New Style Boutique

Dit is geen spel voor jullie. Verbeter me als ik het bij het verkeerde eind heb, maar ik heb me laten wijs maken dat het leeuwendeel van het publiek dat GamersNet frequenteert, bestaat uit mannen tussen de achttien en vijfendertig. Dat is uiteraard niet bepaald de doelgroep van deze game. Dit is ook geen spel voor mij. Geloof me als ik zeg dat ik soms de aandachtsboog van een kleuter met een sugar rush heb. Dit soort managementgames vergen geduld en laat dat nou net iets zijn waar het me vaak aan ontbreekt. Waarom geeft Peter dan überhaupt een game als New Style Boutique aan mij om te reviewen? Simpel, ik heb gewoon tot nader order nog steeds de grootste tieten van de redactie.

Mode voor alle leeftijden

Ik kan er natuurlijk wel grapjes over maken, maar het is uiteraard volkomen te begrijpen waarom niemand van de stoere kerels op de redactie zich aan deze game wou wagen: meisjesachtiger dan dit worden spellen niet gemaakt. In New Style Boutique draait het volledige gegeven rond het uitbaten van een zaak en klanten helpen de perfecte outfit te vinden. Simpeler kan het conceptueel gezien haast niet worden, maar dat zorgt voor een deel ook voor de aantrekkingskracht van het spel. New Style Boutique speelt schaamteloos in op het gevoel voor fashion dat elk zichzelf respecterend meisje hoort te hebben. Als je in je kast zwarte pumps hebt staan waarvan je weet dat ze perfect passen op dat ene rode jurkje, of als je met een jeans shortje, een blouse en een diadeem tegelijkertijd stijlvol en nonchalant kan zijn, dan is New Style Boutique een game voor jou. Of voor mijn dochter Luna.

Luna is ondertussen al twaalf, een prepuber dus, wat haar perfect in de doelgroep van deze game doet passen. Tegenwoordig zit ze in een periode waarin ze door begint te krijgen dat ze lange benen heeft en dus wil ze die zo vaak mogelijk tonen. Dit doet ze uiteraard door broeken zoveel mogelijk te bannen uit haar garderobe en zoveel mogelijk voor rokjes en kleedjes te kiezen in combinatie met panty’s en laarsjes. Twaalf. Een grap die haar grootvader vaak maakt is om binnen een paar jaar stroom op de omheining te gaan zetten om jongens op afstand te houden. Ik denk dat hij er nog een extra rol prikkeldraad bij zal mogen kopen als hij hoopt met haar meer succes te boeken dan indertijd met mij. In elk geval heeft Luna een duidelijk beeld van welke stijl ze tof vind en is ze dol op shoppen met mij. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat zij degene is die het meeste tijd heeft gestopt in het spelen van New Style Boutique.

De klant is koning, de maan de Kerstman

Als er één game op maat van een twaalfjarig meisje gemaakt is, dan is dit het wel. New Style Boutique is namelijk enorm toegankelijk qua opzet en laat spelers eerst oefenen als assistente, maar ontplooit zich al snel tot een game met zekere diepgang wanneer je zelf de leiding over een zaak krijgt. In het begin hoef je enkel de juiste outfit voor je klanten te vinden, later sta je ook in voor de koers die je winkel vaart op het gebied van stijl en de budgetten die daarmee gepaard gaan. Klanten tevreden houden doe je door te letten op hun wensen. Ze geven je een idee van wat ze zoeken, soms in een erg specifieke stijl en het is dan aan jou om voor hen kleren uit te kiezen. Je kunt klanten om hints vragen en naargelang daarvan je advies aanpassen of gewoon de gok wagen en vertrouwen op je eigen goede smaak, maar let wel: een gelukkige klant betekent een gelukkige uitbaatster.

Elke avond wanneer je personage met een gelukkig gevoel gaat slapen vult de maan zich op met dat geluk en kun je de dag erop nieuwe kleding aanschaffen in het winkelcentrum. Inderdaad, de maan is een heimelijke fashionista godmother. Dat het melig is maakt eigenlijk geen zier uit, waar het om draait is dat je steevast nieuwe dingen vrij kunt spelen. Of het nou van de maan, UPS of de paashaas in een tutu komt, een hippe designer jeans kijk je niet in de broekspijpen. Gaandeweg speel je ook nog nieuwe gebieden vrij om klanten te ronselen en een kapper en make-up zaak om jezelf heerlijk op te tutten. Jij bent het uithangbord van je zaak en klanten ronselen is je taak. Dat is het mantra dat je moet hanteren als je jezelf aankleed en mooi maakt, want niemand wil stijladvies van een slons.

Geen enkele winkel is perfect

Dat constante vrijspelen van dingen en de vele items die je kunt gebruiken, daarin schuilt het plezier bij New Style Boutique. Het spel bevat ongeveer twaalfduizend items en je kan behoorlijk wat werk in de unieke stijl van je winkel stoppen, een beetje sexy-chic met een vleugje trash bijvoorbeeld. Dat is ontegensprekelijk behoorlijk leuk, maar na een tijdje kan je toch niet om het repetitieve karakter van het spel heen. Honderden klanten stijladvies geven en het budget beheren: uiteindelijk gaat het haast echt als een baan aanvoelen. Luna was veel minder snel verveeld dan ik, maar zelfs zij kan niet ontkennen dat het spel na een tijd een herhalingsoefening wordt. Ook ietwat teleurstellend is dat je niet zelf je kleren kunt ontwerpen in het spel. Je kan online met andere spelers kledingstukken uitwisselen en dat je dat niet met zelfgemaakte items kan doen, voelt aan als een gemiste kans. Een ander groot minpunt is het gebrek aan een Nederlandse vertaling. De ontwikkelaars mikken met dit spel zo duidelijk op jonge meisjes dat het haast onbegrijpelijk is dat de game enkel in het Engels te spelen is. Dit maakt het spel voor al te jonge spelertjes of kinderen die het Engels niet machtig zijn helaas nagenoeg onspeelbaar.

Conclusie

New Style Boutique is niet zonder gebreken maar levert desondanks een leuk spel op voor de 3D-handheld van Nintendo. De game is ietwat repetitief, maar meisjes die de Engelse taal wat onder de knie hebben en over een goed gevoel voor mode beschikken, zullen zich hier zeker mee amuseren. Kortom: een leuke game voor onder de kerstboom van elke kleine Carrie Bradshaw.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Enorm uitgebreid
 • Veel aan te passen
 • Toegankelijk
 • maar ook diepgaand

Wat is NOT

 • Geen Nederlandse vertaling
 • Uiteindelijk repetitief
 • Geen mogelijkheid om zelf te ontwerpen

7

 1.   
  lassieman's avatar

  Mijn zusje heeft het vorige deel echt heel veel gespeeld, maar niks voor mij xd