatar

  Dit is voor mijn tijd… :)Maar mischien speel ik hem ooit wel eens. 🙂