Assassin’s Creed 4: Black Flag

Afgelopen dinsdag is in Düsseldorf Assassin’s Creed 4: Black Flag aangekondigd, en wij mochten er bij zijn. Diezelfde dag werd de eerste poster gelekt. Kun je nagaan hoe moeilijk het was om mijn mond te houden tot dit moment!? Het is namelijk helemaal waar. Black Flag introduceert een nieuwe wereld, een nieuwe tijd, een nieuwe protagonist en bovendien een nieuwe invalshoek voor de al zeer rijke franchise. We gaan piraatje spelen in de West-Indische Caribische gebieden van 1715. Zestig jaar voor de gebeurtenissen van Assassin’s Creed III krijgen wij de opa van Connor onder de knoppen. Ik stel jullie graag voor aan Edward Kenway, professioneel piraat en Assassin!

Opa Edward

Assassin’s Creed is hot, dat moge duidelijk zijn en dat is ook precies de reden dat wij vanaf 2007 al jaarlijks een nieuw deel in de franchise mogen verwelkomen. De periode van Ezio werd gevolg door twee spin-offs binnen die wereld voordat het langverwachte derde deel eindelijk arriveerde. En hoewel veel mensen een uitmelk-gevaar zien (en Revelations voelde ook zo aan), mogen we niet vergeten dat de veranderingen per deel vaak aanzienlijk zijn. Persoonlijk ben ik groot van fan van het derde deel. Connor was wellicht niet zo charismatisch als Ezio, ik vond de realistische setting en een verdieping van de Amerikaanse burgeroorlog verfrissend en veel minder vaag dan de periode van het tweede deel. Overigens was dat ook een veel grotere gebeurtenis in de geschiedenis, en dat gaf mij meer context en meer het gevoel van belang te zijn.

Na de release van Assassin’s Creed III verwachtten veel mensen een zelfde lijn als in de tijd van Ezio, een spin-off met Connor in de hoofdrol was ook een logische stap geweest, maar Ubisoft kiest ervoor een vierde deel te introduceren. Met een nieuwe tijd weliswaar, al ligt deze niet eens zo heel ver van de Amerikaanse revolutie. We gaan 60 jaar terug in de tijd en krijgen de opa van Connor onder de knoppen, en dus de vader van Haytam Kenway, die we in het eerste gedeelte van de derde Assassin’s Creed mochten besturen. Edward Kenway is een piraat in hart en nieren, en toen het piratenlogo van de game in beeld verscheen hield ik dan ook even mijn hart vast.

Het echte verhaal

Want de bekendste piraten die wij kennen zijn Jack Sparrow, Kapitein Haak en Guybrush Threepwood (Monkey Island anyone?), en dat zijn niet de meest serieuze gasten. Sterker nog, als je echt na gaat denken is alles wat we over piraten weten verpest door de mythologie eromheen. Het echte verhaal? Het stemt mij blij dat we het echte verhaal gaan beleven in Assassin’s Creed IV: Black Flag, want net als in eerdere delen willen de makers extreem accuraat zijn in de historische setting. Want wisten jullie dat de piraten ontstaan zijn na een vredesverbond tussen alle kolonies? Toen de oorlog om de eilanden stopte, werden duizenden soldaten werkloos omdat er geen ander werk voor handen was. Wat deden veel van deze ex-soldaten? Juist! Het ruime sop zoeken! Papegaaien op de schouders nemen! Houten benen, haken… Ok, dat laatste is gelul, maar we krijgen het echte verhaal. En dat betekent dat we te weten komen hoe de piraten zijn ontstaan, dat ze daadwerkelijk een democratische hiërarchie hadden en dat niet alle piraten meedogenloze psychopaten waren. Het genuanceerde verhaal dus, al neemt dat niet weg dat het geen lieverdjes waren, er daadwerkelijk schepen geënterd werden en er vrouwen bij de vleet waren.

