Soul Sacrifice

Nadat eerder al interessante nieuwe ip’s als Gravity Rush voor de PlayStation Vita verschijnen, ligt er nu weer een compleet nieuwe titel voor de PlayStation Vita in de schappen: Soul Sacrifice. Deze actie-RPG, welke het begin van een nieuwe franchise moet inleiden, is in Japan al een succes te noemen en na enkele maanden wachten verschijnt de titel nu dus ook in het Westen.

Soul Sacrifice begint op lugubere wijze. Je zit gevangen en bent gedoemd om op pijnlijke wijze geofferd te worden door Magusar. Deze tovenaar moet mensen opofferen om zelf in leven te kunnen blijven en jij bent zijn volgende slachtoffer. Gelukkig kan je nog gered worden, in je cel blijkt een magisch boek, Librom, te liggen, welke jou de herinneringen van anderen laat herbeleven. Op deze wijze kun je jezelf trainen voor het ultieme gevecht tegen Magusar.

Mythische gevechten

In deze herinneringen die je herbeleeft is het jouw taak om de meest gruwelijke monsters af te slachten. Dit gebeurd in kleine arena’s, over het algemeen met één of meerdere partners. Per missie zal je meestal één groot mythisch wezen, zoals een Harpij, Griffioen of de Kraken, moeten verslaan en zijn er ook kleinere wezens, zoals goblins, die jou het leven zuur maken. Als tovenaar ga je natuurlijk niet de strijd aan met een simpel zwaard of bijl, maar maak je gebruik van zes spreuken. Deze veranderen je rechterarm bijvoorbeeld in een grote knots, laten een schild voor je zweven of zorgen dat je jezelf weer (gedeeltelijk) kunt helen.

Het gebruik van deze spreuken kent echter een keerzijde, iedere spell kan je namelijk maar een beperkt aantal keren gebruiken. Zo zul je je wapens af moeten wisselen, een groot monster is niet te verslaan door slechts één wapen te gebruiken. Afwisseling is sowieso belangrijk, aangezien de meeste wapens een element als ijs, vuur of vergif vertegenwoordigen. Door deze te combineren kan je een wezen meer schade toedoen en bepaalde creaturen zijn ook kwetsbaarder voor een specifiek element.

Save or sacrifice?

Daarnaast kan je iedere verslagen tegenstander tactisch opofferen of laten leven. Kies je voor sacrifice, dan vult dit je Magic Level en doen je aanvallen meer schade. Kies je daarentegen voor save, dan gaat je Live Level omhoog waardoor je verdediging beter wordt. Hoewel je ervoor kan kiezen om je Live Level zo hoog mogelijk te krijgen, kan het gedurende een gevecht met een groot monster soms handiger zijn om een simpele goblin op te offeren in plaats van te laten leven. Indien je een wezen opoffert kun je iedere spell weer een paar keer extra gebruiken, als je een wezen laat leven wordt je levensbalk slechts gedeeltelijk bijgevuld.

Als je een ‘groot’ monster verslaat als Cerberus moet je echter ook nog met andere factoren rekening houden. Allereerst zorgen deze wezens voor een flinke boost in je Magic of Live Level. Ieder groot monster is namelijk een tovenaar die gek is geworden. Laat je hem in leven, kun je hem later weer gebruiken als partner in een ander gevecht. Kies je ervoor om hem op te offeren dan verdien je een nieuwe spreuk. Het is niet alleen mogelijk om tegenstanders op te offeren, ook je teamgenoten kan je het loodje laten leggen. Indien het levensbalkje van een teamgenoot leeg is, kun je hem ofwel redden of kiezen voor een sacrifice. Red je hem, dan gaat dit ten kosten van je eigen levensbalkje, offer je hem op dan zorgt dit ervoor dat je veel schade toebrengt aan de tegenstanders. Dit zijn slechts de belangrijkste elementen van het vechtsysteem van Soul Sacrifice, het bevat nog andere, kleinere factoren die ervoor zorgen dat Soul Sacrifice een ongelofelijk diep vechtsysteem heeft.

De singleplayer van Soul Sacrifice is behoorlijk uitgebreid en biedt met gemak een twintigtal uren vermaak. De game schittert pas echt op het front van de multiplayer. Dit komt met name doordat de A.I. van je teamgenoten in de singleplayer bij tijd en wijlen frustreet. Tijdens lastige gevechten gaan ze over het algemeen snel en vaak neer, waardoor je je eigen leven af moet staan om ze weer in het gevecht te betrekken. Je kunt hen wel direct opofferen, maar dan moet je in je eentje nog ongelofelijk veel schade toe brengen, iets wat vrijwel onmogelijk is. In de multiplayer, waarin je met maximaal vier man tegelijkertijd speelt, gaat het er vaak heel wat tactischer aan toe en is het mogelijk om de meest lastige tegenstander het hoofd te bieden.

Conclusie

Op het gebied van indie-games wordt de PlayStation Vita momenteel al rijkelijk bedeeld. Het aanbod van retailgames kan echter nog altijd wel wat versterking gebruiken. Soul Sacrifice is een welkome toevoeging aan dit arsenaal en deze actie-RPG is ook zeker niet de minste. Soul Sacrifice biedt ons een ongelofelijk diep vechtsysteem waarin je tegen de meest gevaarlijk ogende monsters ten strijde trekt. Alleen in de singleplayer kun je al meer dan twintig uur steken en ook in de superieure multiplayer zullen er genoeg uurtjes verdwijnen. Eigenaren van een PlayStation Vita die om een game verlegen zitten zullen met Soul Sacrifice dan ook zeker geen miskoop doen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Tientallen uren aan content
  • Schittert online
  • Diepgaand vechtsysteem

Wat is NOT

  • A.I. van teammates stelt teleur

9.3

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren