De Sims 3: Exotisch Eiland hands on

De Sims hebben binnen de huidige generatie al heel wat meegemaakt, variërend van het ontdekken van tombes tot hard studeren aan de universiteit. Je Sims hebben dus wel wat lekker luieren in een tropische omgeving verdiend, en dat is precies wat De Sims 3: Exotisch Eiland biedt.

Bij een tropisch thema horen niet alleen zon en zand, maar ook zee. Waterratten zullen zich dan flink gaan vermaken met dit uitbreidingspakket, want veel nieuwe features hebben te maken met water. Een daarvan zijn de woonboten, waarmee je Sim niet meer beperkt is tot een stulpje op het vaste land, maar ook een huis op het water heeft.

Leven op het water

Woonboten kunnen worden gebouwd op de speciale voorgemaakte funderingen voor woonboten, die er in verschillende soorten en maten zijn. De basis van een woonboot kan maximaal 20×15 tegels zijn, dus een drijvend eiland van 64×64 maken is er niet bij. Dat er een limiet zit op het formaat van de woonboten heeft er vooral mee te maken dat ze anders te groot zullen zijn om tussen twee stukken land door te varen. Voor de speelsessie met De Sims 3 maakte ik me hier een beetje zorgen over, omdat ik het idee had dat ik hierdoor veel te weinig ruimte zou hebben om alle meubels in de woonboot van mijn Sims te plaatsen die ik erin zou willen plaatsen. Gelukkig bleek tijdens het spelen dat dit geen probleem gaat worden, omdat er ook ruimtebesparende voorwerpen zijn toegevoegd zoals ladders en alles-in-een sanitaire voorzieningen. Bovendien kan je woonboot een heel aantal verdiepingen omvatten, waaronder een kelder. Ruimtegebrek zul je dus niet snel hebben. Huizen zijn overigens niet de enige soort gebouwen die je op het water kunt bouwen. Ook andere gebouwen, zoals bijvoorbeeld bars, kunnen een varende variant krijgen.

De Sims 3: Exotisch Eiland wordt geleverd met een geheel nieuwe wereld, Isla Paradiso. Deze wereld bestaat uit een groot eiland en meerdere kleine eilandjes, waar je heen kunt zwemmen of varen met een va de vele nieuwe watervoertuigen. Je kunt hier echter ook heenvaren met je woonboot en deze vervolgens aanmeren bij een van de eilandjes. Ideaal als je Sims zin hebben in wat rust of als ze dit eiland willen gebruiken als uitvalsbasis om de wateren rondom Isla Paradiso verder te ontdekken en misschien zelfs wel geheel nieuwe eilanden te ontdekken. Elk verborgen eiland heeft een speciale manier om ontdekt te worden, wat het ontdekken van verborgen eilanden de ideale uitdaging maakt voor avontuurlijke Sims.

De woonboten brengen echter nog een groot voordeel met zich mee, namelijk de mogelijkheid om meerdere kavels te bezitten. Je Sims kunnen niet alleen een huis op het land bezitten, maar kunnen tegelijkertijd ook een woonboot in hun bezit hebben om er zo eens een tijdje lekker tussenuit te knijpen. Hebben je Sims de ambitie om echte vastgoedmagnaten te worden, dan komen ze helemaal aan hun trekken, want De Sims 3: Exotisch Eiland biedt ook de mogelijkheid tot het bouwen en beheren van heuse resorts.

Je eigen resort

Sinds het basisspel was het al mogelijk voor Sims om openbare gebouwen, zoals een zwembad, te kopen. Dit gebouw kon vervolgens geheel naar eigen smaak worden ingericht en verbeterd, waardoor je Sims langzaam maar zeker hun aanvankelijke investering kunnen terugverdienen. De Sims 3: Exotisch Eiland gaat hierin een paar flinke stappen verder, door de mogelijkheid te bieden je eigen resort te bouwen en beheren.

Het bouwen van een resort houdt namelijk meer in dan een stel kamers neerplempen en geld binnenharken. Vakantiegangers willen namelijk ook iets te doen hebben en dit vermaak kun je ze op verschillende manieren bieden. Een zwembad is bijvoorbeeld een mooi begin, zeker als je deze uitbreidt met een waterval en een cocktailbar. Maar vakantiegangers moeten uiteraard ook eten, dus een goede eetzaal en buffet zijn ook van groot belang. Daarnaast kun je je resort ook allerlei luxueuze activiteiten aanbieden zoals massages, en is het ook mogelijk dat Sims hun bruiloft vieren in je resort.

