Secret Files 3

Adventure games zoals Monkey Island zijn een uitstervend ras. Dat betekent echter niet dat het genre geen fans heeft, wat duidelijk blijkt als je een bezoekje brengt aan bijvoorbeeld de App Store. Zowel de Monkey Island-games als de Broken Sword-titels zijn daar nog steeds erg populair, wat mede komt doordat de iPad en de iPhone zich erg goed lenen voor dit genre. Dit is niet zo heel vreemd natuurlijk, want adventure games zijn een soort van interactieve boeken. Het genre is ook op de PC nog aanwezig, wat wordt bewezen met de release van Secret Files 3.

Zoals de titel van de game al doet vermoeden, is Secret Files 3 een derde deel binnen een serie. De vorige twee delen waren geen enorme hoogvliegers. Het eerste deel en het tweede deel kregen gemiddeld een cijfer dat tussen de zes en de zeven ligt, waardoor de games vooral voor fans en liefhebbers aanraders zijn.

Nieuwkomers

Wil je het verhaal van Secret Files 3 echt goed begrijpen, dan zul je de voorafgaande delen eigenlijk gespeeld moeten hebben. Doe je dit niet, dan voelt het in het begin van de game aan alsof je in het diepe wordt gegooid. Na verloop van tijd voel je je als nieuwkomer wel wat meer thuis in het verhaal, maar de kans dat je tegen die tijd bent afgehaakt, is zeker aanwezig.

De afwezigheid van een goede introductie voor nieuwkomers is erg jammer, gezien het verhaal bij adventure games erg belangrijk is. Om deze reden is er bij deze game een team van professionele schrijvers ingehuurd, maar dit is helaas niet te merken. Het verhaal is vrij saai en op de een of andere manier weet het niet genoeg te boeien om ervoor te zorgen dat de speler betrokken raakt bij de personages.

Sterk hoofdpersonage

Dit is erg jammer, want hoofdpersonage Nina Kalenkov is een erg leuk personage, met toffe, vaak ook sarcastische uitspraken. Een dame met ballen, waardoor het compleet geloofwaardig is dat zij haar verloofde moet redden en niet andersom. Die verloofde, genaamd Max, had in de vorige delen echter een veel grotere rol en fans van dit personage zullen hem voor het grootste deel van de game dan ook moeten missen. Nina weet dit echter prima op te vangen, omdat ze een erg sterk en leuk personage is. Dit is heel goed te merken in de game, want alle andere karakters lijken slechts te bestaan om haar te helpen.

Het grootste deel van de puzzels zul je dan ook op moeten lossen met Nina. Voor beginnende gamers is er bij sommige puzzels de mogelijkheid om te kiezen tussen een moeilijke en een makkelijke variant, wat erg prettig is bij dit soort games. Voor beginners is Secret Files 3 sowieso heel toegankelijk gemaakt door bijvoorbeeld de interface aan te passen, iets wat zeker een pluspunt is. De puzzels in het spel zijn over het algemeen grappig om te doen, maar er had wat mij betreft wat meer variatie in mogen zitten. Hoewel er interessante standalone puzzels in zitten, zijn er ook erg veel puzzels waarbij je voorwerp X moet vinden om deur Y te openen.

Geen complete flop

Bovenstaande tekst doet misschien lijken dat Secret Files 3 compleet geflopt is. Grafisch ziet het er goed uit en er zitten een paar heel leuke gameplayelementen in verwerkt. Ook erg positief is het customizen van het hoofdmenu, dat wordt gedaan naar aanleiding van een korte vragenlijst. Dit heeft geen echte invloed op het spel, maar het is wel een leuke kleinigheid.

Conclusie

De positieve punten kunnen Secret Files 3 niet redden van de middelmatigheid. Het verhaal is middelmatig en dat is nou juist hetgeen waar een adventure game om draait. De puzzels zijn over het algemeen leuk om te doen, maar bugs zorgen ervoor dat de game af en toe wat ergernissen oproept, iets wat je als ontwikkelaar eigenlijk wilt vermijden. Voor fans van de serie en van het genre is Secret Files 3 dus geen slechte aankoop, maar even wachten tot de game in de budgetbakken ligt is waarschijnlijk geen slecht idee.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Nina is een sterk hoofdpersonage
 • Toegankelijk voor beginners
 • Ziet er grafisch goed uit

Wat is NOT

 • Verhaal is zwak
 • Bugs zorgen soms voor irritaties

6

Meer Secret Files 3

 1.   
  JustB's avatar

  Heb 1 en 2 gespeeld, die ik erg leuk vond!

  Deze is helemaal langs me heengegaan, zo uit het niets de release..:P

  Even halen dus! 🙂

 2.   
  lassieman's avatar

  Mij zijn alle delen langs me heengegeaan xd. Maar ik denk niet dat ik deze ga spelen na het lezen van de review.

 3.   
  rikato's avatar

  lassieman schreef, "Mij zijn alle delen langs me heengegeaan xd. Maar ik denk niet dat ik deze ga spelen na het lezen van de review."

  ik ook niet.

 4.   
  toqeer's avatar

  lijkt me echt niets

 5.   
  Cpttoenail's avatar

  Geweldig leuke spellen! Grafisch niet top, maar erg toegankelijk voor de huis-tuin-en-keuken adventurer zoals ik. Ik speel ze samen met mijn vriendin gezellig saampies op de bank. Heerlijke humor, niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk. Je hoeft gelukkig nooit 5 minuten ofzo van de ene kant naar de andere kant te lopen. Alles zit redelijk compact bij elkaar.

  Zou het zeker een kans geven!