Hitman HD Trilogy

Pas een paar maanden zijn verstreken sinds Hitman: Absolution of we worden alweer getrakteerd op een nieuw stukje Hitman. En wat voor traktatie! De Hitman HD Trilogy schotelt je drie games voor, in HD, om het Hitman-gevoel nog wat langer vast te houden. Is deze collectie de aankoop waard? Of is de stap terug te groot?

Duidelijke groei

Wat allereerst opvalt aan de Hitman HD Trilogy is het feit dat we drie games voorgeschoteld krijgen, terwijl voor Hitman: Absolution toch echt vier games zijn verschenen. Het allereerste deel in de serie ontbreekt namelijk en we moeten het doen met Hitman 2: Silent Assassin, Hitman: Contracts en Hitman: Blood Money. Als kleine bonus krijg je er overigens nog een code bij om de Hitman Sniper Challenge te downloaden. Deze recent uitgebrachte minigame annex demo was voorheen alleen speelbaar voor mensen die Hitman: Absolution als pre-order besteld hadden.

Geen origineel dus. Hitman: Codename 47 schittert door afwezigheid. Op papier lijkt het een groot gemis, maar in de praktijk valt het eigenlijk wel mee. Hitman is een serie die een hele duidelijke groei laat zien; elk deel in de serie werd tot en met Blood Money een stuk sterker en meer verfijnd. Dat is ook duidelijk merkbaar als je met de oude delen aan de slag gaat. Voor deze HD Trilogy hebben ze allemaal een HD-jasje gekregen, maar in de kern is het nog steeds een game van zo’n tien jaar geleden. De gameplay voelt gedateerd, de in-game menuutjes werken niet zo vlot als we vandaag de dag gewend zijn en visueel is het simpelweg een flinke stap terug.

Nostalgie

Dit alles is natuurlijk geen verrassing, want zeker met Silent Assassin en Contracts hebben we te maken met echte retro-games. Een stukje nostalgie. Het is alsof je de eerste Half-Life weer eens opstart, alleen blijken de oude Hitman-games de tand des tijds minder goed te hebben doorstaan. Hoe sterk het verhaal en de diverse missies ook zijn, het kost veel moeite om jezelf nog echt in de games te verliezen. Al blijven de avonturen van Agent 47 in Nederland (Rotterdam) voor ons Hollanders een leuk stukje nationalisme. Overigens zit er nogal wat overlap tussen de diverse games qua verhaal en missies, zeker tussen het origineel en Contracts, waardoor het ontbreken van het allereerste deel nauwelijks een gebrek te noemen valt. Zeker als je kijkt naar de gameplay van deel twee en drie, anno 2013, is het nog maar sterk de vraag of nieuwkomers het origineel zouden kunnen waarderen.

Blood Money

Uitzondering op de regel is niet geheel verrassend Hitman: Blood Money. De omgevingen ogen in deze game uit 2006 een stuk gedetailleerder en de gameplay voelt vanaf de eerste stappen in het verlaten pretpark veel moderner. Dit is de Hitman zoals velen hem echt zullen herinneren. Geen coversysteem of Instinct zoals in Absolution, maar wel veel sneaky gameplay en diverse manieren om je targets om zeep te helpen. Zodra je Ave Maria hoort weet je dat je aan de bak mag en dat Blood Money nog altijd een ultieme Hitman-game is.

Om nog een klein punt van kritiek aan te stippen, moet gezegd worden dat het bijzonder irritant is dat je na het kiezen van een game niet zomaar tussen de drie titels kunt wisselen. Heb je Contracts opgestart en wil je toch liever Blood Money spelen? Dan is je enige optie de volledige game af te sluiten, opnieuw op te starten en te kiezen voor Blood Money. Het zou een welkome optie zijn om weer eenvoudig naar het title select-scherm terug te kunnen keren.

Conclusie

Square Enix en IO Interactive hebben het slim aangepakt met de Hitman HD Trilogy. Ze hopen op een gegroeide fanbase voor Agent 47 sinds vorig jaar Hitman: Absolution is verschenen. Want als je die game hebt uitgespeeld, wil je meer Hitman. Meer missies, meer slachtoffers om op gepaste wijze uit te schakelen. In die behoefte voorziet deze HD Trilogy ruimschoots, want met drie volledige delen krijg je heel wat missies voor je kiezen. Helaas wordt al snel duidelijk dat alleen een iets opgepoetst uiterlijk niet kan verhullen dat de oudere Hitman-games erg gedateerd aanvoelen. Voor nieuwkomers zal de magie ver te zoeken zijn als ze Silent Assassin of Contracts opstarten. Voor fans van het eerste uur kan het een leuk weerzien zijn, maar het is de vraag of je het niet liever bij goede herinneringen wilt houden.

Een prettige uitzondering vormt Blood Money. Hoewel dit deel alweer zeven jaar oud is, voelt de game behoorlijk modern aan. Leuke, afwisselende missies, prima gameplay en een fijne soundtrack. Het wordt dan snel duidelijk dat de Hitman-serie behoorlijke stappen heeft gemaakt, met Blood Money als ultieme Hitman-game. Absolution bood heerlijk vermaak, maar toch ontbrak regelmatig het échte Hitman-gevoel. Alleen al om die reden is de Hitman HD Trilogy de aankoop waard, om eindelijk Hitman: Blood Money op je PlayStation 3 te spelen. En als je wat doorzettingsvermogen hebt en je niet te snel laat tegenhouden door gedateerde gameplay en graphics krijg je er nog twee klassiekers bij.

Xbox 360-gamers moeten zich echter goed afvragen of ze dat doorzettingsvermogen überhaupt hebben. Ik kan me voorstellen dat het een stuk interessanter is om gewoon online te zoeken naar Hitman: Blood Money. Dan heb je meteen het beste uit de serie te pakken en ben je allicht een stuk goedkoper uit.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Blood Money is de ultieme Hitman-game
 • Heel veel missies voor je geld
 • De Hitman Sniper Challenge

Wat is NOT

 • Silent Assassin en Contracts vallen helaas door de mand
 • Niet mogelijk in-game te wisselen tussen de drie titels
 • Ontbreken eerste deel kan je als gemis ervaren

7

 1.   
  fdennis's avatar

  Aan de trailers te zien is het grafisch amper beter dan dat ze waren. Is toch erg jammer dat ze zo slordig om gaan met een top franchise als Hitman. De laatste deel leek niet eens op de ouwe vertrouwde Hitman. En nu maken ze een hd remake waarvan het grafisch amper beter is zonder het 1ste deel. Lekker handig allemaal.

 2.   
  lassieman's avatar

  Het is natuurlijk wel mooi dat je zoveel oude missies weer kan spelen. Maar het lijkt een beetje half af; niet het eerste deel, grafisch niet erg sterk etc.

 3.   
  3333/3333's avatar

  Deze HD Trilogy is een absolute afrader.
  Ik heb hem dinsdag gekocht en dezelfde middag nog teurggebracht. Wat een luie bagger overzetting is dit. Alle gebreken uit de oude games zijn er nog steeds. Daarnaast zien de games er niet uit, lage framerate, veel kartelrandjes etc. Koop beter de pc collectie, is goedkoper en beter.

 4.   
  nunen007's avatar

  Ik had hem een dag na de release gekocht. Ik kwam thuis en toen stond er op de achterkant van het doosje dat je een harddrive nodig hebt. Echt balen, want ik heb een 4gb xbox met een flash drive. Dus geen harddrive. Toen moest ik hem weer terug brengen. 😡

 5.   
  RinusReetRidder's avatar

  Alleen al voor Blood Money (en de sniper challange) zou je deze kunnen halen. Inderdaad voor ps3 spelers die nog niet eerder Blood Money konden spelen. Wel zonde dat ze de oude delen niet echt mooier hebben gemaakt. Maar Blood Money vind ik ook echt de aller beste Hitman ever!! 8) Die mardi grass parade en die in zo’n luxe huis in de sneeuw met hot tub buiten, dat waren pas vette missies 😀

 6.   
  GamerJaime's avatar

  Wat een slappe hap zeg. Duidelijk een geval van ”nog even snel wat geld willen binnen harken” na de release van Absolution. Triest. Al ben ik het alleen niet eens met dit minpunt ”Ontbreken eerste deel kan je als gemis ervaren”. Aangezien Contracts meer een remake van het eerste deel is. Als ze het eerste deel er ook nog bij hadden gedaan, was het denk ik nogal dubbelop geweest allemaal.

 7.   
  Ika Q's avatar

  Je kan de delen beter op PC kopen. En zo heb ik dat altijd gehouden bij een Hitman game.

 8.   
  ChielB's avatar

  GamerJaime schreef, "Al ben ik het alleen niet eens met dit minpunt ”Ontbreken eerste deel kan je als gemis ervaren”. Aangezien Contracts meer een remake van het eerste deel is. Als ze het eerste deel er ook nog bij hadden gedaan, was het denk ik nogal dubbelop geweest allemaal. "

  Staat ook “kan je als gemis ervaren”. Zoals in de review staat is het inderdaad geen echt gemis, maar het oogt vooral raar dat je een verzameling aanbiedt met alleen deel 2, 3 en 4.

 9.   
  -050- Critical's avatar

  Splinter Cell is de enige hd collectie die ik heb, is het vergelijkbaar qua kwaliteit, of is de hitman trilogie minder. (ik heb het nu over gameplay/grafisch) want qua inhoud hebben deze games wel overeenkomsten maar zijn ze ook heel verschillend.

  Ik ben benieuwd of je net zoveel waar voor je geld krijgt, als bij de splintercell collectie, want die was wel heel netjes in elkaar gezet vond ik 🙂

 10.   
  3333/3333's avatar

  -050- Critical schreef, "Splinter Cell is de enige hd collectie die ik heb, is het vergelijkbaar qua kwaliteit, of is de hitman trilogie minder. (ik heb het nu over gameplay/grafisch) want qua inhoud hebben deze games wel overeenkomsten maar zijn ze ook heel verschillend.
  Ik ben benieuwd of je net zoveel waar voor je geld krijgt, als bij de splintercell collectie, want die was wel heel netjes in elkaar gezet vond ik 🙂 "

  Slechter dan de Splinter Cell collectie. Splinter Cell had ook framerate problemen en bugs, maar de Hitman games zien er echt stukken slechter uit.