Grand Theft Auto 5 Fast Forward 2013

Vraag je een hardcore gamer naar welke game hij het meest uitkijkt in 2013, dan antwoordt hij in de meeste gevallen: “GTA 5”. Stel je dezelfde vraag aan een casual gamer, dan zal ook hij volmondig “GTA 5” antwoorden. Rockstars nieuwste kindje is nog heter dan een Mexicaanse hoer met pepers in haar flamoes en daar is een goede reden voor: de game belooft fantastisch te worden.

Why did I move here? I guess it was the weather.

Met deze twee zinnen startte de eerste trailer van GTA V. Een trailer die destijds de wereld op zijn kop zette. Het internet werd overspoeld door laaiend enthousiaste gamers en GamersNET telde zijn grootste aantal bezoekers ooit. De trailer was dan ook veelbelovend. We maakten kennis met een typische GTA-protagonist: een wat oudere man die naar Amerika verhuisde om daar zijn geluk te zoeken, maar uiteindelijk belandde in de misdaad.

Helaas hoorden we van deze “typische GTA-protagonist” alleen de stem: zijn ware identiteit bleef een raadsel. Iedereen verwachtte in de tweede trailer dan ook het gezicht van de hoofdrolspeler te zien, maar opnieuw wist Rockstar de verwachtingen te overtreffen. Ze onthulden namelijk de identiteit van niet één, maar drie hoofdrolspelers!

Iconisch trio

Ten eerste is daar Michael, de man die centraal stond in de eerste trailer. Deze gepensioneerde bankovervaller, die een intense haat tegen zijn gezin heeft, is op vrije voeten nadat hij een collega verraadde tegenover de politie. Maar wanneer het geldpotje van Michael leeg raakt, krijgt hij de drang om zijn carrière als bankovervaller voort te zetten. Hoe dat afloopt, zagen we al in de eerste trailer…

Ook Trevor is een type dat je liever niet in een donker steegje tegenkomt. Deze drugsverslaafde heeft een woedeprobleem en kan daardoor nogal eens uitbarsten in agressie. Hij zoekt zijn toevlucht in drugs, maar omdat die pilletjes een flinke duit kosten, moet ook hij manieren zien te vinden om geld te verdienen. Michael helpen met een bankoverval is natuurlijk een mooie manier om snel veel centjes te verdienen…

Tot slot maken we kennis met Franklin, de jongste van het stel en zelfs de jongste GTA-protagonist ooit. Deze twintiger, wiens baan je het best kunt omschrijven als “officieuze deurwaarder”, ontmoet Michael wanneer hij een auto steelt voor zijn werkgever. Al snel raken ze in gesprek en sluit ook Franklin zich aan bij het groepje.

Tijdens de game zul je op elk gewenst moment tussen deze drie personages kunnen wisselen. Dit levert massa’s nieuwe gameplay-mogelijkheden op. Zo zullen de twee personages die jij niet onder de knoppen hebt, gewoon doorgaan met hun dagelijkse leven. Het kan dus best zijn dat je ze plotseling tegen het lijf loopt in een donker café.

Pas op voor de boze wolf

Het moge duidelijk zijn: bankovervallen gaan een cruciale rol spelen in Grand Theft Auto V. Maar dat is niet de enige verandering ten opzichte van zijn voorganger: vrijwel alle onderdelen zijn verbeterd in GTA V. Zo reageren auto’s realistischer op hun omgeving, plakken ze iets meer aan de weg en laten ze zich soepeler besturen. Zowel het schiet- als het melee-systeem is flink onder handen genomen, waarbij laatstgenoemde een grotere rol zal gaan spelen dan ooit tevoren. Bovendien bevat GTA V voor het eerst in de geschiedenis van de franchise een heus ecosysteem met waakhonden, wolven en meer.

Echter, niet alles is meer en beter: enkele elementen uit de vorige Grand Theft Auto-games keren in GTA V niet terug. Het gaat hier onder andere om de mogelijkheid om te daten met vrouwen en ook zal het niet meer mogelijk zijn om huizen en hotels te kopen. Rockstar belooft in ruil voor laatstgenoemde concessie wel levendige economie-gameplay, al is hier nog niet veel over bekend. Wel is het zeker dat het niet mogelijk zal zijn om middels een RPG-systeem je status te verhogen, zoals in San Andreas wel kon.

En toen was er leven

Alles leeft in GTA: van de hoofdpersonen tot de waakhonden en van de waakhonden tot de bacteriën op de hot dog-kraam. Maar dit keer leiden ook de voetgangers een eigen leven. Ze stappen bijvoorbeeld op de bus in Los Santos, om vervolgens in Rockford Hills weer uit te stappen, alwaar ze gaan werken in de tuinen van de rijke mensen. Dit soort ondankbare arbeid is voor jou natuurlijk niet weggelegd en daarom kun je je vermaken met een reeks interessante activiteiten in Los Santos. Wat te denken van yoga, triathlons, jet skiing, base-jumping, tennis, golf of scuba diving?

Voorlopige conclusie

Er is geen twijfel over mogelijk: Grand Theft Auto V wordt een geweldige game. De open wereld is gigantisch en het feit dat Los Santos door niet één, maar door maar liefst drie hoofdpersonages wordt bevolkt, brengt veel leuke vernieuwingen met zich mee. Bovendien lijkt Rockstar de perfecte mix tussen plezier en een meeslepend verhaal gevonden te hebben, wat GTA V voor zowel fans van San Andreas als voor fans van GTA IV interessant moet maken. Het lange wachten op mei 2013 is begonnen…

Bekijk onze GTA 5 gamepagina om nog veel meer over Grand Theft Auto 5 te weten te komen, bekijk screenshots, check video’s en lees al het nieuws.[/center]

 1.   
  Daan's avatar

  Mij lijkt dit echt een leuke game. Ik moet eerlijk bekennen alleen San Andreas te hebben uitgespeeld op de PC vele jaren geleden. GTA IV ben ik wel aan begonnen alleen niet echt zin gehad die af te maken.

  Ik ga de game zeker kopen, alleen ik snap de enorme hype er niet echt om heen. Tuurlijk het is een ‘groot’ spel van een uitgever die een goeie reputatie heeft opgebouwd met games zoals GTA, RDR en niet te vergeten Max Payne.

  Ik ben alleen bang dat er andere goeie games door deze game ondergesneeuwd raken. Ook ben ik bang dat door de zeer hoge verwachtingen het spel alleen maar kan tegenvallen. GTA V legt de lat in ieder geval zeer hoog voor een eventuele GTA VI (6).

 2.   
  fdennis's avatar

  Dit word toch wel heel vet. De mogelijkheden zijn echt ongekend. Helaas nog even 4 maanden wachten. Maar dat zal het ongetwijfeld waard zijn.

 3.   
  soldierarjan's avatar

  Deze game lijkt me weer super tof te worden met het verhaal en de grote wereld en meer voertuigen nu weer.

 4.   
  Coldkiller_NL's avatar

  PC-Daan schreef, "Mij lijkt dit echt een leuke game. Ik moet eerlijk bekennen alleen San Andreas te hebben uitgespeeld op de PC vele jaren geleden. GTA IV ben ik wel aan begonnen alleen niet echt zin gehad die af te maken.
  Ik ga de game zeker kopen, alleen ik snap de enorme hype er niet echt om heen. Tuurlijk het is een ‘groot’ spel van een uitgever die een goeie reputatie heeft opgebouwd met games zoals GTA, RDR en niet te vergeten Max Payne.
  Ik ben alleen bang dat er andere goeie games door deze game ondergesneeuwd raken. Ook ben ik bang dat door de zeer hoge verwachtingen het spel alleen maar kan tegenvallen. GTA V legt de lat in ieder geval zeer hoog voor een eventuele GTA VI (6)."

  Ik vond GTA IV pas leuk toen de graphic mods uitkwamen zoals iCEnhancer.

 5.   
  Rijstekorrel's avatar

  PC-Daan schreef, "Mij lijkt dit echt een leuke game. Ik moet eerlijk bekennen alleen San Andreas te hebben uitgespeeld op de PC vele jaren geleden. GTA IV ben ik wel aan begonnen alleen niet echt zin gehad die af te maken.
  Ik ga de game zeker kopen, alleen ik snap de enorme hype er niet echt om heen. Tuurlijk het is een ‘groot’ spel van een uitgever die een goeie reputatie heeft opgebouwd met games zoals GTA, RDR en niet te vergeten Max Payne.
  Ik ben alleen bang dat er andere goeie games door deze game ondergesneeuwd raken. Ook ben ik bang dat door de zeer hoge verwachtingen het spel alleen maar kan tegenvallen. GTA V legt de lat in ieder geval zeer hoog voor een eventuele GTA VI (6)."

  Het is gewoon een super vet en en grote game waar je lang mee bezig ben, de steden zo groot en veel dingen te doen waar je hele tijd mee zoet ben.
  Verder word de lat iedere keer hoog gelegd elke keer was gta weer beter/groter en mooier ook op de ps2, saan adreas was echt max wat huidige generatie consoles aan kon.
  Gta 5 zal de laatste zijn op deze consoles denk ik als de nieuwe uit gaan komen bijna, dus dan is er genoeg ruimte voor veel verbeteringen.

 6.   
  Goldcobra's avatar

  Kan niet wachten!

 7.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Ik kan niet meer wachten op deze vette game! 🙂

  GTA Vice City was mijn eerste PC game die ik ooit speelde, toen ik 6 jaar was. Heb veel goede herinneringen aan de GTA games. Vice City, San Andreas, III, GTA IV, The Lost and Damned en The Ballad of Gay Tony, games waar ik van mijn zesde tot mijn twaalfde ongelooflijk veel plezier in heb beleefd. EN NU EINDELIJK GTA V, JEEEEEUUUUHHH!!!!!!!! 🙂 🙂 🙂 🙂

 8.   
  DeAdSeYe's avatar

  Ik voel me oud worden, mensen zijn begonnen met GTA III en Vice City. Ik kan me nog herinneren toen GTA Londen en GTA 1 uitkwamen. GTA 2 kreeg ik op een Twilight CD, god wat was ik blij. 🙂

 9.   
  OllieDenZotn's avatar

  Ik wil deze game NU! 😆

 10.   
  joeyjoey's avatar

  DeAdSeYe schreef, "Ik voel me oud worden, mensen zijn begonnen met GTA III en Vice City. Ik kan me nog herinneren toen GTA Londen en GTA 1 uitkwamen. GTA 2 kreeg ik op een Twilight CD, god wat was ik blij. 🙂 "

  Twilight CD’s , dat is lang geleden 😀

 11.   
  jeryboy's avatar

  Ik kan niet wachten! 😆

 12.   
  Lucvz's avatar

  duurt mij al veelste lang dit… Al die andere games die proberen om GTA na te maken zijn er voor mij nog niet in geslaagt. GVA IV al 2x uitgespeeld en nu met de 3e keer alweer bezig, kan gewoon geen genoeg van krijgen..