Professor Layton and the Azran Legacies Fast Forward 2013

2013 staat alweer voor de deur en ook het komend jaar belooft fantastisch te worden. We kunnen vele nieuwe games verwachten en net zoals elk jaar laten de redacteuren van Gamersnet jullie weten wat er aan komt en waar zij zin in hebben. December en januari staan dan ook in het teken van de Fast Forwards 2013. Vandaag kijkt Valentijn eens over de schouder mee met een echte archeoloog.

”Luke, mijn jongen, kom eens hier”, zei de professor. De man graaide tussen een stapeltje papieren op zijn bureau en pakte daar een grauwe envelop uit vandaan. “Professor, wat is dat?”, reageerde de kleine, blauw geklede knul verschrikt. “Dit is een brief van één van mijn collega-archeologen. Het is een vrij serieuze zaak, beste Luke”, zei de Professor met een gespannen blik in zijn ogen.

Professor Layton and the Azran Legacies speelt één jaar na de gebeurtenissen uit de vorige titel op de 3DS af. Het is waarschijnlijk het laatste deel waarin Hershel Layton de hoofdrol op zich neemt. Er is nog weinig concreet duidelijk over dit laatste deel van de tweede Professor Layton-trilogie. Het enige wat duidelijk is, is dat de Professor en zijn trouwe hulpje Luke een brief ontvangen van de archeoloog Simon Foster. De brief vertelt over een meisje dat gemummificeerd is in het ijs. Geïnteresseerd reizen de beide ‘heren’ af naar het ondergesneeuwde stadje Snowrassa om het meisje te redden en een nieuw mysterie te ontrafelen.

Druk op de ketel

Het is alweer 2008 sinds wij het eerste avontuur van de goed gemutste professor mochten onthalen. Bijna vijf jaar later is het Level-5 simpelweg gelukt om elk jaar een nieuwe titel uit te persen. Nu is dit geen kunst wanneer de spellen zouden tegenvallen. Echter, het miraculeuze wondertje is dat tot nu toe bijna elk Professor Layton-spel ontzettend wist te vermaken. Vernieuwend zijn de titels niet echt meer te noemen, aangezien de serie de basis toch steeds weer herhaalt. Toch biedt elk deel een bepaald niveau aan charme en karakter om je terug te laten keren. Persoonlijk zie ik het ook bijna meer als een film dan als een videospel.

Bekende puzzels

Ook in dit deel zal het oplossen van vlugge, doch breinbrekende puzzels weer centraal staan. Dit varieert van vrij simpele puzzeltjes tot soms ontzettend ingewikkelde en flauwe puzzels. Kom je er echt niet uit, dan blijft het mogelijk om hints te kopen van de munten die je vindt in de spelomgevingen. Het aantal puzzels waar we deze keer mee aan de haal mogen is nog niet bekend, maar het zal hoogstwaarschijnlijk ook ditmaal weer ver boven de honderd zijn. De vraag is echter of dit interessant gaat blijven. Momenteel is er namelijk al de mogelijkheid om in het pas uitgekomen Professor Layton en het Masker der Wonderen elke dag een nieuwe puzzel te downloaden via Wi-Fi. Daarnaast is in de vorige delen al vaak sprake van recycling van puzzels. Angst is er dan ook dat het in dit deel niet veel anders zal zijn.

Grafisch gezien gaat het spel gelukkig het Masker der Wonderen achterna. Het spel wisselt cinematische 2D-beelden af met 3D-gameplay. Dit 3D brengt net een extra laagje sfeer en leven in de wereld van Professor Layton. Ja, nog meer sfeer dan het al had. Personages zijn toch allemaal een stukje dynamischer en menselijker. Er blijft echter wat frictie tussen deze afwisseling in 2D en 3D. Hier valt echter makkelijk overheen te kijken.

Voorlopige conclusie

Het zal geen verrassing zijn, maar Professor Layton and the Azran Legacies gaat hoogstwaarschijnlijk de kwaliteit bieden die we gewend zijn. Als je ooit één spel in de reeks hebt gespeeld, weet je hoe de reeks in elkaar steekt en hoeveel charme hij met zich meebrengt. Interessante verhalen, pittige puzzels en heerlijke sferen. Het spel biedt dan ook vooral meer van hetzelfde, maar niet met een bitter nasmaakje. Doordat er nog te weinig bekend is om er een definitief oordeel over te vellen, blijft Professor Layton and the Azran Legacies tussen ‘not’ en ‘hot’ hangen.

Bekijk onze gamepagina om nog veel meer over Professor Layton and the Azran Legacies te weten te komen.

  1.   
    BartjeZ's avatar

    echt super balen dat ze ze niet meer voor DSI maken 🙁