ArmA III Fast Forward 2013

2013 staat alweer voor de deur en ook het komende jaar belooft fantastisch te worden. We kunnen weer vele nieuwe games verwachten en net zoals elk jaar laten de redacteuren van GamersNET jullie weten wat er aan komt en waar zij zin in hebben. December en januari staan dan ook in het teken van de Fast Forwards 2013. Vandaag heeft Caron het over opstandig Iran, stukgelopen NAVO-missies, opgepakte ontwikkelaars en natuurlijk zombies met ArmA III.

Ruim drie en een half jaar geleden verblijdde de Tsjechische ontwikkelaar Bohemia Interactive ons met ArmA II, een militaire shooter die door de hoge mate van realisme een eigen plaatsje wist te verwerven tussen de Battlefields en Call of Duties onder de shooters. De realistische aanpak is een kolfje naar de hand van Bohemia, dat zich in het verleden al wist te bewijzen met de Operation Flashpoint-serie. ArmA II is door zijn open karakter een interessante game voor de mod-community, waarbij de bekendste mod de zombie apocalypse van DayZ is. De mod verscheen in april vorig jaar en bleek zo populair dat het niet alleen een lading nieuwe spelers naar ArmA II bracht, maar dit jaar zelfs zijn eigen stand-alone release krijgt. Zal de impact van ArmA III net zo groot worden als die van zijn voorganger? Tijd voor een vlugge vooruitblik.

Iran; nog steeds tegendraads in 2030

De singleplayer van ArmA III speelt zich af in de nabije toekomst; in de jaren ’30 van deze eeuw om precies te zijn. De NAVO heeft de barricades opgeworpen bij de Griekse eilanden aan de Egeïsche Zee, waar het een groot Iraans offensief probeert af te houden. De speler kruipt in de huid van Scott Miller, een kapitein bij de Britse Special Forces, die de rest van zijn troepen verliest bij een mislukte NAVO-missie aldaar. Zoals in voorganger ArmA II kan de speler weer een hoop verschillende soorten missies verwachten die alle aspecten van moderne oorlogsvoering zullen behelzen: ter land, ter zee (ook onderwater) en in de lucht zul je moeten vechten. Een belangrijk gebied waar dit zich gaat afspelen is het eiland Griekse eiland Lemnos dat met een oppervlak van 270 vierkante kilometer het grootste speelterrein in een ArmA-game tot nu toe is. Lemnos is overigens, niet geheel toevallig, ook het eiland waar Bohemia-employees Ivan Buchta en Martin Pezla in september 2012 door de Griekse autoriteiten werden opgepakt op verdenking van spionage. Op het moment zijn de heren gelukkig op borgtocht vrij.

Mods, mods, mods!

Hoewel het nog niet officieel is bevestigd, kunnen we ervan uitgaan dat de echte ArmA-fanaten in de multiplayer weer helemaal los kunnen gaan met een bijgeleverde mission editor, waarmee ze eigen missies kunnen creëren. Bovendien is Bohemia Interactive in het verleden altijd zeer ondersteunend geweest richting de mod-community en zal de ontwikkelaar, zeker vanwege het enorme succes van DayZ, deze gemeenschap met ArmA III weer alle mogelijkheden willen bieden om te kunnen floreren. Of er weer een DayZ uit de koker zal komen rollen, wordt nog even afwachten. Hoewel; een Grieks eiland als locatie voor een zombie-mod heeft wel potentie.

Voorlopige conclusie

ArmA III verschijnt medio 2013 voor de pc. Hoewel er nog weinig details omtrent de multiplayer bekend zijn, kunnen we naar alle waarschijnlijkheid met ArmA III een game verwachten die in het verlengde ligt van zijn voorganger. De gigantische open wereld in de vorm van de Griekse eilanden geeft de speler weer een enorm gebied om te verkennen. Bovendien heeft de Real Virtuality-engine een fikse update gehad en dit is in verscheidene gameplay-filmpjes duidelijk te zien. De game ziet er namelijk fantastisch uit. Wordt de game een succes? Aangezien de ArmA-serie vanwege zijn unieke inslag een loyale fanbase heeft weten op te bouwen, ga ik ervan uit dat al deze gamers moeiteloos hun weg naar dit derde deel zullen vinden. En als de heren Buchta en Pezla in het vervolg uit Griekse handen kunnen blijven, komt de game dit jaar misschien nog een keer af. Vooralsnog een “hot” op de barometer!

Bekijk onze gamepagina om nog veel meer over ArmA III te weten te komen, bekijk screenshots, check video’s en lees al het nieuws.

  1.   
    Alfa Warrior's avatar

    Als het een stuk beter geoptimaliseerd is en “newb” vriendelijker dan zeg ik ook zeker wel: Kopen die handel!

  2.   
    Michelman's avatar

    Grote fan van Arma 2 dus deze ga ik ook zeker halen!

  3.   
    SN0WIE's avatar

    Voor mij wordt dit the game of the year ( met arma II als mijn meest gespeelde game weet ik dit al zeker:))

  4.   
    XiovAvoiX's avatar

    Word gewoon net zo epic als Arma II 8)

  5.   
    DeAdSeYe's avatar

    Voor mij is dit ook de game van het jaar. Verschillende websites hebben de release op Maart 2013 staan. Veel informatie over Multi-player is er niet, maar dat hoef ook niet. De multi-player wordt hoofdzakelijk door de community onderhouden, zo heeft Arma 2 alleen PvP en PvE. De rest kan gewoon zijn wat men heeft gemaakt. Zowel bekende als onbekende gametypes.