Monster Hunter 3: Ultimate (3DS)

Drie jaar geleden verscheen Monster Hunter Tri op de Nintendo Wii en wist vriend en vijand te verbazen dankzij diens uitgebreide opties en grootse avontuur. Het was bovendien een game die grafisch het onderste uit de kan wist te halen van de Wii. Nu heeft Capcom het spel als Monster Hunter 3: Ultimate opnieuw op de markt gebracht, maar ditmaal verschijnt deze op de 3DS en Wii U. Wij hebben beide games onder de loep genomen. Hier lees je alles over de versie voor Nintendo’s 3D-handheld. Ben je toch meer benieuwd naar het Wii U-exemplaar? Dan kun je hier terecht.

Voordat ik Monster Hunter 3: Ultimate voor de 3DS volledig uitdiep wil ik beginnen met een lofzang. Een lofzang voor Capcom. Wat is het een immense prestatie om zo’n groot en ook grafisch prachtig spel op een handheld uit te brengen. Het spel weet zowel de complete ervaring van de spelwereld, als het diepe gameplaysysteem, volledig te bieden zoals we die kennen uit de consoleversies. Monster Hunter zet de toon voor RPG’s en opent hopelijk een pad voor de rest van de ontwikkelaars.

Dino’s knuppelen

Het verhaal van Monster Hunter is in één enkele zin samen te vatten; Monsters bedreigen door hun agressieve gedrag jouw dorp en daarom moeten jij ze doden. Veel dieper dan dat komt het verhaal niet, maar dat deed het in de serie nooit en dat is ook niet erg. Het is een titel die je voornamelijk oppakt voor de grote speelwereld en de uitdagende strijd tegen pittige monsters, want pittig, dat is het zeker. Het heeft in Monster Hunter namelijk geen zin om blindelings op grote monsters af te rennen en om te proberen deze neer te knuppelen. Hier gaat een hele strategie qua wapens, voorwerpen en strijdtactiek aan vooraf. De gevechten kunnen daarom soms zelfs mateloos frustrerend worden, door hun hoge moeilijkheidsgraad.

En daar komt de uitdaging en de finesse van Monster Hunter om de hoek kijken. Elk monster laat zijn eigen unieke voorwerpen vallen en daar kun je weer zelfgemaakte wapens en harnassen van smeden, wat de ziel van het spel vormt. Je gaat in je avonturen namelijk geen levels omhoog, maar je wordt sterker door je harnas te vervangen en door deze zelf te smeden. Dit levert een enorme dimensie aan diepgang op, omdat je elk stuk van je bepakking met zelf gekozen statusbonussen kunt upgraden. Zo draag je de lichaamsdelen van de door jou gevelde monsters als trofee in je nieuwe harnas. Op deze wijze krijg je echt het idee dat je specifiek wezens neerhaalt voor een reden en daar ook zichtbaar profijt aan hebt.

Opgepoetste port

Monster Hunter 3: Ultimate is een opgepoetste port van het eerder verschenen Wii-spel Monster Hunter Tri met een lichte uitbreiding. Daarin zit gelijk een deel van de kracht en een deel van de zwakte van het spel. Enerzijds speel je namelijk een titel die al eerder gelanceerd is op een ander apparaat, waardoor deze titel weinig om het lijf heeft voor een diehard Monster Hunter-fan. Anderzijds is dit wel de eerste handheldversie van de derde Monster Hunter. Deze overstap van console naar handheld is zo vlekkeloos gemaakt, dat het echt goed laat zien tot wat de 3DS op 3D-vlak nou eigenlijk in staat is, een terrein waar veel ontwikkelaars toch nog een stapje terugzetten.

Er is één vlak waar deze 3DS-versie echter totaal de plank mis slaat. Doordat in Japan bijna iedereen een 3DS heeft, heeft Capcom de online mogelijkheid uit de Wii-versie niet toegevoegd. Hier was namelijk in die regio weinig vraag naar. Op deze manier moet je al iemand in de buurt kennen met een andere 3DS of een Wii U om samen dino’s neer te knuppelen. Een erg slechte zet voor een spel dat toch zijn grootste plezier uit het samen jagen haalt. Daarnaast zijn in deze handheldversie de vermakelijke subquests, die wel in de Wii-versie zaten, volledig geschrapt. Subquests daagden je bijvoorbeeld uit om een monster op een specifieke manier te doden of om een bepaald lichaamsdeel te verwijderen. Een stukje uitdaging wat jammer genoeg verloren is gegaan.

Conclusie

Ook al schort er hier en daar toch nog wat aan de titel door bijvoorbeeld het ontbreken van een online modus, wil ik Capcom toch een hart onder de riem steken. Met Monster Hunter 3: Ultimate heeft het bedrijf bewezen dat de eerste echte stap naar een Massive Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG) op een handheld steeds dichterbij komt. Heb je Monster Hunter Tri al op de Wii gespeeld, dan is het toch voornamelijk meer een herhaling van wat je al beleefd hebt en dan voegt de titel eigenlijk te weinig toe. Heb je destijds Tri niet gespeeld? Dan is dit de perfecte kans om alsnog in het monsteruniversum te stappen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Graphics waar je U tegen mag zeggen
  • Ravijndiepe content
  • 50+ uur gameplay
  • Uitbreiding bovenop Monster Hunter Tri

Wat is NOT

  • Diepgang soms onduidelijk
  • Gebrek aan online modus
  • Schrappen subquests

9.1

  1.   
    WoKingNL's avatar

    Ziet er cool uit, wil toch de monster hunter games ooit ene keer gaan proberen. 😳

  2.   
    ckerigon's avatar

    Binnenkort even bestellen dus 😀