Makkelijke door blauwdrukken

Het klinkt als een heel werk om zo’n resort op te zetten en dat zou het ook zijn als je het helemaal vanuit het niets op zou moeten bouwen. Gelukkig brengt De Sims 3: Exotisch Eiland ook blauwdrukken met zich mee, waardoor je heel simpel een kant-en-klare eetzaal, receptie of slaapkamer kunt plaatsen. Erg handig, want dit betekent dat je heel snel een resort kunt bouwen en ook gemakkelijk nieuwe onderdelen aan een reeds bestaand resort toe kunt voegen. Zo kun je luxueuze resorts bouwen, waar Sims graag wat meer voor betalen. Als je erin slaagt dit te balanceren met de kosten voor het onderhoud en het personeel, dan kan je Sim rustig op zijn woonboot gaan liggen en wachten tot het geld binnenstroomt. Hebben je Sims niet de ambitie zelf een resort te beheren, dan kunnen ze uiteraard ook zelf lekker een paar daagjes in een resort doorbrengen. Resorts kunnen overigens ook op een van de basissen voor woonboten worden gebouwd, waardoor je Sim zijn eigen cruiseschip kan beheren.

De resorts kunnen zich dus zowel op het land als op het water bevinden, maar ook een combinatie is mogelijk. De Sims 3: Exotisch Eiland brengt namelijk ook de mogelijkheid met zich mee om huizen of gedeeltes van huizen bovenop palen boven het water te bouwen, op een soort van steigers dus. Dit is niet alleen leuk voor resorts, maar ook voor als je op een afgelegen eilandje een eigen huisje bij het water inclusief steiger en luie stoel wilt bouwen.

Diep in de zee

De Sims 3: Exotisch Eiland nodigt Sims uit om zich in het water te begeven, zowel met een vaartuig als zwemmend. Dat is echter niet alles wat de Sims kunnen doen in het water, want ook duiken en een wondere onderwaterwereld verkennen behoort tot de mogelijkheden. Hieraan zit ook de nieuwe vaardigheid duiken gekoppeld. Deze vaardigheid bepaalt bijvoorbeeld waar je Sim kan gaan duiken. Het duiken is niet, zoals bijvoorbeeld bij het verkennen van het mausoleum, een activiteit die zich grotendeels achter de schermen afspeelt. Je kunt als speler je Sim onderwater net zo besturen als bovenwater. En onderwater is ook weer genoeg te doen, van het verkennen van grotten tot het verzamelen van schelpen en het vechten met haaien. Dit laatste is overigens wel iets waar je mee op moet passen, want je Sim loopt de kans dit niet te overleven…

Naast haaien, schatten en monsters kun je onderwater ook Zeemeer-Sims tegenkomen. Tijdens de speelsessie heb ik niet zelf met een Zeemeer-Sim kunnen spelen, maar ik ben er wel een tegengekomen. Je Sims kunnen bevriend raken met deze Zeemeer-Sims en deze kunnen zich uiteindelijk ook op het land begeven. De Zeemeer-Sim die mijn Sim tegenkwam had een ietwat blauwe huid en uiteraard de bekende vissenstaart. In de versie die ik heb gespeeld konden Zeemeer-Sims niet worden aangemaakt via Create-A-Sim, maar er zijn uiteraard wel manieren om je Sim te transformeren naar een Zeemeer-Sim. Een van de manieren om dit te doen is door het verzamelen van genoeg levenswens-punten, waardoor je een speciaal stuk zeewier kunt kopen. Eet je Sim deze op, dan zal hij of zij veranderen in een Zeemeer-Sim. Dit zeewier kan je Sim ook krijgen door goede vrienden te worden meet een Zeemeer-Sim. Je kunt ook Zeemeer-Sims aan je huishouden toevoegen door te Ojaa-en met een Zeemeer-Sim, omdat je hierdoor een kindje kunt krijgen dat een Zeemeer-Sim is. Ook als je erg goede vrienden wordt met een Zeemeer-Sim kun je deze toevoegen aan je huishouden.

Voorlopige conclusie

De Sims 3: Exotisch Eiland is een uitbreiding waar ik persoonlijk heel erg naar uitkijk. Woonboten en de mogelijkheid om huizen gedeeltelijk over het water te bouwen zijn heel erg tof als je dol bent op het bouwen van huizen en beide opties zorgen voor een heel scala aan nieuwe mogelijkheden als het aankomt op het bouwen van huizen. En omdat je Sims zowel een huis als een woonboot kunnen bezitten hoef je geen keuze te maken tussen de twee. Ook het managen van resort is een erg leuke optie, mede doordat je het resort helemaal zelf kunt bouwen en decoreren. Je kunt hier dus al je creatieve vrijheid op los laten en de meest gekke combinaties liggen in het verschiet. De combinatie met de woonboten is erg tof, omdat je hierdoor een eigen cruiseschip kunt bouwen en beheren.

Daarnaast biedt de Sims 3: Exotisch Eiland ook nog eens de mogelijkheid tot duiken en het op avontuur gaan onderwater, een nieuwe carrière, nieuwe kapsels, nieuwe kleding, nieuwe eigenschappen, nieuwe levenswensen en ga zo maar door. Voor de fans wordt dit sowieso een must-have en voor nieuwelingen kan deze uitbreiding een mooie manier worden om met De Sims 3 te beginnen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren