Nintendo Wii U

Half november kwam de postbode langs GNHQ met een heel bijzonder pakketje. Het was een echte, splinternieuwe Wii U en wij waren natuurlijk extreem blij. Nooit eerder duurde een consolegeneratie zo lang en het is volgens ons wel weer tijd om met nieuwe hardware aan de slag te gaan. En net als bij de Wii zoekt Nintendo zijn successen niet puur in grafische kwaliteiten, maar komen zij met een exclusieve controller, die nieuwe gameplay moet opleveren. Hoe dat in games uitpakt kun je al lezen in de eerste drie reviews van Nintendo Land, New Super Mario Bros. U en ZombiU, maar hoe zit het met de hardware? Waar is de Wii U toe in staat en hoe zien we dat terug in het menu van het systeem? Wij nemen je mee naar de nieuwe console van Nintendo!

Het bewijs: HDMI = HD!

Het uitpakken van een nieuwe console is voor iedereen even bijzonder. Op de één of andere manier is het magisch om een verpakking te openen. Natuurlijk zo voorzichtig mogelijk om de doos niet te beschadigen. Deze moet immers op een display staan en dan mogen er geen scheuren in zitten. Nu hebben wij geen rubberen handschoentjes gebruikt, maar we hebben wel precies bekeken wat er in de doos te vinden is. In de Wii U Premium-editie is natuurlijk de console te vinden, een GamePad, twee standaarden voor de GamePad (één met adapter en één zonder adapter), een standaard om de Wii U rechtop te kunnen zetten, een sensorbar voor je Wii Remotes, een HDMI-kabel, heel veel boekjes en in ons geval Nintendo Land (er is ook een Premium-editie met ZombiU).

Ik zal het installatieproces even overslaan, behalve dan met de melding dat het enorm eenvoudig is om met de Wii U te starten. Eenmaal opgestart, verschijnt na een korte laadtijd het menuscherm op je GamePad. Een menuscherm dat overigens met één druk te verplaatsen is naar je televisie. Net als de Wii maakt ook de Wii U gebruik van blokken waarop je games, menu’s en instellingen kunt indelen. Mijn eerste pagina bestaat nu dus uit alle verplichte menuutjes, om op de tweede pagina mijn games te deponeren. Ook werkt de Wii U met Mii’s, die gezellige kleine poppetjes die (in mijn geval) net even wat dunner en aantrekkelijker zijn dan in de werkelijkheid. Overigens had ik die van mij al paraat, want het importeren vanaf je (3)DS (en Wii) is een peulenschil.

Films kijken en zappen

Buiten alle logische menu-opties zijn er drie in het oog springende functies te vinden op de Wii U. Allereerst is het mogelijk om de GamePad te gebruiken als afstandsbediening. Nintendo heeft ervoor gezorgd dat zo goed als alle televisies ondersteund worden en dus heb je met de Wii U direct een digitale afstandsbediening in huis, die je gemakkelijk laat schakelen tussen je console en de tv. Ideaal, alleen wordt mijn UPC Horizon mediabox op dit moment helaas nog niet ondersteund. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit binnenkort zal gebeuren, maar voorlopig kan ik alleen van input wisselen via de Wii U en nog niet zappen van zender naar zender.

De tweede makkelijke functie van de Wii U is de toegang tot YouTube, een functie die verder weinig uitleg nodig heeft, maar wel veel gemak biedt en laat zien dat Nintendo verder kijkt dan hun eigen netwerk. Ook is er een video on demand-functie te vinden in het menu, een hub waar je binnenkort films en series kunt binnenhalen. Nu is daar op dit moment nog niks te vinden (dit artikel is net voor release geschreven), maar de ervaring leert dat het een hele kluif is om een complete videotheek op te zetten. Nintendo Nederland laat dan ook weten in gesprek te zijn met verschillende mediapartners voor samenwerkingen in 2013.

Ook is vanaf vandaag Miiverse te bereiken, een nieuwe communicatiesysteem van Nintendo, waarmee je kunt chatten met andere mensen. Ook kun je internetten op je GamePad en zal de Nintendo eshop wederom zijn opwachting maken.

Nieuw en toch vertrouwd

Wat mij betreft is de mooiste functie van de Wii U het feit dat je games op een nieuwe manier kunt spelen, zonder in te leveren op wat we gewend zijn met controllers. Bij de Wii werden we gedwongen om games te spelen met een Wii afstandsbediening. De Wii U GamePad heeft vernieuwende mogelijkheden met het touchscreen, maar maakt ook gebruik van vier schouderknoppen, vier actieknoppen (A, B, X, Y), een D-pad en twee analoge sticks. Daarnaast is de GamePad erg licht, niet zwaarder dan een Xbox-controller en het is deze combinatie van nieuw en vertrouwd die voor ons hardcore-gamers fantastisch is.

Conclusie

Of je nu over een Xbox 360, PlayStation Vita of Nintendo Wii U spreekt, uiteindelijk draaien deze apparaten maar om één ding en dat zijn de games. Gelukkig kun je hier op GamersNET reviews vinden van al je favoriete titels en Nintendo heeft een heel complete line-up bij de launch van de Wii U. Dat we films en Youtube-filmpjes kunnen bekijken met de Wii U is erg prettig. Het laat zien dat Nintendo verder kijkt dan het eigen netwerk en ook de optie om de GamePad te gebruiken als afstandsbediening is goed gevonden. Dat het apparaat HD-beelden op het scherm kan toveren, is inmiddels bekend, maar het is vooral de GamePad die voor de vernieuwing zorgt. Als ontwikkelaars hiermee aan de slag gaan, dan kunnen we de komende jaren veel unieke games vinden op het nieuwe systeem van Nintendo. Aan ons om dat alleen maar toe te juichen, want Nintendo gaat weer hardcore met de Wii U!

 1.   
  Alfa Warrior's avatar

  Aan ons om dat alleen maar toe te juichen, want Nintendo gaat weer hardcore met de Wii U!

  Maar voor hoe lang, tot de PS4 / Xbox720 uitkomen want je hebt kans dat die de Wii U gewoon naast de Wii zetten vergeleken de rest.

  Welke spellen zijn er eigenlijk op waarvan je kan zeggen: Dit zijn HD graphics?

 2.   
  rikato's avatar

  Blijft een raar ding.

 3.   
  soldierarjan's avatar

  Ik vind het een erg tot apparaat maar ik denk dat ik toch blijf wachten op de ps4 en dat ik de wii u over paar jaar in huis haal na prijsverlaging voor exclusive titels.

 4.   
  Leon 2.0's avatar

  Tijdens het crewweekend moest ik toch concluderen dat het best een tof ding is. Zelfs al je hem niet op de tv kunt aansluiten. 🙂 Wellicht dat ik hem ooit een keer aanschaf..

 5.   
  mmx's avatar

  Het is best een aardihg apparaat maar ik koop hem niet ,maar mijn kleindochters gaan uit hun pan dus is het handig kiezen voor Kerst 😉

 6.   
  Daan's avatar

  Ik vond het leuk om tijdens het crew-weekend andere er op zien te spelen. Maar om eerlijk te zijn vermoed ik dat het daar ook bij blijft voor mij. Tenzij er natuurlijk vele gave exclusive games uitkomen. Maar voor Mario pas ik even.

 7.   
  ReinsNL's avatar

  Nu 2 dagen mee bezig geweest met 3 games en moet zeggen het is het geld zat waard.
  Vooral de afstandsbediening is geweldig. wat een gezeur was dat altijd met die afstandsbedieningen.

  Ik zou zelf nooit een PS of Xdoos kopen want ik ben een PC gamer.
  Maar Nintendo brengt altijd dat speciale gevoel en hun games zijn altijd goed voor het gehele gezin.