Snitch

Op het eerste gezicht lijkt Snitch een gemiddelde actiefilm met een middelmatige cast. De film weet toch bijzonder goed te verrassen door de diepgaande personages en de onverwachte uitwerking. Is dit dan toch het bewijs dat The Rock ook serieuzere rollen op zich kan nemen?

Snitchen voor vermindering

De achttienjarige Jason Collins, gespeeld door Rafi Gavron, denkt samen met een vriend snel geld te kunnen verdienen door drugs te dealen. Zoals de titel van de film doet suggereren valt het doek al snel voor de jongeman, hij wordt erbij gelapt door zijn beste vriend. Jason komt al snel voor de rechter en er staat een gevangenisstraf van 10 jaar op hem te wachten. John Matthews, gespeeld door Dwayne ‘The Rock’ Johnson, is het hier niet mee eens en als hij zijn zoon in de gevangenis bezoekt, wil hij alles op alles zetten om zijn zoon zo spoedig mogelijk uit de cel te krijgen. Na wat aandringen wordt hem de keuze opgelegd. Als hij op zijn beurt een drugdealer kan ‘snitchen’, krijgt zijn zoon strafvermindering.

Waargebeurd

Het feit dat de film gebaseerd zou zijn op ware gebeurtenissen maakt de film er niet minder op. Het heeft een hoog amusementsgehalte en het verhaal wordt goed en intrigerend uitgelegd. Verwacht geen filosofische achtergronden, maar levensechte personages die allen hun eigen redenen hebben om ergens bij betrokken te zijn. Regisseur Ric Roman Waugh weet de macho-momenten goed te vermijden door het zo dicht mogelijk bij de realiteit te houden en dat maakt de film alleen maar beter. Een grote hulde voor de regie en montage voor de achtervolgingsscène, die in de boeken zal ingaan als één van de betere in zijn soort.

De film heeft veel potentie en de regie heeft er alles uit kunnen halen wat erin zit. Het feit dat de cast niet ijzersterk is, maar wel zijn best doet, maakt hem daardoor niet onvergetelijk. Was The Rock vervangen door een Matt Damon of een dergelijke kaliber dan zou de film hoogstwaarschijnlijk prijzen in de wacht kunnen slepen.

The Rock rockt

Er wordt een realistische wereld neergezet en ook de soundtrack is niet bombastisch, daar tegenover staat wel dat de openingsscène wat cliché is. Er wordt veel tijd genomen om de personages uit te diepen en dit zorgt ervoor dat de film wat traag aanvoelt. Ze proberen The Rock niet neer te zetten als een krachtpatser en brengen zijn emotionele kant veel in beeld. Dit resulteert in veel close-up momenten, om zijn grote armen te vermijden en één van Dwayne Johnson’s betere acteerprestaties goed in beeld te brengen. Naarmate de undercoveroperatie vordert wordt het verhaal door de diepgaande personages steeds interessanter. Jon Bernthal, die de rol van Daniel James vervult, doet het uitzonderlijk goed en dit geldt tevens voor Barry Pepper, die Agent Cooper speelt. Agent Cooper is wellicht niet het sterkste personage maar wordt wel het meest overtuigend neergezet.

Conclusie

Snitch is tot nu toe de sterkste film van The Rock en de rest van de cast, helaas biedt de film meer potentie dan de cast kan leveren. Het is alsnog een goede film die de tijd neemt om zijn personages uit te diepen en de moeite doet om het hele gebeuren geloofwaardig te houden. Het mooie Nederlandse spreekwoord, de gestage drup holt de steen uit, is hier wel toepasselijk. Verwacht geen bombastische muziek met om de haverklap explosies en het nodige schietgeweld, maar een film dat laat zien dat The Rock meer te bieden heeft dan dat hij voorheen heeft laten zien.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Diepgaande personage's
  • Realistische aanpak
  • Beste acteerwerk dat The Rock ooit geleverd heeft

Wat is NOT

  • Niet al te sterke cast
  • Wat traag

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren