Picross e2

Waar je op de oude vertrouwde Nintendo DS bijna dood werd gegooid met de ene na de andere breintrainer, is dat op zijn opvolger een tikkeltje anders. De 3DS weet puzzelfans namelijk nog alles behalve tegemoet te komen. Het is dan ook niet anders dan een verfrissing te noemen dat Nintendo eindelijk weer eens op de proppen komt met een nieuwe versie van het verslaafde spelletje Picross. Voegt dit nieuwe downloadbare puzzelspel nog wat toe aan de franchise of is het meer van hetzelfde?

Hokjes inkleuren

De kans dat je als Nintendo-fan nog nooit van Picross hebt gehoord is zeer klein, toch is een uitleg voor de nieuwkomers meer dan op zijn plaats. Picross is een sudoku-achtige puzzelgame, waarin je als speler hokjes mag inkleuren in een vierkant rooster om uiteindelijk een pixelachtig object uit te beelden. Dit varieert van voorwerpen als windmolens en spinazie tot dieren als gorilla’s en walvissen. Dit probeer je uiteraard in een zo snel mogelijke tijd te doen. Nou klinkt dit in eerste instantie niet heel spannend en zelfs nogal basaal, maar niets is echter minder waar. Het inkleuren van vakjes doe je namelijk naar aanleiding van hints in de vorm van cijfers. Deze cijfers staan aan de boven- en zijkant van het vierkante rooster. Hierdoor weet je hoeveel kruisjes er nou wel of juist niet nog passen in een rij met blokjes.

Staat er bijvoorbeeld boven een rijtje van tien vakjes het getal vijf, dan is het de bedoeling dat je van die tien blokjes er ook vijf inkleurt. Hiervoor moet je uiteraard wel letten op de zijkant van het rooster, aangezien daar ook weer cijferhints staan. Negeer je deze hints en kruis je tóch wat extra vakjes aan, mag je dit bekopen met extra straftijd. Iets wat vaker en sneller gebeurt dan je lief is. Zo doe je in plaats van twee of drie minuten, al erg gauw meer dan een uur over een puzzeltje. Althans, volgens je score dan.

Puzzelen met van Gogh en da Vinci

Picross E2 biedt, net zoals zijn voorganger, een viertal vaste spelmodi. In de Easy en Extra Mode krijg je ieder 15 puzzeltjes voorgeschoteld en in de Normal en Free Mode krijg je er 60. De meest uitdaging zit hem in de deze laatste modus. Waar je in de andere modi van Picross namelijk gelijk een represaille krijgt voor het volkrassen van een verkeerd vakje, gebeurt dat hier niet. Zo heb je dus geen flauw benul of je nou daadwerkelijk de juiste vakjes groen kleurt. Het voordeel is dat je zo geen tijdboetes krijgt. De andere kant van de medaille is dat je zo gemakkelijk meer dan een kwartier bezig bent met een puzzeltje. Pas wanneer je het laatste juiste hokje volkrast haal je de puzzel namelijk.

Het puzzelspel biedt naast dit oude vertrouwde setje ook nog een nieuwe spelmodus genaamd Micross. Hierin krijg je een combinatie van Picross-puzzels voorgeschoteld die samen een beroemd kunstwerk uitbeeldt. Zo mag je bijvoorbeeld zelf langzaam in pixelvorm de Mona Lisa natekenen. Dit biedt net weer genoeg gameplay om je even wat langer bezig te houden. Daarnaast is het fijn dat je zo eens iets wat meer verfijnds in elkaar mag knutselen in plaats van de zoveelste plak cake of sperzieboon.

Ruwe Diamant

Waar de gameplay staat als een huis, slaat de presentatie in Picross E2 de plank nogal mis. Natuurlijk is het maar een downloadbaar spelletje en moet je dus geen HD-graphics verwachten. Toch is de interface nogal vrij saai en komt het spel niet veel verder dan een mengelmoes van pixels. Je moet soms dan ook drie keer kijken voor je een object herkent in de brei van pixels die je zojuist bij elkaar hebt gepuzzeld. Laat staan dat er op enige wijze gebruik gemaakt wordt van de 3D-mogelijkheden van de handheld. Daarnaast is er totaal geen mogelijkheid om de interface naar eigen keuze aan te passen.

Je zult het, het hele spelletje dan ook met hetzelfde achtergrondje en dezelfde muziek moeten doen. Dat is op zich geen hele grote tekortkoming, toch is het één van die punten waarop Picross E2 niet veel meer is dan gewoon een puzzelspelletje voor tussendoor. Het zou een toevoeging zijn geweest als er meer thema’s in het spel hadden gezeten zoals bij zijn voorgangers. Zo verliest een erg sterke franchise toch aardig wat karakter.

Ook in dit deeltje is de zoom-optie jammer genoeg afwezig. Zo wordt het, wanneer je de stylus gebruikt, wel erg simpel om per ongeluk mis te drukken. Dat kan erg frustrerend zijn als je probeert een goede tijd te halen en bijna bij het einde van een puzzel bent. Daarnaast zou het vermakelijk zijn geweest als er wat meer competitie of interactiviteit in het spel zat. Zo zou het voor de creatievere mensen onder ons een aangename toevoeging zijn geweest als je zelf puzzels kon maken. Zo had je met de mogelijkheden van de 3DS gemakkelijk deze zelfgemaakte puzzels online via QR-codes kunnen uitwisselen met je vrienden. Dit is een gemiste kans voor Nintendo.

Conclusie

Ook al hangen er toch aardig wat nadelen aan dit puzzelspelletje, mag je niet echt klagen over de magere vijf euro die het spel je kost. De basisgameplay is net zo sterk en net zo verslavend als we al tijden gewend zijn van de franchise. Dankzij de Free Mode ben je dan ook toch nog wel even een tijdje bezig om alle puzzels op te lossen. Daarnaast is de mogelijkheid om ‘echte kunst’ na te maken in pixelvorm een aardig gewaardeerde toevoeging. Toch zou het fijn zijn als Nintendo er de volgende keer simpelweg wat meer karakter in stopt. De breinbreker snijdt zichzelf dan ook lichtelijk in de vingers door het zo simplistisch te houden. Desalniettemin blijft Picross E2 een sterkte titel.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Keiverslavende gameplay
 • 150 puzzels
 • Slechts vijf euro

Wat is NOT

 • Gebrek aan karakter
 • Geen gebruik van 3DS-mogelijkheden

7.6

Meer Picross e2

 1.   
  Daan's avatar

  Wat een lelijk spel. 😆

 2.   
  lassieman's avatar

  Het gaat uiteindelijk vooral over de gameplay, en dat lijkt hier wel goed te zitten. Ik denk niet dat die heel succesvol kan worden, ook omdat het meer een telefoon spelletje lijkt..

 3.   
  )GN(-Erik's avatar

  Van mij part mogen deze picross puzzels ook wel in de krant komen in plaats van alleen maar die saaie sudoku’s elke keer 🙂

 4.   
  KSnK's avatar

  ‘Picross’ puzzels zijn gewoon ‘japanse puzzels’, je kunt bij elke bruna een denksport boekje ervan kopen. Daarnaast is er idd een versie voor de telefoon, ‘Nemo Picross’, maar degene in het boekje blijven m’n favoriet, omdat daar de puzzels gewoon veel groter en overzichtelijker zijn.