Serious Sam Double D XXL

Sam heeft het opnieuw niet makkelijk. Onze held wordt door van alles en nog wat aangevallen. Van de normale vijanden die zichzelf opblazen tot gigantische dinosaurussen en vliegende apen, Sam lijkt geen enkele kans te hebben om te overleven. Gelukkig kan hij tot wel zes wapens op elkaar zetten en kan een tweede speler inspringen om te helpen. Zijn dit echter voldoende toevoegingen voor Sam en voor ons gamers om het spel te voltooien?

Spreekwonder Sam

In Serious Sam: Double D XXL reis je door de tijd om beacons te vernietigen en vijanden te doden. Dit is natuurlijk geen heel sterk verhaal, maar dat kun je eigenlijk ook niet van deze game verwachten. Wat wel meteen opvalt als je het spel opstart is de humor. De game bevat namelijk een groot aantal flauwe grappen. Af en toe komen die aan, in het begin wordt bijvoorbeeld verteld dat de vijanden nu eenmaal de magische kracht hebben om plotseling te verschijnen en dat dit helemaal niet vreemd is. Veel vaker zul je echter hoofdschuddend de dialogen lezen, want het is soms wel van een heel laag niveau. Laten we maar hopen dat de gameplay beter is..

Kamikaze!

In deze shooter is het doel heel simpel: loop en spring door 2D-levels terwijl je hordes vijanden neerschiet. Vooral in de eerste uren spelen is dit allemaal wat eentonig en onhandig. Sam beweegt namelijk een beetje lomp, het gevolg van het onhandige springen. Ook het richten met het rechterpookje gaat niet super, want nauwkeurig mikken is lastig. Het zijn echter vooral de vijanden die het gamen eentonig maken. Toegegeven, er zitten qua design echt prachtige exemplaren tussen, maar qua gedrag zijn ze ongeveer hetzelfde. Ze houden namelijk echt van hersenloos op je af rennen. Als ze met velen zijn is dat nog wel grappig, en ook de echt gigantische monsters en bazen zijn cool, maar enige tactiek mag er toch wel in de A.I. zitten.

Komt het nog goed?

Al met al was het geen goed begin voor Sam, maar gelukkig wordt het gaandeweg allemaal een stuk beter. Dit komt vooral door het leuke idee van de wapenkeuze. Je vindt namelijk verschillende type wapens zoals shotguns, rocket launchers en tommy guns. Het coole is dat je tot wel zes van die wapens op elkaar kan zetten en er een ultiem geschut van kan maken. Mijn voorkeur ging uit naar drie shotguns en tommy guns op elkaar, en voor bij de bazen een combinatie van de rocket en grenade launcher. Ook kun je de wapens nog upgraden, het is mogelijk om bijvoorbeeld de kettingzaag de kracht geven om geld aan te trekken.

Dit leuke idee van upgraden en op elkaar zetten komt wat langzaam op gang, omdat je de wapens, de connectoren om ze te verbinden, en het geld eerst nog moet vinden. Dit doe je door van de hoofdweg af te wijken en in alle hoeken en gaten te kijken. Gaandeweg wordt je hier steeds serieuzer in, omdat je bijvoorbeeld nog net die ene shotgun wilt zodat je er vier op elkaar kan zetten. De levels worden ook steeds wat ingewikkelder en de vijanden steeds sterker waardoor het zoeken best uitdagend is.

Extra’s

Nu de game op de Xbox 360 is verschenen kun je de game met zijn tweeën spelen. Dit is een absolute aanrader, want met zijn tweeën spelen is veel leuker! Je hebt je eigen energie, maar je deelt je ammunitie en dus moet je iets zuiniger aandoen dan in je eentje. Het is echter vooral leuker met een andere speler, omdat het de game daadwerkelijk draaglijk maakt. Om de flauwe grappen kun je samen wel lachen en wat gezonde concurrentie om de vijanden neer te zeven maken de gevechten chiller. Als je twee controllers (en één vriend!) hebt, moet je dus de game echt samen spelen.

Als je het spel na een uurtje of vijf à tien hebt uitgespeeld, zijn er gelukkig nog voldoende moeilijkheidsgraden en challenges om uit te kiezen. Ook heb je aan het eind vast nog lang niet alle wapens gevonden, dus al met al is er wel genoeg content te vinden voor de 800 punten die de game kost.

Conclusie

Serious Sam Double D XXL is net als een B-film. Het verhaal is flinterdun, de dialoog is vaak te flauw en de vijanden rennen hersenloos op je af. Soms komen de grappen echter wel goed aan, verder zit er lekker veel actie in de game, en is het combineren van wapens een cool spelconcept. Een B-film moet je echter niet alleen kijken, en dit geldt ook voor Serious Sam Double D XXL. De game is gemaakt voor een avondje op de bank met een vriend. Als dat niet lukt, dan zou het best lastig kunnen worden om je interesse niet voor het einde van de game te verliezen..

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Wapens combineren heel cool
  • De co-op maakt de game veel leuker
  • Veel content

Wat is NOT

  • De humor is vaak te flauw
  • De a.i. is van een zeer laag niveau
  • Besturing is wat onhandig

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren