GN Actueel: Wat we momenteel weten over de PlayStation 4

We hebben er lang op moeten wachten, maar aanstaande woensdag is het eindelijk zover: dan zal Sony de allereerste echte next-gen console onthullen. Sinds de aankondiging van dit evenement doen de wildste geruchten de ronde. Sommige zijn geloofwaardig, andere dienen genomen te worden met een vrachtwagenlading zout. Met alle geruchten zie je momenteel door de bomen het bos niet meer en daarom hebben wij besloten alles even voor jullie op een rijtje te zetten in deze kersverse GN Actueel.

LET OP: de informatie in deze GN Actueel is gebaseerd op geruchten.

Specificaties

Verschillende anonieme bronnen binnen de industrie hebben zich uitgelaten over de specificaties van de PlayStation 4. Hoewel zij op veel fronten verschillende beweringen deden, waren zij het er over het algemeen over eens dat de PlayStation 4 een energiezuinige processor van AMD zal bevatten. Deze bevat acht cores, met ieder een snelheid van 1,6 GHz. Volgens geruchten zijn de processoren van de PlayStation 4 en de Xbox 720 gelijkwaardig, maar toch lijkt Sony’s console het op dit vlak te gaan winnen. Dat komt namelijk doordat de Xbox 720 twee cores reserveert voor het besturingssysteem, terwijl Sony’s OS dit niet nodig heeft.

Meer technische specificaties: de PlayStation 4 beschikt naar verluidt over een ATI Radeon 7970M en 4 GB aan DDR 5-geheugen. Hiervan is 512 MB gereserveerd voor het besturingssysteem, maar dat valt in het niet vergeleken met de 3 GB die Microsofts OS naar verluidt nodig zal hebben. Hier staat overigens tegenover dat de Xbox 720 volgens geruchten 8 GB van het (slomere) DDR3-geheugen zal bevatten.

Die technische prietpraat is interessant, maar de grote vraag is natuurlijk: hoe mooi worden de graphics? Dat valt op dit moment helaas moeilijk te zeggen. De website Eurogamer bouwde, aan de hand van de uitgelekte specificaties, een computer die beschikt over precies dezelfde processor, videokaart, etc. als de PlayStation 4. Deze computer kon Battlefield 3 op medium draaien, met een resolutie van 1080p en 60 frames per seconde. Hierbij dient aangetekend te worden dat je de prestaties van een pc en de prestaties van een console onmogelijk met elkaar kunt vergelijken, aangezien consolegames veel beter geoptimaliseerd kunnen worden. Je kunt er dus rustig vanuit gaan dat de PlayStation 4 straks moeiteloos Star Wars 1313 (zie de video hieronder) kan draaien.

Controller

Met de vele hardnekkige geruchten die de laatste week zijn opgedoken, is er bijna geen twijfel meer over mogelijk: de PlayStation 4 zal geleverd worden met een compleet vernieuwde controller. Deze bevat een touchpad en dat moet niet verward worden met een touchscreen. Een touchpad is namelijk enkel aanraakgevoelig, terwijl een touchscreen ook beelden kan vertonen. Vergelijk het met de PlayStation Vita: de voorkant heeft een touchscreen, de achterkant een touchpad.

Waar je dit touchpad voor kunt gebruiken, is vooralsnog een raadsel. Zal het, net als het touchpad van een laptop, functioneren als muis voor tijdens het browsen? Of gaan games actief gebruikmaken van dit touchpad? Alleen Sony weet dat vooralsnog. Wel is het zeker dat de fysieke Start- en Select-knoppen zijn verdwenen en zijn verplaatst naar het touchpad. De PS-knop is wel nog aanwezig.

Tot slot nog een interessant gerucht over een zogenaamde Share-knop op de nieuwe controller, die spelers toestaat om hun in-game prestaties te delen met de rest van de wereld. Volgens anonieme bronnen neemt de PlayStation 4 constant de laatste vijftien minuten van jouw gameplay op. Je kunt de opgenomen beelden vervolgens bewerken en delen via het internet. Volgens de bronnen hoeven we overigens niet bang te zijn dat deze opnamefunctie ten koste gaat van de processorkracht.

Fysieke en digitale distributie

Fans van games in een doosje hoeven zich voorlopig nog geen zorgen te maken, want het lijkt erop dat de PlayStation 4 gewoon een blu-ray-speler zal bevatten. Dat betekent dat je niet alleen jouw favoriete films in HD-kwaliteit kunt bekijken, Sony blijft gamers ook de mogelijkheid bieden om hun spellen fysiek in de winkels te kopen.

Dat neemt niet weg dat digitale distributie een grotere rol gaat spelen dan ooit tevoren. De voordelen van digitale distributie zijn legio, maar het grootste pluspunt is dat Sony minder kosten maakt. Schijfjes, hoesjes en handleidingen hoeven niet geproduceerd en vervoerd te worden en de winkels vragen geen winstmarge. Dat deze lagere productiekosten zich kunnen vertalen in lagere prijzen voor de consument, blijkt wel wanneer we een blik werpen op Steam. Toch is Sony er met de PlayStation 3 nog niet goed in geslaagd om digitale distributie tot bloei te laten komen (vooral vanwege de trage downloadsnelheid en de hoge prijzen van digitale games), maar het zou ons verbazen als daar met de PlayStation 4 geen verandering in komt.

Tweedehands

Wanneer we de geruchten en patenten mogen geloven, zal de PlayStation 4 tweedehands games blokkeren. Op welke manier dit gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Gaat zo’n blokkade Sony klanten kosten? Dat hangt er volledig van af of Microsoft ook tweedehands games zal verbannen in de nieuwe Xbox. Wanneer dat het geval is, hebben de consumenten weinig keus.

Winkelketens als GameStop (in Amerika) en Game Mania (in Nederland) zullen ongetwijfeld niet blij zijn met zo’n blokkade. Deze winkels verdienen jaarlijks namelijk bakken geld met de doorverkoop van tweedehands games en met zo’n blokkade valt dus plotseling een groot deel van hun winst weg. Een blokkade op tweedehands games zal dus niet bevorderlijk zijn voor Sony’s relatie met winkels.

Backward compatibility

De processor van de PlayStation 3 is gebaseerd op een zogenaamde Cell-structuur en dat maakte het voor ontwikkelaars erg lastig om games te ontwikkelen voor het apparaat. Vooral tijdens de eerste jaren kregen we regelmatig te maken met inferieure ports en technische mankementen. Geruchten dat Sony voor de PlayStation 4 heeft gekozen voor een structuur die meer lijkt op die van een pc, zijn dan ook geloofwaardig. Dat maakt het ontwikkelen van PlayStation 4-games namelijk stukken eenvoudiger.

Deze keuze heeft wel tot gevolg dat de structuren van de PlayStation 3 en de PlayStation 4 totaal van elkaar verschillen en dat maakt het praktisch onmogelijk om backward compatibility in te bouwen. Alhoewel… Sony heeft vorig jaar de cloud service Gaikai overgenomen en als we de geruchten mogen geloven, zal de Gaikai-techniek gebruikt worden om PlayStation 3-games te streamen naar de PlayStation 4. Op die manier kun je jouw oude games straks toch spelen op je nieuwe console. Bovendien brengt de Gaikai-techniek een groot scala aan nieuwe mogelijkheden met zich mee (in feite kun je alles streamen naar de PlayStation 4 en heb je dus nooit meer een nieuwe console nodig), maar daar zal Sony waarschijnlijk pas na de release van de console aandacht aan besteden.

Games

Een krachtige console is natuurlijk mooi, maar de Dreamcast heeft wel bewezen dat enkel goede specificaties nog geen succes garanderen. Wanneer de PlayStation 4 en Xbox 720 straks inderdaad qua paardenkracht min of meer gelijkwaardig worden (en daar begint het langzamerhand steeds meer op te lijken) moeten de twee consoles zich van elkaar gaan onderscheiden op het gebied van exclusives.

Volgens geruchten zal de PlayStation 4 op of vlak na de launch ondersteund worden door LittleBigPlanet 3, Killzone 4 en The Last Guardian. Interne bronnen hebben nog niet gepraat over Uncharted 4, maar de kans is groot dat Sony deze immens succesvolle franchise ook zal gaan gebruiken om hun nieuwe console aan de man te brengen. Een nieuwe God of War op de korte termijn lijkt minder waarschijnlijk, aangezien in maart dit jaar God of War: Ascension verschijnt. Twee God of War-games binnen één jaar tijd? Dat zien wij niet gebeuren.

Releasedatum

Het is vrijwel zeker dat de PlayStation 4 eind dit jaar in de Japanse en Noord-Amerikaanse winkels zal liggen. Een Europese release daarentegen lijkt langer op zich te laten wachten. Volgens anonieme bronnen zal Sony de PlayStation 4 pas begin 2014 in Europa uitbrengen, om er op die manier voor te zorgen dat er geen tekorten ontstaan. Sony kan vóór het einde van dit jaar immers slechts een beperkt aantal consoles produceren en wanneer dit aantal niet genoeg is om iedereen in de wereld te voorzien, is het logischer om de release te spreiden.

Prijs

Hoeveel de PlayStation 4 exact zal gaan kosten is nog niet bekend, maar één ding is zeker: Sony zal niet opnieuw de blunder maken om hun nieuwe console voor 599 euro in de winkels te leggen. Die beslissing had rampzalige gevolgen en het hoge prijskaartje van de PlayStation 3 ten tijde van de release heeft er waarschijnlijk toe geleid dat Sony er zo lang over heeft gedaan om de Xbox 360 te passeren qua verkoopcijfers.

Volgens de Japanse krant Asahi Shimbun zal de PlayStation 4 tussen de 300 en 400 euro gaan kosten. Dit is enigszins geloofwaardig, al zal de prijs waarschijnlijk meer richting de 400 euro liggen. Wij verwachten een prijs van 399 euro, of hooguit een paar tientjes meer. 499 lijkt ons, gezien de ervaringen uit het verleden, zeer onwaarschijnlijk.

Accessoires

De Move is niet zo succesvol geworden als Sony had gehoopt, maar ondanks dat lijkt het erop dat motion gaming bij de PlayStation 4 belangrijker wordt dan ooit tevoren. Volgens geruchten wordt Sony’s nieuwste console straks standaard geleverd met een vernieuwde PlayStation Eye. Deze camera maakt videochatten mogelijk en hij is compatibel met de PlayStation Move, maar de PS Eye kan ook hoofd- en handbewegingen herkennen. Daarnaast zou de camera in staat zijn om individuen te herkennen en op die manier kun je, door enkel voor de camera te gaan staan, inloggen op je PlayStation 4.

De PlayStation Move blijft dus bestaan, maar mensen die liever met de traditionele controller gamen ontkomen ook niet aan motion gaming. Volgens geruchten bevat de vernieuwde DualShock-controller namelijk een lichtje aan de bovenkant. De PS Eye is in staat om dit lichtje te herkennen en kan zo dus traceren welke bewegingen jij met je controller maakt. Dit klinkt in de eerste instantie een beetje als Sixaxis 2.0, maar dit keer kan de PlayStation écht alle bewegingen herkennen en dat levert veel leuke besturingsmogelijkheden voor games op.

Kortom: de PlayStation 4 lijkt een zeer revolutionair apparaat te worden. Wil jij de epische onthulling van deze allereerste next-gen console live meemaken? Zorg dan dat je in de nacht van woensdag op donderdag om 0:00 uur op GamersNET bent. Wij hebben een livestream voor jullie klaarstaan en er is de mogelijkheid om te chatten met andere bezoekers. Aanstaande woensdag wordt geschiedenis geschreven en dat mag je niet missen!

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Het is ongeloofelijk hoe snel de hype omhoog is gegaan.
  Paar maanden terug wisten we nog helemaal niks over de Playstation 4 en sinds de aankondiging stromen de geruchten binnen.

  Want zal Sony nu deze keer de eerste zijn die de console op de markt brengt vóórdat Microsoft het doet?
  Want van hun kant hebben we nog helemaal niks gehoord over de nieuwe Xbox. 😮

 2.   
  Supermario's avatar

  Er gingen ook de geruchten rond dat de 4 gig aangepast gaat worden naar 8 gig internegeheugen,dus ben benieuwd wat er allemaal waar is van de geruchten

 3.   
  soldierarjan's avatar

  Woensdag nacht om 12 uur kunnen met ze all de live stream zien en kijken welke geruchten er nu waar blijken te zijn.
  Ik denk dat de ps4 wel een ps3 games kan lezen om zo te zien welke game het is en dat die dan begint te streamen vanaf gaikai zodat je zo je games geen 2 keer hoeft te kopen zou wel fijn zijn tenminste.

 4.   
  Rivado's avatar

  Gaaf artikel Leon, je hebt alles echt mooi op een rijtje gezet! Ik heb de geruchten de afgelopen maanden eigenlijk helemaal niet gevolgd en ik ben weer helemaal up-to-date! Het zou zeker gaaf zijn als ik het zo hoor, hoewel ik nog niet weet of ik hem ga kopen. Sinds ik studeer speel ik veel minder op mijn PS3 en ik denk dit alleen nog maar minder gaat worden. Maar wie weet, ik ben niet moeilijk over te halen 😛

 5.   
  Leon's avatar

  Rivado schreef, "Gaaf artikel Leon, je hebt alles echt mooi op een rijtje gezet! Ik heb de geruchten de afgelopen maanden eigenlijk helemaal niet gevolgd en ik ben weer helemaal up-to-date! Het zou zeker gaaf zijn als ik het zo hoor, hoewel ik nog niet weet of ik hem ga kopen. Sinds ik studeer speel ik veel minder op mijn PS3 en ik denk dit alleen nog maar minder gaat worden. Maar wie weet, ik ben niet moeilijk over te halen 😛 "

  Haha, ik ken het probleem. Maar ik heb inderdaad zo’n idee dat Sony je straks wel weet over te halen, dus ik zou maar alvast beginnen met het maandelijks opzij leggen van een deel van je stufi 😉

 6.   
  Daan's avatar

  Thanks voor de geheugen-opfrissing Leon! Door alle “geruchten” was ik de weg al een beetje kwijt geraakt. 😳

 7.   
  Caroldus_Maximus's avatar

  En ik ben weer bij 🙂

 8.   
  RenevdGijp's avatar

  Ik ben benieuwd, check ff dit topic, daarin hebben we al een discussie:
  http://www.gamersnet.nl/phpBB/viewtopic.php?t=26777
  Maar vet. Ik ben echt benieuwd. Die conroller lijkt vast te staan, maar stel dat het een tablet wordt, of dat het een soort PS VIta lite wordt, zou geweldig zijn. De huidige concept controller lijkt me opzich best aardig, niet heel geweldig maar best cool.
  Gaikai lijkt me ook wel vet, mocht Sony er echt goed gebruik van maken. Demo’s en games heel snel binnen halen, of het spelen van mijn oude PS3 games, zodat je niet vanaf nul begint op je nieuwe console. We gaan het woensdag zien.

 9.   
  toqeer's avatar

  dit, ziet er wel erg mooi uit allemaal maar alleen dat die controller een touchpad.
  krijgt hadden ze wel weg mogen laten 🙄

 10.   
  DeAdSeYe's avatar

  We horen bijna tot niks over the last guardian, deze is aangekondigd in 2009 met vele gameplay beelden. Dit spel is misschien al pakweg van 2007/2008 in ontwikkeling. Niet lang na de release van PS3, en nu wordt dit een next-gen titel?

 11.   
  3333/3333's avatar

  Tof artikel! Mooi overzicht van alles!

  Specs vallen enigzins tegen vind ik, over een jaar is dit in mijn ogen alweer achterhaald.

 12.   
  pizza78's avatar

  Ik ben zelf erg tevreden met de PS3, maar als Sony 2e hands games gaat blokkeren, dan haak ik af.

 13.   
  Hercules's avatar

  ik ben heel benieuwd wat er gaat komen

 14.   
  Goldcobra's avatar

  Interessant. Ga iig zeker kijken bij de bekendmaking

 15.   
  Rivado's avatar

  L30N schreef, "

  ”Rivado” schreef, "Gaaf artikel Leon, je hebt alles echt mooi op een rijtje gezet! Ik heb de geruchten de afgelopen maanden eigenlijk helemaal niet gevolgd en ik ben weer helemaal up-to-date! Het zou zeker gaaf zijn als ik het zo hoor, hoewel ik nog niet weet of ik hem ga kopen. Sinds ik studeer speel ik veel minder op mijn PS3 en ik denk dit alleen nog maar minder gaat worden. Maar wie weet, ik ben niet moeilijk over te halen 😛 "

  Haha, ik ken het probleem. Maar ik heb inderdaad zo’n idee dat Sony je straks wel weet over te halen, dus ik zou maar alvast beginnen met het maandelijks opzij leggen van een deel van je stufi ;)"

  Ik ben er ook bang voor
  😆 Ach, ik leen toch maximaal dus met 750 euro per maand min een hoop moet het wel lukken 😉

 16.   
  Rivado's avatar

  L30N schreef, "

  ”Rivado” schreef, "Gaaf artikel Leon, je hebt alles echt mooi op een rijtje gezet! Ik heb de geruchten de afgelopen maanden eigenlijk helemaal niet gevolgd en ik ben weer helemaal up-to-date! Het zou zeker gaaf zijn als ik het zo hoor, hoewel ik nog niet weet of ik hem ga kopen. Sinds ik studeer speel ik veel minder op mijn PS3 en ik denk dit alleen nog maar minder gaat worden. Maar wie weet, ik ben niet moeilijk over te halen 😛 "

  Haha, ik ken het probleem. Maar ik heb inderdaad zo’n idee dat Sony je straks wel weet over te halen, dus ik zou maar alvast beginnen met het maandelijks opzij leggen van een deel van je stufi ;)"

  Ik ben er ook bang voor
  😆 Ach, ik leen toch maximaal dus met 750 euro per maand min een hoop moet het wel lukken 😉