Het is vooral de tweedeling tussen enerzijds piraterij en anderzijds het Assassin-leven waar Edward mee worstelt. Hij is immers opgeleid door Assassins. Dit moet diepte geven aan het karakter, die overigens minder sterk is geïntroduceerd dan Connor een jaar geleden. Een directe binding heb ik nog niet en dat is misschien wel te wijten aan het feit dat de kleding wel een beetje hetzelfde aanvoelt als Connor. Het is immers 60 jaar eerder, en dus vrijwel dezelfde tijd. Dat gezegd hebbende zal Edward wel ondersteuning krijgen van een sterrencast vol echte personages uit die tijd. En jawel, Blackbeard is aanwezig!

Drie steden, 50+ gebieden

De grootste verandering ten opzichte van alle eerdere delen is wel het gebied van de game en met name de manier waarop dat wordt gebruikt. Niet langer zijn er een aantal gebieden of steden die door middel van laadschermen te bezoeken zijn. Integendeel, het Caribisch gebied van Assassin’s Creed IV: Black Flag is één gebied, zonder laadtijden. Drie grote steden zijn te bezoeken, maar daarnaast zijn meer dan 50 (!) andere gebieden te vinden, nogmaals zonder laadtijden. Denk daarbij aan grote en kleine eilanden vol jungles, forten en vestingen, maar ook grotten en schatten zoeken in de zee. En dat bezoeken kan niet gemakkelijker. Je stopt simpelweg voor een interessant eiland, je springt het water in en zwemt ernaartoe om je ding te doen.

De drie steden zijn Havana, Kingston en Nassau. Havana, de hoofdstad van Cuba, onder Spaanse vlag, is de meest Europese van de drie. Het is een warboel van culturen en zeer losjes georganiseerd. Kingston daarentegen staat onder Brits bewind en is een echte kolonie. Het is niet voor niets dat de Amerikanen zestig jaar later in opstand kwamen, want er wordt met harde hand geregeerd. Nassau, de derde stad, is een vrijbuitersgebied van de piraten zelf, want zoals ik eerder beschreef waren de piraten in veel gevallen georganiseerd en ze kwamen samen in Nassau.

Het ruime sop

Veel water betekent veel reizen en dat doe je natuurlijk per schip. De vaarmissies uit Assassin’s Creed III waren een kleine teaser op wat we hier kunnen verwachten, want 40% van de game bevat gameplay op het water. De besturing van je eigen schip zal vergelijkbaar zijn met ACIII, alleen is het veel uitgebreider en bovendien veel vrijer. Zie je een Brits galjoen varen, dan is het aan jou om te bepalen of je deze aanvalt. Door je verrekijker is te zien hoe sterk een schip is en in welke categorie de buit valt. Op deze manier kun je een afweging maken: ss mijn schip al sterk genoeg om deze tegenstander de baas te zijn? Of moet ik nog andere missies voltooien om mijn schip sterker te maken? Daarnaast is je crew ook erg belangrijk en dat zal vooral tot uiting komen bij het enteren van andere schepen. Ieder schip is namelijk te enteren! Dit werkt heel simpel, je legt je schip naast een ander schip waarna het besturen van je schip ophoudt en je Edward zelf onder de knoppen krijgt. Vervolgens kun je beslissen hoe jij je tegenstander te lijf gaat. Klim je in de mast? Zwiep je met een touw gezamenlijk met je crew naar het andere schip? Of misschien spring je wel het water in, zwem je om het andere schip heen en val je ze van achteren aan. De keuze is volledig aan jou.

Mijn vermoeden is dat je crew ook te werven en te trainen is, maar dit is nog niet bevestigd. Het zou een mooie voortzetting zijn op het werven van Assassins in Brotherhood. Ook is het niet gek te bedenken dat je mensen goed getraind moeten zijn om een slag te winnen. Daarnaast zal het schip hoogstwaarschijnlijk hetzelfde werken als je dorp in ACIII. Er zit namelijk heel veel gameplay in het schip, en hij is volledig aan te passen naar je eigen smaak.

Maar ook voor landrotten

Veertig procent zal je dus spenderen op het water, maar dat betekent dat zestig procent nog steeds op het land te beleven valt. Hierin zal veel van de gameplay uit vorige delen terugkeren. In de steden zijn hoge gebouwen te vinden zodat je je van dak naar dak kunt voortbewegen en in de jungle-gebieden kunnen we de bomen in, al is dit veel dichter begroeid dan we kennen uit de Frontier in ACIII. Qua bewegingen lijkt Edward wel minder vernieuwend dan Connor. Dit is jammer, maar ook wel begrijpelijk, omdat het wapentuig grotendeels overeen komt met de tijd van Connor. Lange geweren met bajonetten, pistolen en zwaarden zullen de hoofdrol spelen. Een karakteristiek wapen als de tomahawk zal Edward niet hebben, al heeft hij wel vier pistolen op zak, zal de primaire combat geschieden met twee zwaarden en doet ook de blaaspijp zijn intrede in Assassin’s Creed IV: Black Vlag. In hoeverre Edward dezelfde animaties gebruikt als Connor hebben we nog niet kunnen zien, maar ik hoop dat het verschil net zo groot wordt als van Ezio naar Connor. Het zijn immers twee verschillende mensen en niemand beweegt hetzelfde.

Geen zin om te lezen? Bekijk gerust de videopreview hieronder!

Dan de grote vraag voor velen. Hoe gaat het nu verder met de Abstergo-kant van de game. Na vijf delen met Desmond heeft Ubisoft besloten het over een andere boeg te gooien. Hoe dit precies in zijn werking zal gaan is nog onbekend, maar het zal vergelijkbaar zijn met de multiplayer van Assassin’s Creed III en Assassin’s Creed III: Liberation (PS Vita), wat erop neer komt dat JIJ de hedendaagse protagonist bent. Zoals bij elk deel zullen we hier tot release waarschijnlijk weinig over horen, maar we nemen afscheid van Desmond. Iets waar ik persoonlijk niet van wakker lig, al vind ik het wel oprecht jammer dat er geen vervangende hedendaagse protagonist komt. Dat iedereen zijn eigen wereld krijgt, vind ik niet bijdragen aan het realisme. Ik ben persoonlijk namelijk helemaal geen familie van Edward en de kracht van Assassin’s Creed is juist dat iemand zijn eigen bloedlijn kan herbeleven via DNA.

PlayStation 4!

We hebben nog heel weinig gezien van de gameplay zelf, maar de beelden die we te zien kregen waren nog niet zo verbluffend als ACIII was bij de eerste aankondiging. Nu is ons ook gemeld dat het nog verre van af is en dat kan dus nog veranderen, maar gezien het feit dat de game ook zal verschijnen op de PlayStation 4, wordt de druk op het ontwikkelteam wel groot, zeker omdat de game in de herfst al zal verschijnen. Over de multiplayer weten we daarnaast nog weinig, behalve het feit dat deze er sowieso zal komen en zich zal beperken tot het vasteland.

Voorlopige conclusie

De grote kracht van Assassin’s Creed IV: Black Flag zit hem in twee dingen: de realistische kant van de piraterij laten zien en de volledige vrijheid die je krijgt in het Caribisch gebied. Vooral het laatste is iets waar in enorm veel zin in heb. Als fanatieke Fallout-fan vind ik het heerlijk om rond te kunnen reizen en te doen waar ik zin in heb. Een GTA in piratensferen is iets wat ik heel graag zou willen spelen. Daarnaast wordt 40% van de game gewoon heel anders dan we gewend zijn. Je schip is je thuis en dat vind ik erg tof. Ik vond de vaarmissies in ACIII enorm vet en dat je nu nog verder de diepte in kan qua aanpassingen en de mogelijkheid om andere schepen te enteren is in potentie geweldig. Aan Ubisoft de taak om de komende periode nog meer te laten zien van Edward, want het is de protagonist die de game een gezicht geeft en dit gezicht is nog niet zo uitgesproken als Altaïr, Ezio of Connor. Naar mijn idee zal dit niet zo moeilijk worden, want laten we eerlijk zijn, piraten zijn awesome! Aaaaaaarrrhhggg!

  1.   
    Daan's avatar

    Geweldige preview! Krijg er steeds meer zin in. 😀

  2.   
    Eichmann's avatar

    Krijg er nog meer zin in hier door xD.

  3.   
    GamerJaime's avatar

    Oke ik heb tot nu nog bijna niets gezegd over mijn gedachte over deze game. Omdat ik niet te vroeg een conclusie wilde trekken. Mijn eerste gedachte waren als die hard AC fan niet positief omdat ik een ontzettend COD gevoel hierbij krijg en het inderdaad op uitmelken begint te lijken. Bij AC 3 kon ik daar nog overheen zien, omdat ze die game gemaakt hadden terwijl ze ook bezig waren met Brotherhood en Revelations. En deel 3 was weer ouderwets fantastisch met een nieuwe Assassin en een nieuwe tijd.

    Nu noemen ze dit deel 4 maar ik heb hier vooralsnog niet echt het idee bij dat dit een volwaardig nieuwe game zal worden zoals ik dat bij AC 2 en 3 had. Omdat dit niet een hele andere tijd is, en qua gameplay (het varen) nemen ze iets wat ook niet meer nieuw is. Tof dat ze het uitbreiden, en het klinkt allemaal wel cool maar ik zie dit meer als een uitbreiding (zoals Brotherhood en Revelations) dan als een volwaardig nieuw deel. Ook jammer er vooralsnog geen nieuwe hedendaagse Assassin komt. Ik vind dat ze door die keuze voor een te gemakkelijke weg gaan. Nu hoeft Ubisoft zich alleen maar bezig te houden met die Assassin uit het verleden. Ook klopt dat niet met het verhaal, want wie bestuurt Edward in hemelsnaam?

    En nog even kort over de combat. Het viel mij op dat Edward in de trailer gebruik maakte van 2 zwaarden. Iets wat we ook nog niet eerder gezien hebben in een AC game. Ik ga ervan uit dat je in dit deel daar dus gebruik van zou moeten maken, en 2 zwaarden tegelijk zou moeten kunnen hanteren.

    Ik zit nu met gemixte gevoelens. Deze preview heeft me op zich wel enthousiast gemaakt, en om aan de slag te gaan met een piraat en het echte piraten leven te ontdekken klinkt heel tof. Het varen in AC 3 was ook heel vet! Maar toch vind ik ook dat Ubisoft zich er wat te gemakkelijk vanaf maakt nu. Ik had liever gezien dat ze na AC3 een jaar vrijaf hadden genomen en weer terug waren gekeerd met een gloednieuwe AC in een gloednieuwe tijd met 2 gloednieuwe assassins in het heden en verleden. We zullen zien of de twijfel die ik nu heb terecht is.

  4.   
    D_Dog's avatar

    Na dit te hebben gelezen, krijg ik toch wel ontzettende zin in deze game.

    3 steden en 50+ gebieden ZONDER laadtijden? Nou ik ben benieuwd. Ook zeer benieuwd hoe vrij dat varen is.

  5.   
    LightFasher's avatar

    Klinkt goed, ik hoop wel dat de hedendaagse/toekomstige assassin er wel in zit en met een beter samenhangend verhaal dan tussen Desmond en zijn voorouders.

  6.   
    Majo's avatar

    GamerJaime schreef, " Ik had liever gezien dat ze na AC3 een jaar vrijaf hadden genomen en weer terug waren gekeerd met een gloednieuwe AC in een gloednieuwe tijd met 2 gloednieuwe assassins in het heden en verleden. We zullen zien of de twijfel die ik nu heb terecht is. "

    De ontwikkeling van Assassin’s Creed IV is al een tijdje in gang. Het is dus zeker niet zo dat Ubi even in een jaartje er een nieuwe Assassin’s Creed doorheen ragt. De ontwikkeling van Assassin’s Creed IV is al begonnen in de zomer van 2011, dus ze zijn er al ruim anderhalf jaar mee bezig. Tegen de tijd van de release heeft de game dus een jaar of twee ontwikkeltijd gehad, ongeveer net zoveel als Assassin’s Creed III dus. Echter wel met bijkomend voordeel dat feedback van de fans op deel 3 verwerkt kan worden in deel 4.

  7.   
    Remco_MUFC's avatar

    Melkie, Melkie… 🙄

  8.   
    GamerJaime's avatar

    Majo schreef, "

    ”GamerJaime” schreef, " Ik had liever gezien dat ze na AC3 een jaar vrijaf hadden genomen en weer terug waren gekeerd met een gloednieuwe AC in een gloednieuwe tijd met 2 gloednieuwe assassins in het heden en verleden. We zullen zien of de twijfel die ik nu heb terecht is. "

    De ontwikkeling van Assassin’s Creed IV is al een tijdje in gang. Het is dus zeker niet zo dat Ubi even in een jaartje er een nieuwe Assassin’s Creed doorheen ragt. De ontwikkeling van Assassin’s Creed IV is al begonnen in de zomer van 2011, dus ze zijn er al ruim anderhalf jaar mee bezig. Tegen de tijd van de release heeft de game dus een jaar of twee ontwikkeltijd gehad, ongeveer net zoveel als Assassin’s Creed III dus. Echter wel met bijkomend voordeel dat feedback van de fans op deel 3 verwerkt kan worden in deel 4.
    "

    Oke dat klinkt al wat beter. Maar dan nog zit ik met die andere minpunten, en heb ik nog steeds niet echt het gevoel met een gloednieuw deel te maken te hebben. Ik sta er wel nog achter dat ik vind dat ze beter even vrijaf hadden kunnen nemen. Ik snap dat AC voor Ubisoft zeer belangrijk is als franchise, maar ik kan me ook niet voorstellen dat ik de enige ben die zo denkt.Er zullen vast meer fans zijn die zich hier zorgen over maken. Ik wordt een beetje AC moe zelfs. En geloof me ik ben echt een hele grote fan van deze serie. Even rust zal deze serie goed doen.

  9.   
    Gunrunner120's avatar

    Ik heb echt mijn zware twijfels over deze game maar deze preview heeft wel me wel overtuigd dat het toch een goeie game is.

  10.   
    captain08's avatar

    Okay, excuses voor mijn enorm langzame brein, maar is het veilig als ik gewoon letterlijk zeg:

    “In Assassin’s Creed IV: Black Flag kan je ook volledig zelf de oceaan met je schip verkennen (als in open-world)”

    ??? 😀

  11.   
    Goldcobra's avatar

    Goede preview! Denk wel dat ik ‘m ga kopen, maar weet nog niet of dat voor de PS3, PC of PS4 wordt

  12.   
    Petor's avatar

    bloksmaboy:D schreef, "Okay, excuses voor mijn enorm langzame brein, maar is het veilig als ik gewoon letterlijk zeg:
    “In Assassin’s Creed IV: Black Flag kan je ook volledig zelf de oceaan met je schip verkennen (als in open-world)”
    ??? 😀 "

    Ja, dat klopt!

    Niet alles is direct toegankelijk, omdat er bijvoorbeeld een te sterke tegenstander een gebied blokkeert. Maar je schip kan uiteindelijk overal heen. 🙂

  13.   
    cookymonster's avatar

    Wow da’s wel heel veel info die jullie al hebben 😮

    ziet er in ieder geval weer goed uit 🙂

  14.   
    heyhow2013's avatar

    Leuke tijd, 18e eeuw. Nederland was oppermachtig met 70% van alle vaarroutes in handen van de VOC. Ik ben benieuwd hoe (en of) Nederland in de game een rol gaat spelen. Ik hoor graag hier meer over en natuurlijk de rest van de game, kan nie wachten 😆

  15.   
    heyhow2013's avatar

    Goldcobra schreef, "Goede preview! Denk wel dat ik ‘m ga kopen, maar weet nog niet of dat voor de PS3, PC of PS4 wordt"

    Voor mij word het waarschijnlijk gewoon nog de PS3, ff nog geen zin en geld voor de PS4. Maar de PS4 zal natuurlijk veel beter en mooier gaan ervaren dan de PS3. Iets waar ik erg beniewd naar ben, die PS3 en 4 verschillen.

    Verder heb ik gelezen dat de PS4 een monsterlijke machine word. Hierin moet je prima een game in kunnen spelen zonder laden/laadschermen (volgens zon Japannertje).
    Voor de PS3 zal het me niet verbazen als dat er mieschien wel zal komen, dat laden. (????)

  16.   
    ShadyXL's avatar

    Het was leuk om te lezen :] Nou hopen dat het bij de review ook goed gaat zitten.

    Vooral het laatste is iets waar in enorm veel zin in heb.

    Even verbeteren ^ 😛 Hoort volgens mij ‘ik’ te zijn.

  17.   
    captain08's avatar

    Petor schreef, "

    ”bloksmaboy:D” schreef, "Okay, excuses voor mijn enorm langzame brein, maar is het veilig als ik gewoon letterlijk zeg:
    “In Assassin’s Creed IV: Black Flag kan je ook volledig zelf de oceaan met je schip verkennen (als in open-world)”
    ??? 😀 "

    Ja, dat klopt!
    Niet alles is direct toegankelijk, omdat er bijvoorbeeld een te sterke tegenstander een gebied blokkeert. Maar je schip kan uiteindelijk overal heen. :-)"

    Awesome!! 😀 🙂

    Bedankt!! 😀

  18.   
    nunen007's avatar

    Het lijkt mij wel echt vet om gewoon met je schip een beetje rond te varen, een paar schepen kapot maken en dan ook nog eens het land te ontdekken. 😀

  19.   
    flipjum's avatar

    Ik was al om toen ik erachter kwam dat je geen laadtijden hebt tussen twee gebieden! Ik speel nu Skyrim op de PS3 met Dawnguard, Dragonborn en Hearthfire en daarbij zijn de laadtijden af en toe zo frustrerend! Ik ben overigens ook benieuwd of het moderne verhaal er nog in zal zitten en hoe.

  20.   
    coempa's avatar

    Waarom wordt er altijd burgeroorlog gezegd? Het speelt zich af tijdens de onafhankelijkheidsoorlog..

  21.   
    Petor's avatar

    coempa schreef, "Waarom wordt er altijd burgeroorlog gezegd? Het speelt zich af tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.."

    Mijn welgemeende excuses! Ik dacht dat Amerikaanse Burgeroorlog ook mocht. Ik zal er proberen op te letten! (overigens had ik deze verbetering wel mogen krijgen voor de release van ACIII 😉 )

  22.   
    Fox's avatar

    Waar blijft eigenlijk het vervolg van sid meier’s pirates?

  23.   
    modgorilla's avatar

    denk ook wel dat ik deze ga kopen ziet er toch goed uit hoop idd dat het niet de verkeerde kant op gaat kwa gameplay 8)

  24.   
    captain08's avatar

    Petor schreef, "

    ”bloksmaboy:D” schreef, "Okay, excuses voor mijn enorm langzame brein, maar is het veilig als ik gewoon letterlijk zeg:
    “In Assassin’s Creed IV: Black Flag kan je ook volledig zelf de oceaan met je schip verkennen (als in open-world)”
    ??? 😀 "

    Ja, dat klopt!
    Niet alles is direct toegankelijk, omdat er bijvoorbeeld een te sterke tegenstander een gebied blokkeert. Maar je schip kan uiteindelijk overal heen. :-)"

    THANKS!!!
    😀 8)

  25.   
    Lars_99's avatar

    kan nie wachten 😀

  26.   
    ASSASSIN1715's avatar

    krijgt ps3 en ps4 aveline bij 60 minuten extra gameplay 😡 😡

  27.   
    WorldGamer's avatar

    Ha ha, leuk geschreven! 😆