Dragon’s Prophet

In Berlijn mocht ik voor het eerst aan de slag met Dragon’s Prophet, een nieuwe MMO van Runewaker Entertainment. Ik moet eerlijk zeggen dat dit spel bij mij niet op de radar stond. De vraag is of mijn pijlen nu wel op deze met draken gevulde game gericht zijn…

Ontwikkelaar Runewaker is bekend van Runes of Magic, dat heel wat spelers bij elkaar heeft weten te vergaren. Het spel is voor meer dan vijftien landen gelokaliseerd en is daardoor over heel de wereld te spelen. De gratis speelbare MMO bestaat alweer vier jaar en het is daarom tijd voor de ontwikkelaar om een tweede game uit te brengen, genaamd Dragon’s Prophet. Samen met Infernum wordt dit project ook naar Europa gehaald. Dragon’s Prophet zal vanaf de start free-to-play zijn. Een spannende maar verstandige stap in het MMO-genre. Hoewel de productiewaarde van games steeds hoger worden en de projecten dus steeds duurder zijn, mag het duidelijk zijn dat abonnementstructuren voor MMO’s de laatste tijd niet erg succesvol zijn geweest. Runewaker uit vertrouwen in free-to-play en wil met in-game verkopen een zakcentje verdienen.

How to train a dragon

Dragon’s Prophet zit, zoals de naam al zegt, vol met draken. Meer dan 300 verschillende soorten wachten in het spel op je om bevochten te worden, maar de beesten hebben een grotere rol dan alleen het spelen van de vijand. Iedere speler die op de wereld van Auratia rondloopt kan namelijk draken temmen en deze magnifieke creaturen voor eigen gewin inzetten. Gebruik de beesten als vliegend vervoer, of train ze om voor jou te vechten. Geen zin om zelf resources voor het craften bij elkaar te rapen? Stuur je draak op pad om dit klusje op te lossen. De film ‘hoe tem je een draak’, maar dan in gamevorm.

Als speler heb je keuze uit vier verschillende klassen. De Guardian, die gespecialiseerd is in close-combat, de Ranger, die graag met de longbow schiet, de Sorcerer, die zijn krachten van de elementen op de vijand botviert en de Oracle, die een gigantische zeis hanteert. De klassen zijn wat standaard, maar dat is ook waar Runewaker voor gaat. Er wordt goed gekeken naar de krachten van de klassieke MMO’s. Never change a winning team?

Het differentiëren van je karakter doe je met de draken. Op ieder moment in het spel kun je zes draken meenemen (plus nog eens zes andere achterhouden) en wanneer nodig juist die draak inzetten die van pas komt. Train bijvoorbeeld een draak die goed is in healen, een draak die lekker veel schade aanricht of een draak die alle klappen goed op kan vangen. Je bent voor een deel gebonden aan de skills van jouw karakter, maar via het wisselen van draken kun je te allen tijde jouw specialiteit bepalen. Naast het uitbouwen van je karakter ben je eigenlijk constant bezig met het verbeteren van jouw draken. Vang andere soorten, geef ze betere uitrusting of laat ze elkaar trainen om nieuwe skills te leren.

Bob de bouwer in gevecht

Een ander interessant aspect van Dragon’s Prophet is de PvP. Dit wordt een combinatie tussen landjepik en huizenbouw. De PvP speelt zich af op vele zwevende eilanden, ofwel Frontiers, die door guilds verovert kunnen worden. Op de eilanden kunnen spelers huizen bouwen en gaan guilds aan de slag met forten en defensieve maatregelen. Het doel is een ware slag tussen guilds creëren en tegelijkertijd spelers een plekje geven om hun creativiteit met de uitgebreide bouw opties te uiten. Dit kan in mijn ogen een boeiende gameplaymodus worden, maar helaas heb ik nog geen mogelijkheid gehad om het zelf uit te proberen. Het klinkt goed, maar de tijd zal het leren of het ook echt gaat werken.

Nog veel vragen…

De draken en de Frontier PvP zijn interessante gameplay-elementen, maar het spelen van het spel zelf stelde mij nog niet echt gerust. De demo was verre van af en gaf ons eigenlijk nog geen heel duidelijk blik. Zo is de vertaling nog lang niet klaar en zijn de graphics en animaties op sommige punten zeer zwak. Op het ene moment ziet het er goed uit en op het andere momenten juist weer achterhaald. Ook voelde het vechtsysteem, wat actievol en dynamisch moet worden, nogal log en sloom aan. Een belangrijk punt waar nog aan gewerkt moet worden. Andere vragen die gesteld zijn werden ook nog niet heel duidelijk beantwoord. Kan ik als een soort Pokédex alle draken verzamelen? Hoe gaat de Frontier gebalanceerd worden? Wat gaat er in de in-game store verkocht worden?

Voorlopige conclusie

Dragon’s Prophet is een gratis te spelen MMO waar potentie in zit. Het neemt een klassieke aanpak en wil daarop verder bouwen. De draken als compagnon en verbreding van je karakter zie ik wel zitten. Ook de Frontier PvP lijkt in de grote lijnen geen slecht idee te zijn. Het is echter niet een gehele lofzang die ik hier zal uiten. De demo die we te zien kregen was nog verre van af, de vragen die ik in deze preview stel zijn belangrijke zaken en het geheel voelt eigenlijk nog iets te free-to-play-achtig aan. Hoewel Dragon’s Prophet nog veel vraagtekens achterlaat, geef ik het spel voor nu wel het voordeel van de twijfel. Dit kan best wel eens een belangrijke speler op de free-to-play-markt worden. Aan de andere kant is er natuurlijk ook zat te kiezen op dit gebied en Runewaker moet daarom wel alle zeilen bijzetten om het geheel zo goed mogelijk af te leveren.

Dragon’s Prophet moet dit jaar nog verschijnen en komt exclusief naar de pc. Deze maand begint de closed beta, waar wij natuurlijk ook aan de slag mee gaan.

  1.   
    manoahvdvelde's avatar

    Ligt het aan mij, of komen er wel heel erg veel MMO’s uit de laatste tijd.

  2.   
    Regge's avatar

    denk dat het wel mee valt. Enige verschil is dat ze nu alleen meer in de spotlights komen!