Far Cry 3

Je hebt overleven en je hebt overleven. Overleven doe je in games als Call of Duty, Battlefield en Borderlands: je staat in de schoenen van een onverschrokken krijger en knalt er lustig op los, terwijl je met evenveel plezier als eenvoud de ene na de andere vijand doodt. Maar er is ook overleven: alles waar je aan gehecht bent kwijtraken, op het nippertje van de dood ontsnappen, getekend worden door de meest vreselijke gebeurtenissen… en toch blijven doorvechten. Omdat je leven je lief is. Far Cry 3 draait om overleven, in zijn puurste vorm. En dat laat een onuitwisbare indruk achter.

Van feestbeest tot moordenaar

Al tijdens de eerste minuut maken we kennis met Jason Brody, een onschuldige twintiger die samen met vrienden en familie een vakantie naar het prachtige, exotische Rook Island heeft geboekt. De eerste avond brengt het groepje een toast uit op een fantastische vakantie. “Dronken worden en plezier maken” lijkt het credo en de jongeren hebben de tijd van hun leven. Totdat Jason, samen met zijn vriend, ontwaakt in een kooi en kennismaakt met Vaas, een krankzinnige, sadistische en impulsieve bendeleider die zich al snel ontpopt als je aartsvijand. Na een korte kennismaking weet het duo zich uit de kooi te bevrijden. Wat begint als een onschuldige ontsnappingspoging, is in feite het startschot van een levensgevaarlijk avontuur. Wanneer reeds binnen tien minuten de eerste grimmige en schokkende plottwist zich aandoet, is al meteen duidelijk: dit wordt een avontuur om nooit te vergeten.

Aanvankelijk heeft Jason slechts één doel: zijn vrienden en familieleden bevrijden en vervolgens zo snel mogelijk van het eiland ontsnappen. Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan, want het wordt Jason algauw duidelijk dat hij hiervoor over lijken zal moeten gaan. Echter, waar je in de meeste games bikkelharde en onverschrokken soldaten onder de knoppen krijgt, is Jason een normaal mens, zoals jij en ik. Deze menselijkheid komt perfect tot uiting wanneer hij, al bibberend en trillend, zijn eerste moord pleegt. Het is fantastisch om te zien hoe Jason langzamerhand getekend wordt door de gebeurtenissen op het eiland en van een meelijwekkend, hulpeloos jochie uitgroeit tot een bloeddorstige moordenaar die doden puur ziet als vermakelijk tijdverdrijf.

Een eiland vol mysteries

Far Cry 3 draait volledig om keuzes. Wanneer je bent ontsnapt uit de handen van Vaas en je jouw eerste stappen zet in de prachtige, ongerepte natuur, zul je hoogstwaarschijnlijk eerst enkele verhaalmissies doorploegen. Deze missies sturen je naar de meest uiteenlopende locaties en tijdens je autoritjes (die dit keer gelukkig een stuk minder saai en lang zijn dan in Far Cry 2) ontdek je al snel dat het eiland veel meer te bieden heeft dan enkel verhaalmissies. Ik herinner me nog goed hoe ik, om kwart voor 12 ’s avonds, een missie voltooide en dacht “nog even een kwartiertje rondkijken op het eiland en dan ga ik naar bed.” Voordat ik er erg in had hoorde ik de kerkklok één uur slaan en verbaasd constateerde ik dat ik pas een fractie van het eiland verkend had. Far Cry 3 biedt immens veel gameplay naast de verhaallijn en het is wonderbaarlijk hoe Ubisoft Montréal het eiland zo aantrekkelijk heeft weten te maken. Aan de ene kant wil je er het liefst zo snel mogelijk weg, maar aan de andere kant voel je constant de drang om dieper de jungle in te gaan. Alleen het verkennen van het eiland kan je al tientallen uren zoet houden. Of je nu gericht zijmissies gaat spelen, of dat je ervoor kiest om een willekeurige richting in te lopen en de talloze geheimen van het eiland te ontdekken… een onvergetelijke ervaring is nooit ver weg.

