Beste Peter, cross-gen is geen next-gen

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Peter, die vol enthousiasme vertelde over de next-gen consoles. Deze week schrijft Leon een brief terug.

Reactie op: Beste Leon, oude generatie vs. nieuwe generatie Beste Peter,

In je laatste brief merkte je zelf al op dat er steeds meer games aangekondigd worden die zowel op de huidige als op de volgende generatie consoles zullen verschijnen. “Cross-gen”, zo noemt men dat tegenwoordig in de game-industrie. Dat klinkt leuk, maar zijn cross-gen games wel iets om blij van te worden?

Aan de ene kant natuurlijk wel: dankzij cross-gen kunnen bezitters van een PlayStation 4 of Xbox Infinite straks bij de launch van hun nieuwe console al aan de slag met een reeks AAA-titels, waaronder Watch_Dogs, Battlefield 4 en Call of Duty: Ghosts. Daar komt bij dat mensen die nog niet over zijn tot de aanschaf van een next-gen console, niet bang hoeven te zijn dat er voor hun apparaten plotseling geen nieuwe games meer verschijnen: de AAA-titels blijven immers ook (zij het in een inferieure vorm) voor de current-gen consoles verschijnen. Iedereen blij, toch?


Nee, eigenlijk niet. Feit is namelijk dat cross-gen games eigenlijk geen next-gen games zijn. Ze worden namelijk ontwikkeld met in het achterhoofd de gedachte: “dit spel moeten we straks ook kunnen downgraden naar de PS3 en Xbox 360. En dat moet natuurlijk niet al te veel moeite zijn.” Dus maakt de ontwikkelaar een game die – met minder mooie graphics – ook op de huidige generatie consoles uitgebracht kan worden.

Met die filosofie worden de current-gen games ontwikkeld. Neem bijvoorbeeld Assassin’s Creed IV. Dat spel is op alle apparaten hetzelfde, met als enige verschil dat de pc- en next-gen-versie mooiere graphics heeft dan de console-variant. Is Assassin’s Creed IV dan echt next-gen? Nee! Mensen maken namelijk de denkfout dat “next-gen” enkel “mooiere graphics” betekent. Maar next-gen betekent ook betere AI, realistischere physics en complexere omgevingen. Dat zijn allemaal dingen die ontbreken in cross-gen games, simpelweg omdat het vrijwel onmogelijk is om al die elementen uit de current-gen-versie te snijden.


Hetzelfde geldt voor Battlefield 4. De 17 minuten durende video die we hebben gezien is zonder meer grafisch indrukwekkend, maar welke gameplaymatige vernieuwingen zagen we? Eigenlijk niets. Praktisch alles wat we in de video zagen zat ook in Battlefield 3, maar dan met minder strakke visuals. Ik denk dan ook dat we nog minstens twee jaar zullen moeten wachten voordat games ook op het gebied van gameplay massaal next-gen-verschijnselen gaan vertonen. Over een jaar of twee verschijnen spellen namelijk enkel nog op de next-gen consoles en dan kunnen ontwikkelaars zich volledig op die technologie gaan storten, zonder cross-gen-concessies te hoeven maken. Dat is het moment waar ik pas écht naar uitkijk.

Vriendelijke examengroetjes,

Leon

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren