Beste Peter, ik ga vreemd en schaam mij daar niet voor

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Peter, die vertelde waarom de nieuwe Tomb Raider naar zijn mening beter is dan Uncharted. Deze week schrijft Leon een brief terug.

Reactie op: Beste Leon, waarom de nieuwe Tomb Raider beter is dan Uncharted Beste Peter,

Je wordt bedankt! Ik had al ontzettend veel zin in Tomb Raider, maar na het lezen van jouw brief wil ik de game nóg liever hebben. En dat terwijl ik deze maand juist even op mijn uitgaven moet letten… Wat is het leven van een gamer toch moeilijk.

Mijn interesse werd vooral gewekt toen je Tomb Raider beschreef als de game-variant op Lost. Ik vraag me namelijk al jaren af waarom nog niemand op het idee is gekomen een Lost-achtig videospel te maken (de dampende drol Lost: Via Domus laat ik hier uiteraard buiten beschouwing), aangezien het hele “survival op een onbewoond eiland”-idee zich perfect leent voor een game. Vooral J.J. Abrams-achtige bovennatuurlijke mysteries passen perfect in een game als Tomb Raider!

Overigens merkte je in jouw brief terecht op: “Ik weet dat je Uncharted nooit naast je neer gaat leggen” en dat klopt als een bus. Natuurlijk ga ik Tomb Raider straks spelen en ik ga er ongetwijfeld van genieten, maar dat betekent niet dat ik Uncharted plotseling minder vet ga vinden. Beide vallen weliswaar in hetzelfde (sub)genre, maar ze zijn in wezen totaal verschillend. Tomb Raider draait om een jong en onschuldig meisje, terwijl de hoofdpersoon van Uncharted de kneepjes van het vak kent en bovendien met totaal andere doeleinden op reis gaat.


Dat is ook waarom ik discussies van het kaliber “Call of Duty vs. Battlefield” niet snap. Het zijn weliswaar allebei first-person shooters, maar dat neemt niet weg dat het twee totaal verschillende games zijn die perfect naast elkaar kunnen bestaan! Call of Duty speel je wanneer je zin hebt in vloeiende en bombastische actie, terwijl je weet dat je bij Battlefield kunt rekenen op rustige, weldoordachte teamplay. Deze twee games zijn geen concurrenten, ze complementeren elkaar! Ik snap dan ook niet waarom iemand ofwel een “Call of Duty-speler”, ofwel een “Battlefield-speler” is. Waarom wordt het spelen van beide franchises gezien als een vorm van overspel? Ik hou het meest van Battlefield, maar er zijn ook avonden waarop ik uit mijn bed sluip om Call of Duty even te betasten. En weet je wat? Daar schaam ik me niet voor!

Misschien is het tijd om te stoppen met het vergelijken van games en ze in plaats daarvan lief te hebben zoals ze zijn. Ik ga Tomb Raider straks in mijn hart sluiten vanwege het intense avontuur over een jonge, onervaren avonturier die langzamerhand de gruwelen van de mensheid leert kennen, terwijl ik Uncharted blijf spelen vanwege de Hollywood-actie en heerlijke humor (en ook vanwege het verhaal. Hoe kun je zeggen dat Drake een leeg personage is en dat de Uncharted-games geen emoties oproepen! Daar staat in sommige landen de doodstraf op, jongeman. Misschien moet je een Uncharted-spel eens in één adem uitspelen, in plaats van elke drie maanden één leveltje ;-)). Heb beide spellen lief om wat ze zijn en haat ze niet om wat ze niet zijn. Zowel Tomb Raider als Uncharted is je centen meer dan waard, dus speel ze lekker allebei. Ga vreemd en schaam je niet!

P.S. Let overigens even op het nuanceverschil: we moeten stoppen met het vergelijken van games; over consoles werd niets gezegd. De Xbox blijft natuurlijk een inferieur stukje plastic.

Liefs,

Leon

 1.   
  GamerJaime's avatar

  Haha dat laatste ook, spoken like a true playstation gamer. 😉 Hoe dan ook over het algemeen mooi gesproken Leon, het zou mooi zijn als iedere gamer zo zou denken maak wake up dat gaat gewoon niet gebeuren. Battlefield en COD zullen rivalen blijven en dat ligt niet alleen aan de gamers zelf maar ook voor een groot gedeelte aan de media eromheen. Helaas.

 2.   
  D_Dog's avatar

  Nu moet ik er als xbox gamer wel even bij zeggen dat het onderstaande niet kan he, hup in de hoek en ga de komende 10 minuten maar eens afvragen waarom de xbox een topdoos en geen kakdoos is. 😛

  Maar ff zereneus. Ik heb Uncharted niet gespeeld, omdat ik geen playstation heb. Maar ik verlang zeker wel meer naar dit soort semi open adventure games. Wat is Tomb Raider een juweeltje zeg, sjeej. Alleen het laatste stukje is een beetje irritant maar ach, verder. 8)

 3.   
  Rijstekorrel's avatar

  D_Dog schreef, "Nu moet ik er als xbox gamer wel even bij zeggen dat het onderstaande niet kan he, hup in de hoek en ga de komende 10 minuten maar eens afvragen waarom de xbox een topdoos en geen kakdoos is. 😛
  Maar ff zereneus. Ik heb Uncharted niet gespeeld, omdat ik geen playstation heb. Maar ik verlang zeker wel meer naar dit soort semi open adventure games. Wat is Tomb Raider een juweeltje zeg, sjeej. Alleen het laatste stukje is een beetje irritant maar ach, verder. 8) "

  Ik zelf ook Tomb raider & Uncharted zijn echt vette games, dit zijn echt spellen waar je tijdje mee bezig ben vind ik wel leuk.

 4.   
  toqeer's avatar

  heb tomb raider ook gehaald en vind het net zo een goeie game als
  uncharted moet hem alleen nog spelen, 🙂

 5.   
  GrijzeVos's avatar

  Uncharted is toch wat beter, ook gewoon die humor alleen al maakt de serie beter. Het heeft ook veel meer iconische personages die allemaal tof zijn.