HarmoKnight

Ritmespellen hebben iets magisch. Keihard rocken met Guitar Hero of Rock Band, op de maat de meest bizarre minigames voltooien in Rhythm Paradise, of ritmisch de dief uithangen in Rhythm Thief: het is eenvoudig, maar toch biedt het uitermate veel voldoening. Voer enkele acties op de maat uit en je komt verder; het lijkt repetitief, maar desalniettemin zit er erg veel variatie in het ritmegenre. HarmoKnight, het nieuwste project van Pokémon-ontwikkelaar Game Freak, weet deze categorie nog eens extra te verbreden zonder hierbij de kracht van het genre te verliezen.

Melodia is een planeet waarin alles draait om geluid, ritme en muziek. Zo zijn krabben eigenlijk trommels, hebben kikkers de gedaante van castagnetten en zijn bomen feitelijk grote triangels. In een dergelijke wereld is het dus allerminst bizar dat een of andere duistere Gargan, met een lichaam bestaande uit geluidsversterkers, de vrede van de planeet in gevaar brengt. Het is aan het jongetje Tempo en zijn kompaan Tappy het konijn om orde op zake te stellen en hierbij spelen muziek en ritme een uitermate belangrijke rol.

Houd de maat

HarmoKnight bestaat met name uit sidescrollende levels waarin Tempo zich van links naar rechts begeeft. Aan jou om hem te laten springen of hem met zijn staf te laten slaan om zo het einde van het level te bereiken en hierbij zo veel mogelijk “muzieknoten” te verzamelen. Eenvoudig? Niet per definitie, want je zult je hierbij precies aan de maat moeten houden. Kom je drie tegenstanders achter elkaar tegen? Dan zul je deze enkel kunnen uitschakelen door ze met een zeker ritme in elkaar te slaan.

Het leuke hierbij is dat al je acties geluid weten te produceren. Doe je het goed? Dan vormt elke sprong, elke slag en elke muzieknoot die je oppakt de beoogde hoofdpartij van de muziek van het level. Hier moet wel gelijk bij vermeld worden dat de muziek van de game niet bijzonder memorabel genoemd kan worden, behoorlijk pijnlijk voor een ritmespel. Gelukkig weet de gameplay veel goed te maken.

Verademing in het genre

De kracht van het concept van HarmoKnight zit hem namelijk niet alleen in diens eenvoud, maar ook in dat de game je lekker vrij laat. Er is namelijk niet altijd één manier om een level te halen, want geregeld kom je meerdere paden tegen. Wellicht zul je zo een route nemen waar je veel meer muzieknoten zult kunnen vinden of heb je door je klungeligheid wel een bijzonder gevaarlijk pad te pakken. Echt gestraft word je overigens niet snel, daar het spel vrij eenvoudig is, maar je wordt tenminste niet verteld wat je precies moet doen. Een hele verademing.

Ook is het goed dat HarmoKnight variatie niet schuwt. Naast de stukken met Tempo, zul je ook geregeld aan de slag gaan met de vrouwelijke boogschutter Lyra en de macho Tyko en zijn aap Cymbi. Bij de meid is het bijvoorbeeld zaak om op de maat tegenstanders neer te schieten, terwijl je ondertussen aanvallen zult ontwijken. Tevens zijn er nog enkele hoofdbazen toegevoegd aan het spel, die zich op een andere wijze laten verslaan dan de rest van de game zich laat doorspelen.

Oog voor detail

HarmoKnight weet overigens ook te scoren op diens presentatie. Stijlvolle tussenfilmpjes weten de sfeer goed neer te zetten, terwijl het spel ook op grafisch vlak imponeert. De kleurrijke graphics komen hierbij goed tot leven vanwege de scherpte en het oog voor detail dat de game rijk is. Dit zorgt ervoor dat het 3D-effect van Nintendo’s nieuwste handheld de boel goed weet te ondersteunen, omdat de wereld een stukje beter tot leven lijkt te komen.

Conclusie

Met HarmoKnight heeft de eShop van de Nintendo 3DS een lekkere game mogen verwelkomen. Als je ook maar over een beetje ritmegevoel beschikt, zul je namelijk al snel vallen voor de charmes van dit bijzonder vermakelijke ritmespelletje. Na Drill Dozer en HarmoKnight kunnen we daarom enkel hopen dat ontwikkelaar Game Freak, in plaats van de focus te houden op het weinig verrassende Pokémon, beslist vaker creatieve uitstapjes mag maken!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Grafische presentatie
  • Leuke twist op ritmegames

Wat is NOT

  • Soundtrack niet memorabel
  • Tamelijk gemakkelijk

8

  1.   
    Rivado's avatar

    Ziet er gaaf uit, echt een spel voor mij!