Wonderbook: Diggs Nightcrawler

Afgelopen jaar kwam Sony Computer Entertainment met een meer casual manier van spelen op de PlayStation 3. Wonderbook heette het en het zou het spelen van games veranderen door letterlijk een boek te gebruiken, in combinatie met de PlayStation Eye en Move. De eerste game was Book of Spells, geïnspireerd op de wereld van Harry Potter, en eindelijk mogen we weer een avontuur beleven met het magische boek: Diggs Nightcrawler, een detective die mysterieuze zaken moet oplossen. Als volwassene zijn de grappen over de naam nu in ieder geval al heerlijk.

Humpty Dumpty, Ma Gans en de drie biggetjes

Diggs Nightcrawler, een boekenworm, een detective van beroep, gehuld in bijpassende regenjas en speurhoed, woonachtig in Boekenburg. Heel subtiel en kloppend allemaal, en het wordt nog gekker als de burgemeester van het stadje en goede vriend van Diggs Nightcrawler, Humpty Dumpty, wordt vermoord. Zijn schaal is gebroken en zijn eigeel is gelekt. Ja, want de burgemeester is een ei, of beter gezegd, was. Jij moet met Diggs deze raadselachtige gebeurtenis onderzoeken en de eerste hint is een schim. Humpty – Diggs en ik mogen Humpty zeggen – kan gered en in elkaar gezet worden, maar daarvoor moet je op avontuur om alle eierschalen terug te vinden.

Tijdens het verhaal, dat is opgedeeld in drie hoofdstukken met elk twaalf pagina’s (evenveel als Wonderbook beslaat), zul je op simpele wijze puzzels op moeten lossen, vijanden moeten ontwijken en natuurlijk de schalen zien te vinden. Dit gebeurt in verscheidene omgevingen, van een donkere steeg, club en boerderij tot aan haventjes en snelwegen. Ze zijn allemaal erg leuk uitgewerkt en in Diggs Nightcrawler hebben ook diverse bekende (sprookjes)personages een grappige bijrol. De drie biggetjes dienen als rechercheteam, Itsy Bitsy Spider is een bekende zangeres, samen met haar Blinde Muizen Band en ook Ma Gans, Frank de Stein en Robin Hood verschijnen in het spel. Voor de jonge kinderen vormen dit hopelijk herkenningspunten, die de game een welkome aanvulling biedt. Diggs Nightcrawler, en überhaupt het concept van Wonderbook, is voor de jonge gamer opgezet en dit steekt prima in elkaar. Het verhaal is namelijk eenvoudig, duidelijk en vooral erg leuk neergezet.

Heen en weer met het boek

Waar in Book of Spells de Move veel gebruikt werd, heb je die in Diggs Nightcrawler amper nodig. In dit spel moet je vooral met je handen werken en dat werkt aardig goed. Het is aan jou om Diggs te helpen zijn speurtocht te voltooien en dit doe je vooral door het Wonderbook te kantelen, te draaien of half dicht te doen. Door te kantelen schijn je licht voor Diggs waar nodig is, ontwijk je met hem stoelen of verkeer, door te draaien krijg je andere perspectieven van een omgeving te zien en door het boek half dicht te doen, kan Diggs plaatsen bereiken die anders onmogelijk voor hem zijn. In een stuk is een touw strak gespannen en door het boek bijna dicht te slaan, zal het touw naar beneden zakken en kan Diggs er op klimmen. Je krijgt veelal hints, maar soms moet je zelf zoeken naar de juiste oplossing. In Diggs Nightcrawler is dit erg leuk verwerkt en weet het unieke gameplay te bieden. Het draait hierbij om het juiste perspectief te vinden. Dit geldt voor alles in het spel: de juiste weg vinden, stukjes eierschaal zoeken die ergens achter liggen, vechten tegen vijanden enzovoort. Je zult het boek daarom vaak in je handen hebben om Diggs te kunnen begeleiden.

Nog meer met het boek

Naast de eerdergenoemde elementen die de game biedt, is er meer te doen met Diggs Nightcrawler. Niet alleen moet je draaien of kantelen, maar soms ook je stem laten horen of wrijven over het boek. Om bijvoorbeeld de biggetjes een oor aan te naaien, moet je aan Diggs laten weten wanneer ze in een container zoeken of recht onder hem staan. Door te schreeuwen – de Eye registreert dit – voert Diggs zijn actie uit en kom je verder in het spel. Ook het wrijven heeft effect op bijvoorbeeld het verkrijgen van eierschalen. Dit zijn weer grappige elementen om kinderen een avontuur te laten beleven.

Echter, Diggs Nightcrawler is eigenlijk best wel een kort spel. Na drie hoofdstukken en twee uur ben je er wel doorheen. Je kunt het spel opnieuw spelen met vrijgespeelde bonussen, 88 foto’s maken en Trophies verdienen, maar meer ook niet. Voor de foto’s zul je wel de Move gebruiken, dus het biedt afwisseling, hoewel deze controller absoluut geen gemis is in de game. De unieke gameplay door het boek te gebruiken is goed geïmplementeerd.

Detectie, detective?

Toch werkt het allemaal niet optimaal, want de techniek van Wonderbook in combinatie met de Eye blijkt nog niet helemaal vlekkeloos te lopen. In Diggs Nightcrawler krijg je keurig aanwijzingen wat je moet doen, maar jammer genoeg detecteert het spel niet altijd jouw bewegingen. Het omslaan van een bladzijde of het draaien van het boek werkte niet op elk moment. Gevolg is dat je met het boek voor de Eye gaat zwaaien en dan werkt het vaak wel weer. Voor ons oudere gamers prima om zo een oplossing te vinden, maar het kan voor kinderen ietwat storend werken.

Conclusie

We moeten Diggs Nightcrawler uniek noemen, want de manier van spelen via het Wonderbook is erg tof gedaan. De game kent een lekker cheesy, goed volgbaar verhaal met een spannende detective setting. Kinderen zullen het geweldig vinden om met Diggs op avontuur te gaan en ook ik vond het eigenlijk bijzonder vermakelijk. Zeker de rollen van bekende personages als de biggetjes, blinde muizen en Ma Gans vormen een aanvulling. Daarnaast is de voice-acting grappig gedaan, met hier en daar subtiele en vieze hints naar ‘Diggs’ – of ik heb gewoon een vies brein. De gameplay zit verder prima in elkaar, het is gemakkelijk en begrijpelijk voor de jonge gamer en ook de uitleg doet prima zijn werk. Helaas is Diggs Nightcrawler behoorlijk kort met twee uur gameplay en tevens detecteert de Eye niet alle bewegingen die je maakt. Kleine smetjes maar, want verder is Diggs een grappige game geworden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Toegankelijk voor jongere gamer
  • Unieke gameplay
  • Grappig verhaal
  • Divers

Wat is NOT

  • Korte speelduur
  • Boek reageert niet altijd met Eye

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren