Emergency 2013

Brandweermannetje of politieagentje spelen, wie deed het vroeger niet? In games zien we de mogelijkheid echter maar zeer zelden terug om als politieagent, dokter of brandweerman de wereld te redden. Gelukkig is daar al sinds jaar en dag Emergency. In deze review nemen wij Emergency 2013 onder de loep.

Eerst even dit

Voordat we inhoudelijk ingaan op het spel, is het belangrijk om te weten dat Emergency 2013 een uitbreiding is die via digitale kanalen voor een tientje gekocht kan worden. Daarnaast ligt Emergency 2013 ook in de winkels, in dat geval bevat de de disc ook de Emergency 2012 Deluxe Editie, welke vijftien missies en vier free-play-mappen met zich meebrengt. De uitbreiding Emergency 2013 (die los tien euro kost) levert nog eens vier nieuwe missies, één nieuwe free-play map en een nieuw voertuig: een brandweerdrone.

Micro-management

Nu dit duidelijk is, is het tijd om inhoudelijk op de game in te gaan. In Emergency 2013 kom je voor allerhande rampen te staan en aan jou de taak om deze op juiste wijze af te handelen. Dit doe je door onder andere ambulances, brandweerwagens en politieauto’s op de juiste plekken te positioneren. Daarnaast dien je ook de bemanning van ieder voertuig opdrachten te geven. Zo kun je bijvoorbeeld een brandweerman een brandblusser, betonschaar of brandslang laten pakken.

Zo zal je bijvoorbeeld bij een bosbrand meerdere brandweermannen de brand laten blussen en een blusvliegtuig moeten gebruiken om te voorkomen dat de brand zich verder verspreidt. Ondertussen zal je met het ambulancepersoneel ook nog enkele gewonden moeten verplegen en afvoeren, terwijl je politieagenten nieuwsgierige omstanders uit de buurt houden. Je dient dus meerdere handelingen tegelijk te verrichten en je aandacht over meerdere fronten te verdelen. Dit micro-management werkt verrassend leuk en al snel wordt het ook behoorlijk uitdagend, doordat er allemaal ‘mini-rampen’ tegelijkertijd jouw aandacht vergen.

Bugs

Mijn eerste ervaring met Emergency 2013 was echter heel wat minder positief. Al in de tutorial liep ik tegen een aantal vervelende zaken op. Zo moest ik om in te zoomen mijn scrollwieltje gebruiken, dit bleek echter niet te werken en ook een andere muis bood geen soelaas. Dat is slechts één van de vele bugs die ik ben tegengekomen. Nu zou je misschien denken: geen probleem, ik pas de besturing wel even aan in het optiemenu. De mogelijkheid om controls te wijzigen blijkt echter te schitteren door afwezigheid. Wel kun je de game op grafisch gebied wat aanpassen, al oogt Emergency 2013 ook op de hoogste grafische setting behoorlijk achterhaald.

Nu is het mislopen van de tutorial uiteraard nog geen ramp, de meeste dingen in Emergency 2013 spreken toch wel voor zich. Vervelendere bugs kwam ik echter later tegen in de game. Zo had ik een complete missie voltooid, waarbij slechts één slachtoffer viel. Mijn dokters konden alleen niet bij het laatste slachtoffer komen omdat deze op een verhoging bij een boorplatform lag, ook de traumahelikopter kon mij niet helpen. Vervolgens kon ik dus weer de volledige missie opnieuw starten.

Zandbak

Naast de missies is er ook nog een free-play-modus. Hierbij dien je een stad te behoeden voor rampen die iedere keer random plaatsvinden. Je kunt zelf kiezen of deze rampen steeds lastiger worden, of dat ze van een gelijkwaardig niveau blijven. Daarnaast dien je ook je financiën in de gaten te houden. Het laten uitrukken van je wagenpark kost geld, evenals de aanschaf van die o zo handige traumahelikopter. Gebruik je bij een ramp teveel wagens, en dus geld, dan is het mogelijk dat je een volgend probleem niet kunt voorkomen. Het micro-management uit de campaign wordt dus nog wat verder uitgediept.

Helaas kwam ik ook in deze modus weer de nodige vervelende bugs tegen. Daarnaast kent de free-play-modus nog een ander irritant minpunt. Doordat de modus lang kan duren, zou het handig zijn als je tussentijds je sessie af kunt breken om op een ander moment verder te gaan. Helaas heeft de free-play-modus, in tegenstelling tot de reguliere campaign, geen mogelijkheid om je spel op te slaan. Frustrerend wanneer je langer dan een uur bezig bent en dan gaat eten!

Conclusie

Hoewel de gameplay van Emergency 2013 vermakelijk en uitdagend is, schiet het spel op veel andere fronten simpelweg tekort. Achterhaalde graphics en frustrerende bugs, om maar wat vervelende eigenschappen te noemen. Mits je je door deze minpunten heen kunt worstelen heb je een leuke game in handen. De zwakke punten zijn echter te sterk aanwezig om Emergency 2013 met een hoger cijfer te kunnen belonen. Kon je je wel vermaken met Emergency 2012? Dan zal de uitbreiding Emergency 2013 jou voor een tientje genoeg content bieden om je weer even bezig te houden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Uitdagend micro-management

Wat is NOT

 • Grafisch achterhaald
 • Controls niet in te stellen
 • Vervelende bugs
 • Geen save-optie bij free-play-modus

5.5

Meer Emergency 2013

 1.   
  Fox's avatar

  Ziet er echt uit als 1 van die simulatie games die uiteindelijk nergens overgaan kwa gameplay.

 2.   
  Cirdan's avatar

  Het is gewoon hetzelfde als Emergency 2012.. en inderdaad, de bugs zijn echt irritant!

 3.   
  lassieman's avatar

  Al die simulatie games zijn meestal zo slecht, veel bugs, slechte graphics en weinig vernieuwing. Terwijl er toch best wat leuks van valt te maken 😉

 4.   
  IMarks's avatar

  De gehele 201X range is gewoon bagger die wordt helaas gemaakt door een andere uitgever maar speelt ook volkomen anders dan de emergency X ranger (1,2 3 etc). ik sla deze dan ook over en wacht op emergency 5

 5.   
  Mr Sonic's avatar

  Leuk voor de budgetbak.

 6.   
  SN0WIE's avatar

  Niet echt het geld waard, jammer genoeg.

 7.   
  Coldkiller_NL's avatar

  Jammer, had wel een goede game kunnen worden.

 8.   
  Sem_The_Man's avatar

  Ziet er leuk uit.
  Misschien eens proberen.

 9.   
  BartjeZ's avatar

  die zie je nog wel bij de Action
  gewoon geldverspilling dit.

 10.   
  kik421's avatar

  waardeloos 😉

 11.   
  toqeer's avatar

  ja zijn van die bagger games vind het tijdverspilling

 12.   
  WarfailZ's avatar

  Heb niets gemerkt van de bugs. Ik download het spel altijd dus mag niet klagen 🙂

  erg leuk spel 🙂

 13.   
  watta's avatar

  op het eerste oog raakte ik hier al niet van onder de indruk, en na het lezen van de review is dat niet veranderd, ik heb overigens voorgaande delen niet gespeeld, zijn deze wel de moeite waard?