Epic Mickey: The Power of Illusion

Toen ik nog klein was, speelde ik eigenlijk nooit videogames. Af en toe stopte ik eens een floppy in de MS-DOS computer, maar daar hield het dan ook echt mee op. Pas met de komst van de Game Boy leerde ik dat er ook spelletjes gespeeld konden worden buiten de computer en al helemaal verbaasd was ik toen mijn neef een SEGA Mega Drive toonde. Welk spel? World of Illusion: Starring Mickey Mouse and Donald Duck. Wat een game, wat een herinneringen. Nu is er plotseling Epic Mickey: The Power of Illusion, een moderne hommage aan de klassieke Illusion-spellen.

Inderdaad, voor de verandering is er weer eens een handheldtitel van een grote reeks, die niet is afgeraffeld. Geen slap aftreksel dat op hetzelfde moment verschijnt als diens grote consolebroertje en hetzelfde probeert te bieden als de game op de spelcomputers doet, zoals bijvoorbeeld de tweederangs Call of Duty- of racespellen. Niet alleen ligt Epic Mickey 2: The Power of Two nu in de winkelschappen, maar gelijktijdig bracht Disney ook The Power of Illusion uit op de Nintendo 3DS. Het zijn twee games binnen de dezelfde reeks, maar alleen de naam en enkele personages hebben ze gemeen. De gameplay, de stijl en – gelukkig – ook de kwaliteit van Epic Mickey: The Power of Illusion verschillen namelijk aanzienlijk.

Tijd voor retro

Kennen jullie de tijd nog dat bijna elke echt goede game binnen het platformgenre viel? Dat dé blockbusters Mario en Sonic waren? Laatstgenoemde bestond echter nog niet bij het verschijnen van SEGA’s eerste console, namelijk de SEGA Mega Drive. Wie was er om de console een zekere stempel en goede verkoopcijfers mee te geven? Dat was Castle of Illusion: Starring Mickey Mouse. De muziek en de besturing werd alom geprezen en hoge cijfers vlogen in het rond. Als Mickey was het aan jou de taak om Minnie te redden van de heks Mizrabel en dit deed je uiteraard met de nodige platformtechnieken. The Power of Illusion, het spirituele vervolg op deze sterke klassieker, voelt in alles aan als diens bronmateriaal en dat brengt zowel positieve als negatieve punten voort.

Voor de fans van het origineel, voor zover die overigens nog regelmatig spelletjes spelen, is dit natuurlijk een geweldige mogelijkheid om een avontuur te beleven dat zich kan meten met die van tientallen jaren geleden. Zo zul je wederom wandelen door diverse Disney-werelden, maar is ook de gameplay vergelijkbaar. Op het juiste moment op tegenstanders springen resulteert bijvoorbeeld in een verhoogde sprong en ook de animaties doen sterk denken aan de klassieke Mickey-spellen. Ook de sfeer is erg sterk, want niet alleen zien de omgevingen er erg stijlvol uit, ook is er veel aandacht besteed aan de muziek.

Tijd voor modern

Hoewel de game erg retro aanvoelt, zijn er zeker enkele moderne elementen toegevoegd aan de mix. Zo is het mogelijk om, zoals het Epic Mickey-games betaamt, met een verfkwast de omgeving te bewerken door op het touchscreen te tekenen. Met reguliere verf is het mogelijk om zekere objecten te laten verschijnen en met de verfverdunner kun je deze weer doen verdwijnen. Zo zul je bijvoorbeeld een blok dat je route blokkeert weg kunnen halen of op het juiste moment juist een object tevoorschijn laten komen om zo eenvoudige puzzels op te lossen.

Helaas vallen de meeste moderne toevoegingen niet volledig in de smaak. Zo ben je wel heel vaak (dezelfde) objecten aan het verven en dit haalt echt het tempo uit de game. Vooral omdat Mickey niet bijzonder vlug beweegt, speelt de game bovendien al niet buitengewoon snel. Verder is het ook mogelijk om enkele Disney-figuren in te zetten door deze te tekenen, maar deze speciale vaardigheden zul je vanwege bovenstaande reden eigenlijk nooit gebruiken.

Conclusie

Epic Mickey: The Power of Illusion brengt de sfeer en gameplay van de klassieke Illusion-spellen naar het moderne tijdperk, waardoor liefhebbers van retrogames echt aan hun trekken komen. De nieuwigheden zijn echter niet goed uit de verf gekomen, want het geregelde, repetitieve schilderen haalt je al snel uit je ritme. Jammer, want de game is in essentie best sterk.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Heerlijk retro
  • Sterke sfeer

Wat is NOT

  • Soms wel erg traag

7.3

  1.   
    Mr Sonic's avatar

    Prima review,ga hem wel kopen.