Beste Leon, het einde van LucasArts

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige keer was het de beurt aan Leon, die vertelde waarom 2013 het jaar voor de PlayStation Vita-bezitter wordt. Deze week schrijft Peter een brief terug.

Reactie op: Beste Peter, 2013 wordt een topjaar voor Vita-bezitters! Beste Leon,

Er zijn weken met goed nieuws en er zijn weken met slecht nieuws. Sterker nog, soms zijn er zelfs weken met bijna geen nieuws en dat was vorige week fantastisch geweest! Maar nee hoor, de week stond in het teken van flauwe 1 april-grappen en het sluiten van LucasArts! Het einde van een tijdperk! En dat terwijl ik normaliter helemaal niet tegen vernieuwing ben! Ik vond de overname van LucasFilm door Disney namelijk helemaal niet zo verkeerd. Ik ben blij dat er eindelijk weer wat gaat gebeuren met Star Wars! Lucas deed dat al jaren niet meer en voor de mensen die bang zijn dat Disney de franchise gaat verkrachten: kijk rustig nog eens Episode 1. Die heeft Lucas toch echt zelf gemaakt en ik weet zeker dat J.J. Abrams (Lost, Star Trek 2009) een betere zevende film kan maken dan Lucas zelf.

Maar het sluiten van LucasArts is wel iets om even bij stil te staan. Met mijn 28 jaar heb ik namelijk heel veel titels van de ontwikkelaar mogen spelen en dat brengt me terug naar vervlogen tijden. Wat dacht je van The Curse of Monkey Island en vooral Grim Fandango. Tijdloze humor uit een tijd waar Point & Click nog een belangrijk genre was. En natuurlijk de reeks Star Wars-titels van de ontwikkelaar. Ik weet nog goed dat ik me voor het eerst een echte Jedi waande in Jedi Outcast. De eerste game waarmee je echt met een lichtsaber aan de slag kon. Battlefront heeft me multiplayer leren spelen in het SW-universum en wat dacht je van Star Wars Episode 1: Racer! Het enige goede dat is ontstaan uit die vreselijke film!

ightEn dan de annulering van Star Wars 1313. Extra zuur voor de fans, want vorige week is het nieuws naar buiten gekomen dat de game zou draaien om Boba Fett, fan-favoriet en Mandalorian Bounty Hunter. Ik zei het drie jaar geleden al bij de eerste beelden van Prey 2: dit HAD een Boba Fett game moeten zijn! En wat denk je? Die was al in ontwikkeling! Hoe vet is het om met schouderraketten, jetpacks en kabels uit de polsen door Coruscant te reizen, op zoek naar de laatste ondergedoken Jedi, in dienst van Darth Vader (geloof me, dat was het plot!). Het gaat niet meer gebeuren, voorlopig.

Gelukkig is er één positieve noot aan de sluiting van LucasArts en dat is de volgende zin van Disney, uit hun persbericht:

We’ve decided to shift LucasArts from an internal development to a licensing model.

Een licentiemodel, wat zoveel wil zeggen als dat iedereen aan kan kloppen bij Disney om de licentie van Star Wars te huren voor het maken van een game. Het is vervelend dat de game-industrie in zwaar weer verkeert, maar hoe vet zou het zijn als Crytek aan zou kloppen, omdat zij graag een first person shooter willen maken in het Star Wars universum! Een nieuwe Dark Forces! Of een geheel nieuw idee! En wat dacht je van Star Wars 1313? Laat iemand die game oppakken alsjeblieft! Persoonlijk heb ik de game al mogen aanschouwen en de basis is er! Oppakken! En Relic! Maak na Company of Heroes 2 een Star Wars RTS!!

Alles kan en zeker met de komst van de zevende film zal de franchise weer groots onder de aandacht komen. Een mooi moment om een risicootje te nemen voor ontwikkelaars. Maar ja, risico’s nemen in deze tijd is misschien een utopisch idee. Toch, de mogelijkheid is er en ooit gaan we weer een hele toffe Star Wars-game zien. Alleen met het verdwijnen van LucasArts lijkt dat verder weg dan ooit…

Met een traan, liefs,

Peter

 1.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Ik wist niet dat Star Wars 1313 was geannuleerd totdat ik het zaterdagochtend in GNR hoorde. Erg jammer en ik hoop dat een andere studio de game oppakt. Crytek zal tof zijn. Die zijn toch al van ontwikkelaar naar uitgever gegaan en hebben ook al de Homefront franchise overgenomen.

 2.   
  Smannie's avatar

  Inderdaad heel erg jammer dat we deze niet meer zullen zien (of toch wel?). Stiekem hoop ook ik er toch nog wel een beetje op.

  Maar geweldig die voorbeelden van Monkey Island en Grim. Dan krijg ik toch weer spontaan zin om al die oude titels waar ik vele uurtjes in heb gestoken nogmaals op te pakken.
  Monkey island, Simon the Sourcerer en Leisure suit larry om maar eens een paar voorbeelden te noemen. In een woord geweldig!

  Voor degene onder ons welke deze nog niet kennen. Zoeken en kopen/ downloaden, zeker de moiete waard. Grafisch misschien niet wat je gewend bent, maar de humor is geweldig! 😛