In Memoriam: THQ

Het was 1989 toen Toy Head-Quarters werd opgericht. Bijna vijftien jaar later hebben wij jullie het trieste nieuws moeten brengen dat de verschillende onderdelen van THQ opgesplitst zijn, doordat de uitgever in grote financiële problemen was geraakt. Nu is THQ niets meer dan een lege huls, nadat vrijwel al zijn studio’s en franchises geveild zijn en alle resterende rechten de komende weken nog verkocht worden. Uiteraard leven wij mee met eenieder die door deze gebeurtenis zijn of haar baan kwijt is geraakt en we hopen dat zij allen weer spoedig aan het werk kunnen. Als eerbetoon aan THQ, de uitgever van onder andere Darksiders, UFC Undisputed en Metro 2033, blikken enkele redacteuren terug op de uitgever door hun favoriete THQ-games te bespreken.


Releasedatum: 17 oktober 2008
Ontwikkelaar: Volition
Platform: PlayStation 3, Xbox 360 en pc
Genre: Actie
Marjolein van Diejen:
Saints Row 2 is een heerlijke game waar ik uren in heb zitten. De game is minder serieus dan zijn voorganger, maar ook weer niet zo doorgedraaid als zijn opvolger. Waar Steelport een doorgedraaide stad is, met doorgedraaide mensen, is Stillwater een normale stad met mensen die niet helemaal goed bij hun hoofd zijn. En in Saints Row 2 was ongelofelijk veel te doen; van huizen onderspuiten met een giertank tot het bevechten van een horde zombies. Ook de terugkoppeling naar het eerste deel vond ik erg tof, iets dat in het derde deel nauwelijks aanwezig was. En Volition, wat hebben jullie in hemelsnaam gedaan met Shaundi? Ik hoop dan ook dat Koch Media de serie weer de richting in stuurt van Saints Row 2.

Klik hier als je meer wilt weten over Saints Row 2.


Releasedatum: 30 juni 2006
Ontwikkelaar: Iron Lore Entertainment
Platform: pc
Genre: Actie-RPG
Wester Wagenaar:
Diablo zette de blauwdruk voor een geheel nieuw type rollenspellen, maar dat ook anderen kwalitatief goede games binnen het genre kunnen neerzetten, dat bewees Titan Quest. Het spel voert je mee naar Griekenland, Egypte en het Oosten en liet jou het opnemen tegen diverse creaturen uit de mythologie van de locaties in kwestie. Het geheel bleek lekker in elkaar te zitten, verslavende gameplay te bevatten en goed te zijn voor vele uren speelplezier. Ik heb er dan ook inderdaad vele avondjes aan besteed. THQ bedankt!

Klik hier als je meer wilt weten over Titan Quest.


Releasedatum: 29 september 2006
Ontwikkelaar: Relic Entertainment
Platform: pc
Genre: RTS
Michiel Brunsveld:
“…druipt de sfeer van Company of Heroes af en is het een mengelmoesje van alle legendarische WOII (RTS-)games geworden. Dat maakt CoH gewoon na de eerste Call of Duty de beste WOII game van het laatste decennium.” Met deze woorden trok onze review mij over de streep. Een bijna RTS-hater die gewoon verliefd werd op de game. Mijn manschappen, mijn tactieken. Geweldige audio, heerlijke gameplay en toffe missies zorgden voor mijn verslaving. ’s Morgens om 10.00 uur beginnen en ’s middags om 16.00 uur merken dat je een college hebt gemist. Ach so what. Company of Heroes was het waard. “Deinen Kaffee stinkt, Hans.”

Klik hier als je meer wilt weten over Company of Heroes.


Releasedatum: 25 februari 2011
Ontwikkelaar: Blue Tongue
Platform: PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Wii en DS
Genre: Adventure
Richard Leurs:
Warme gevoelens voor THQ bewaar ik aan het feit dat ze hebben geholpen met het uitgeven van een van mijn Nintendo 64 favorieten, Conker’s Bad Fur Day, en THQ heeft de Blob naar het grote publiek getrokken. Een groepje Nederlandse studenten van de Universiteit Utrecht hebben het concept van de Blob ooit bedacht en samen met THQ heeft dit uiteindelijk twee hele leuke games opgeleverd.

Klik hier als je meer wilt weten over de Blob 2.


Releasedatum: 9 september 2011
Ontwikkelaar: Relic Entertainment
Platform: PlayStation 3, Xbox 360 en pc
Genre: Actie
Leon Stougie:
Of Warhammer 40k: Space Marine echt mijn favoriete THQ-game is, durf ik eigenlijk niet te zeggen. Er zijn immers zoveel toffe games door THQ uitgegeven. De ongelofelijk brute actie in een tof universum (dat van Warhammer 40k) bracht de game gelijk op mijn radar en het spel heeft niet teleurgesteld. Relic wist je direct het gevoel te geven dat je echt een vrijwel onverslaanbare Space Marine bent, zonder dat de game te makkelijk was. Het afslachten van orks, op veel verschillende wijzen, wist mij heel wat uurtjes te bekoren. Wellicht komt er ooit nog een vervolg, als SEGA het Relic toestaat om hier aan te werken…

Klik hier als je meer wilt weten over Warhammer 40.000: Space Marine.


Releasedatum: 9 februari 2011
Ontwikkelaar: Double Fine Productions
Platform: PlayStation 3 en Xbox 360
Genre: Adventure (puzzel)
Leon Kempers:
Natuurlijk heb ik me volop vermaakt met de grote AAA-titels van THQ, maar hun mooiste pareltje is wat mij betreft Stacking. Deze download-only game van Tim Schafer combineert humor, uitdaging en innovatieve gameplay op een manier zoals we dat zelden zien. Wat mij betreft is Stacking nog steeds één van de beste downloadable games ooit.

Klik hier als je meer wilt weten over Stacking.


Releasedatum: 5 juni 2009
Ontwikkelaar: Volition
Platform: PlayStation 3, Xbox 360 en pc
Genre: Actie (third person shooter)
Eefje Schietgat:
Marsjeep Curiosity mag dan wel anders doen vermoeden met zijn scherpe foto’s van steentjes, op het Mars van Red Faction is er toch behoorlijk wat leven in de brouwerij. Het eerste spel in de reeks wist al indruk te maken als een first-person shooter, waarin delen van het decor aan gort geknald konden worden, maar pas bij Guerilla ging het hek helemaal van de dam. Red Faction: Guerilla leverde één van de leukste sandbox-spellen van de laatste jaren op waarin het niet uitmaakte dat de omgeving wat aan de saaie kant was, alles moest toch kapot. Doordat het laatste spel in de reeks opnieuw de makkelijke weg van een rechtlijnige shooter koos, eindigde de franchise vooralsnog matig, maar dat doet weinig tot niks af aan de gevoelens van destructieve fun die de naam Red Faction nog steeds oproept.

Klik hier als je meer wilt weten over Red Faction: Guerrilla.


Releasedatum: 8 januari 2010
Ontwikkelaar: Vigil Games
Platform: PlayStation 3, Xbox 360 en pc
Genre: Actie
Johan Lubbers:
Als ik een game heb uitgespeeld wacht ik meestal een half jaar voordat ik een hogere moeilijkheidsgraad doe, zodat het niet teveel van hetzelfde wordt. Bij Darksiders begon ik echter meteen nog een tweede en derde keer en dat zegt al genoeg. Darksiders was gewoon verschrikkelijk leuk! Het vechten werkt heerlijk soepel, het verhaal en de vijanden zijn cool en de puzzels waren lekker Zelda-achtig. Het is voor mij dan ook onbegrijpelijk dat Vigil Games en de licentie van Darksiders als enige nog geen nieuwe eigenaar hebben gevonden…

Klik hier als je meer wilt weten over Darksiders.


Releasedatum: 19 maart 2010
Ontwikkelaar: 4A Games
Platform: Xbox 360 en pc
Genre: First-person shooter
Leon Stougie:
Uiteraard kan Metro 2033 niet op deze lijst ontbreken. De game, die zich voornamelijk afspeelt in de Russische metrostelsels, ademt sfeer. Het feit dat je spaarzaam moet zijn met je kogels en dat je gasmasker het je maar een bepaalde periode toeliet bovengronds te komen, bracht een ongelofelijk beklemmend sfeertje met zich mee. Metro 2033 is een ruwe diamant en zijjn opvolger, Last Light, belooft een gepolijster exemplaar te worden. Helaas is het niet aan THQ om Metro: Last Light uit te geven, de eer is nu aan Koch Media.

Klik hier als je meer wilt weten over Metro 2033.

 1.   
  Gunrunner120's avatar

  snik, zulke goede games waren het waarom 😥

 2.   
  nunen007's avatar

  Ik vond Metro 2033 de beste game van THQ. R.I.P THQ

 3.   
  Daan's avatar

  R.I.P. THQ.

 4.   
  Goldcobra's avatar

  *Snik*

 5.   
  RinusReetRidder's avatar

  Titan Quest en Company of Heroes waren inderdaad geweldig. Ga vanmiddag beide games nog maar eens spelen. For old times sake. 🙁

 6.   
  Eichmann's avatar

  Altijd knappe games gemaakt.
  En nu… nooit meer :(.

 7.   
  yannick_TXL's avatar

  THQ blijft altijd in mijn hart! Snik, dit waren zulke goeie games! Vooral Saints row 2, een game waar ik heel wat uren in heb zitten! R.I.P. THQ 😥

 8.   
  cookymonster's avatar

  Ik heb altijd respect gehad voor THQ en wat ze deden en ik zal ze niet snel vergeten 🙁

 9.   
  RenevdGijp's avatar

  Toch echt jammer, van deze franchises, maar hopen dat ze gewoon doorgaan ondere andere uitgevers. RIP

 10.   
  Free Roamer's avatar

  RIP THQ 😥 je had prachtige games op de markt gebracht

 11.   
  soldierarjan's avatar

  Het is jammer voor THQ maar zo is het niet anders hopelijk komt het met darksiders serie nog goed.

 12.   
  Tadao's avatar

  Ik heb mn pre-order voor Company of Heroes 2 op Steam afgezegt toen ik het over her overlijden van THQ hoorde

 13.   
  Moon-Hero's avatar

  Dit maakt me alleen maar meer aan het huilen 🙁 REST IN PEACE…THQ

 14.   
  Coldkiller_NL's avatar

  RIP THQ, ze hadden zulke goede games!

 15.   
  nanathan's avatar

  RIP THQ

  Jullie zijn Juiced nog vergeten.
  Heerlijk tunen en racen en nog een stapje verder als NFS

 16.   
  zalazar's avatar

  titan quest veel gespeeld pro game

 17.   
  lord ian's avatar

  RIP THQ

 18.   
  crownleader's avatar

  die nieuwe company of heroes komt toch nog wel uit!?!?!