Dishonored: The Knife of Dunwall DLC

Het is misschien wat standaard om te zeggen dat Dishonored één van mijn favoriete games uit 2012 was, maar ja dit is dan ook waar. Gelukkig is het weer tijd om de stad Dunwall in te duiken, echter wel met een ander karakter.

Door de ogen van de bad-guy

In de DLC The Knife of Dunwall speel je Daud. Hij is het hoofd van de groep Assassins genaamd “The Whalers”, de groep die de keizerin heeft vermoord en haar dochter ontvoerde. In Dishonored was Daud dus het gehate personage, maar nu is het tijd om Dunwall door zijn ogen mee te maken. Het verhaal dat we krijgen opgediend is een relaas van de gebeurtenissen die hij na de moord van de keizerin meemaakt. Gamers krijgen een twijfelende Daud onder de knoppen. Heeft hij wel goed gedaan door de gruwelijke daad uit te voeren? Zal hij door zijn acties in de problemen komen? Waarom heeft The Outsider aangekondigd dat er iets groots voor hem aan zit te komen?

Op het gebied van de gameplay speelt Daud voor het grootste deel hetzelfde als Corvo. De speciale krachten en vernuftige wapens zijn dus weer terug. Daud heeft veelal dezelfde krachten als Corvo, maar kan ook een assassin voor hulp inschakelen. Verder is alleen de ‘blink’ kracht noemenswaardig veranderd. Het biedt meer vrijheid om heen en weer te teleporteren. Daud zet de tijd stil voor het verplaatsen, en kan ook tijdens sprongen midden in de lucht een plek selecteren om heen te ‘blinken’. Verder zijn er enkele nieuwe wapens, waarvan ik de Arc Mines het meest interessant vond. Nadat je deze mijn hebt neergelegd, stuurt hij enkele seconden later dodelijke stroomstoten naar de vijanden die langslopen.

Een feest om in Dunwall te zijn

Het nieuwe karakter en verhaal gaan natuurlijk ook gepaard met nieuwe omgevingen. Het is sowieso weer een feest om terug te zijn in Dunwall, en de nieuwe settings mogen er zijn. De omgevingen zijn sfeervol, groot en bieden veel mogelijkheden. Hoewel het afgebakende gebieden zijn, voelt het toch bijna alsof je een free-roaming game speelt. Zo is er een level dat zich in en om een walvisslachterij afspeelt. Arkane Studios heeft hier een zeer sfeervolle plek van gemaakt en goed naar de details gekeken. De omgevingen bieden genoeg mogelijkheden om missies op verschillende manieren uit te voeren en genoeg extra zaken om te onderzoeken.

Conclusie

Zoals ik al zei is het een feest om weer terug in Dunwall te zijn en met de bekende gameplay aan de slag te mogen. De keuze om het verhaal eens van de andere kant te laten zien heeft zich succesvol uitgepakt en een twijfelende Daud is het perfecte personage om zowel de goedaardige als de kwaadaardige spelers te faciliteren. The Knife of Dunwall biedt zo’n vier uurtjes aan gameplay, maar bevat ook genoeg replaywaarde om spelers nog meer te bieden. De DLC is een top verhalende uitbreiding voor Dishonored waar Bethesda nog niet klaar mee is. Er komt meer van Daud onze kant op en na deze eerste ontmoeting klaag ik daar zeker niet over.

  1.   
    Daan's avatar

    Heb hem net uitgespeeld! Prachtige DLC! 🙂

    Het einde was ook best verrassend. 😆