Ook tijdens missies staat het maken van keuzes centraal. Je doel staat weliswaar van tevoren vast, maar het is aan jou om te bepalen hoe je de missie wilt voltooien. Moet je een vijandelijk kamp innemen, dan dienen zich talloze mogelijkheden aan. Kies je ervoor om met ratelende geweren via de ingang naar binnen te rennen, of schakel je de soldaten één voor één geruisloos uit? Verken je het omliggende gebied en voer je vervolgens via een tokkeltouw een luchtaanval uit, of maak je wijselijk eerst de plaatselijke radiomast kapot, zodat Vaas’ handlangers geen versterking kunnen oproepen? Deze keuze is aan jou, maar realiseer je wel: hoe uitdagender je het voor jezelf maakt, hoe meer punten je binnen krijgt. Tof detail: jouw keuzes zie je ook fysiek terugkomen in de game. Wanneer je genoeg XP hebt verzameld, kun je een nieuwe skill uitkiezen. Elke nieuwe skill die Jason verkrijgt wordt gerepresenteerd door een tatoeage op zijn linkerarm. Eén blik op de arm van een speler toont dus precies waar zijn zwaktes liggen en op welke punten hij zeer vaardig is. In één woord: geniaal.

Natuurschoon

Maar zelfs al had de game naast verhaalmissies helemaal niets te bieden, dan nog zou het een genot zijn om de woeste wildernis te verkennen. De jungle van Far Cry 3 is namelijk even gevaarlijk als mooi. De dood kan achter elke boom en in elk huisje schuilen, maar het schitterende kleurenpalet staat in schril contrast met deze gevaarlijke wildernis. Nooit eerder werd een jungle zo prachtig tot leven gewekt: van de uitgestrekte stukken natuur tot het onstuimige wildleven, het ziet er allemaal even oogverblindend mooi uit. Het is alsof je in een natuurfilm van de BBC bent beland, met als grootste verschil dat jij dit keer zelf de regisseur bent: jij bepaalt welke natuurwonderen het televisiescherm sieren.

Conclusie

Far Cry 3 overtreft alle verwachtingen en is zonder twijfel het beste deel uit de franchise. Het spel schotelt spelers een aangrijpend verhaal voor waarin we aan den lijve ondervinden hoe een onschuldige en bij vlagen klunzige jongen uitgroeit tot een onverschrokken vrijheidsstrijder. De cast schittert aan één stuk door, net als de oogverblindende jungle die levensgevaarlijk en uitnodigend tegelijk is. Bovendien bevat Rook Island zoveel geheimen dat ik begin te vermoeden dat ik twee levens nodig zal hebben om alles te ontdekken. In combinatie met de diepgaande multiplayer, map editor en co-op-modus, biedt Ubisoft Montréal ons een totaalpakket van epische proporties. Far Cry 3 biedt een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen. Ik heb mijn Game of the Year in ieder geval gevonden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Geweldige verhaallijn
 • Fantastische open wereld
 • Oogstrelende graphics
 • Keuzevrijheid
 • Uitgebreid totaalpakket

Wat is NOT

9.6

 1.   
  WarfailZ's avatar

  Grote verbetering ten opzichte van Farcry 2!

  KOPUH!

 2.   
  Leon 2.0's avatar

  Dat klinkt erg goed! Ben ik even blij dat ik hem al in de pre-order heb staan. 🙂

 3.   
  Rolandos's avatar

  Dat is een erg goeie beoordeling. Nice! Met zo veel pluspunten en het ontbreken van minpunten is het eigenlijk wel een 10 waard maar ja die zijn zeldzaam 😀

 4.   
  Leon's avatar

  Rolandos schreef, "Dat is een erg goeie beoordeling. Nice! Met zo veel pluspunten en het ontbreken van minpunten is het eigenlijk wel een 10 waard maar ja die zijn zeldzaam 😀 "

  Er zijn altijd minpunten, maar die waren in het geval van Far Cry 3 niet groot genoeg om genoemd te worden. Geen enkele game is perfect 😉

 5.   
  Danielle.k's avatar

  Super vette review met een super vet cijfer, ik moet alleen nog wachten tot hij in de winkels ligt maar dan ga ik zeker los met mijn Insane editie.

  Ik heb 1 vraag Leon, is er vuur in dit deel die net als in deel 2 enorm mooi gedaan was en dan bedoel ik dus niet een huis wat in de fik staat maar dat het vuur zich mooi verspreide in de jungle net zoals in deel 2

  Ik ben jaloers op je Leon dat je al hebt kunnen spelen 😉

 6.   
  soldierarjan's avatar

  Hele goede review je hebt me overtuigd om deze game te gaan halen.

 7.   
  mmx's avatar

  Dat klinkt erg goed! Ben ik even blij dat ik hem al in de pre-order heb staan.

  🙂

  Net als jij Leon heb ik hem al maanden geleden ge pre ordered dat word weer gamen wat jij 😉

 8.   
  yostiemontana's avatar

  Ik had nog een paar vraagjes:
  1. hoe zit het met het vuur? verspreid het zich net zoals in deel 2?
  2. als je gewond bent, kan je dan net als in deel 2 een ‘operatie’ uitvoeren, wat meestal bestaat uit kogels uit je lijf trekken met een tang?
  3. is er een dag/nacht cyclus? heb nog geen enkel plaatje gezien dat de nacht laat zien namelijk 🙁

 9.   
  Caroldus_Maximus's avatar

  Ik was al zeer benieuwd naar de game, maar nu kan ik helemaal niet meer wachten. Ben benieuwd waar onze lieve PS3 nog toe in staat is 😀

 10.   
  evita's avatar

  Ik zat al een tijdje te twijfelen om mijn pre-order te schrappen. Ik denk niet dat dat feestje nu nog door zal gaan 🙂

 11.   
  Leon's avatar

  yostiemontana schreef, "Ik had nog een paar vraagjes:
  1. hoe zit het met het vuur? verspreid het zich net zoals in deel 2?
  2. als je gewond bent, kan je dan net als in deel 2 een ‘operatie’ uitvoeren, wat meestal bestaat uit kogels uit je lijf trekken met een tang?
  3. is er een dag/nacht cyclus? heb nog geen enkel plaatje gezien dat de nacht laat zien namelijk :("

  1. De vuureffecten zijn nog vetter dan in deel 1! Gooi een molotov cocktail en zie hoe complete stukken jungle in vlammen opgaan!

  2. Jazeker. Door bijvoorbeeld een verbandje om je arm te doen, zal je health weer stijgen.

  3. Ja, al komt de jungle overdag het best tot zijn recht 🙂

  In deze trailer worden de vuureffecten en de dag- en nachtcyclus nog eens uitgelicht.

 12.   
  cool ice's avatar

  mooie review, ik kan echt niet wachten om dat eiland te gaan verkennen! 🙂

  wat Caroldus Maximus een paar berichten hierboven al zegt, ik ben benieuwd hoe het er uit gaat zien op de consoles. maar ik twijfel er niet aan dat het schitterend word.

 13.   
  Leon 2.0's avatar

  mmx schreef, "

  Dat klinkt erg goed! Ben ik even blij dat ik hem al in de pre-order heb staan."

  🙂
  Net als jij Leon heb ik hem al maanden geleden ge pre ordered dat word weer gamen wat jij 😉

  Zekers. Kijk er al naar uit. 😉 Al heb ik voorlopig ook nog genoeg andere games liggen. 🙂

 14.   
  zombieschaap's avatar

  Deze wordt voor mij tenminste een echte topper 🙂

 15.   
  studio dewolf's avatar

  Ik ga hem kopen maar pas in februari want ik wil meer concentreren aan examen in januari. Als ik hem nu koop dan word ik al verslaafd daarom neem ik geen risico. Ik zit op de unief daarmee.

 16.   
  GamerJaime's avatar

  Wat een KNALLERRR zeg! 😀 Ik was nog aan het twijfelen tussen deze of Hitman Absolution, maar sorry Hitman Far Cry gaat helaas voor. Top review!

 17.   
  IyanHarm's avatar

  Jaaa, definitef. Deze ga ik halen. Goede review!

 18.   
  Leon's avatar

  cool ice schreef, "mooie review, ik kan echt niet wachten om dat eiland te gaan verkennen! 🙂
  wat Caroldus Maximus een paar berichten hierboven al zegt, ik ben benieuwd hoe het er uit gaat zien op de consoles. maar ik twijfel er niet aan dat het schitterend word. "

  Ik heb de game op zowel de PC als de Xbox 360 mogen spelen en het mag geen verrassing heten dat de PC-versie in grafisch opzicht superieur is. Wanneer je de kans hebt raad ik je dan ook aan deze game voor de PC te kopen, maar dat neemt niet weg dat Far Cry 3 nog steeds één van de mooiste games voor de Xbox 360 is. Sterker nog: het spel is eigenlijk té mooi voor de huidige generatie consoles, want er is best veel pop-up. Maar dat zie ik door de vingers in zo’n prachtige wereld.

 19.   
  Cirdan's avatar

  Veel pop-up bij de console’s neem ik aan?

  Wat ben ik blij dat ik deze game gekocht hebt voor de PC 😀

 20.   
  Carcass's avatar

  Wat een vuile ogen uitstekerij dat nu al plaatsen van de review.
  Ik kijk zwaar uit naar deze game. Ben er groot voorstander van dat games als deze de standaard gaan worden.

 21.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Mooie review! Kan niet wachten tot volgende week om de game zelf te spelen! 🙂 Begin de maand december goed door de eerste twee dagen van december Far Cry 3 te spelen!

 22.   
  Nitrix31's avatar

  Prachtig spel! Kijk er naar uit!!

 23.   
  TheGrid's avatar

  Ik heb nog een paar vragen. Ik vind het spel er echt super tof uit zien, maar liep bij far cry 2 tegen twee dingen aan.

  1. Het besturen van een auto, ik heb far cry 2 gespeeld en het rijden van een auto vond IK daar wel echt tegenvallen, geen gevoel van de auto en het optrekken en remmen voelde voor mij niet natuurlijk. Is dit in far cry 3 verbeterd of nog exact hetzelfde?

  2. FOV (field of view), ik krijg zelf vaak koppijn bij een lage fov, zoals bij far cry 2. Is deze hetzelfde gebleven als in far cry 2 of is hij groter geworden?

  Mvg,
  TheGrid

 24.   
  .Nathalie.'s avatar

  Dit klinkt zeker nog veel beter dan Farcry 2!

  Dat wordt kopen dus 🙂

 25.   
  Alterlai's avatar

  Kan niet wachten!

 26.   
  Alias's avatar

  Hoop dat mijn videokaarten het trekken om hem op Max te draaien, anders moet ik toch maar eens gaan investeren in een paar nieuwe. 😆

 27.   
  _xNickelson's avatar

  Ik moet toch maar eens gaan overwegen far cry 3 te gaan kopen. Zelf vond ik Far cry 1 en 2 niet echt flitsend. Dit spel heeft een hoop veranderingen doorgebracht en het ziet er echt heel goed uit. Die graphics zijn ook om van te smullen.

 28.   
  TheMessenger's avatar

  goede veranderingen zeg!

 29.   
  Coldkiller_NL's avatar

  Goede review, ik heb er zin in!

 30.   
  RenevdGijp's avatar

  Goede review. Ik ben overtuigd, maar toch eerst even AC erdoor heen jaggen. Lijkt me zeker een vette game, thnx Leon voor je review!

 31.   
  Hillianii's avatar

  Dit is zeker weten een goed spel!

 32.   
  jimih81's avatar

  Net far cry voor het eerst gespeeld maar wat een tegenvaller vind ik, hoe fantastich ik het vond om jaren terug voor het eerst een far cry online te spelen hoe teleurstellend ik deze vind. Balen want had er echt zin in! Heb nu bf3 , mw3 en far cry 3 thuis maar alles valt helaaas in het niet bij bf3..die blaast gewoon alle spelen weg met zijn goeie geluid en grafics dus ook deze farr cry net als mw3 gaat roesten in de kast en maar weer wachten op een nieuwe goeie shooter… tot die tijd bf3 maar weer spelen.

 33.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Persoonlijk geef ik het spel een 7,8. Het ziet er mooi uit, het spel werkt heerlijk, de wilde dieren zijn behoorlijk beangstigend en laten je af en toe helemaal kapot schrikken (kut krokodillen). Al werkt het niet helemaal lekker, de level editor blijft ook een leuke toevoeging.

  Waarschuwing: betreft spoilers

  Maar.. ik heb het gevoel dat Vaas merendeels een marketingtruc was. Het is gewoon te stom voor woorden dat hij zoveel credits krijgt terwijl hij nauwelijks in het spel voorkomt en het nog geen eens de grootste slechterik is. Ik had verwacht dat het zo’n mindfuck verhaal zou worden als Fightclub waar Jason misschien ook wel Vaas is. Dat zou het spiegelbeeld-design verklaren in het hoofdmenu, laadscherm en weet ik veel waar het nog meer voorkomt. Ik heb nauwelijks gruwelijke momenten meegemaakt, dus wat is nou precies de definitie van Insanity? God knows..

  Ik heb gewoon het gevoel dat we nogal lekker zijn gemaakt met het spel, maar dat het achteraf toch zoveel meer te bieden kon hebben met een veel diepgaander verhaal.

 34.   
  Carcass's avatar

  Mwa valt mij ook een beetje tegen. Ok er zijn fouten uit fc2 eruit gehaald.

  Maar het blijft veelal herhaling. Zag ergens een vergelijking met skyrim, en ik hoopte ook dat het dit zou zijn. Maar helaas.. Wat ik ook meestal bij AC ervaar is dat het allemaal leuke elementen zijn, maar dat je ze al snel allemaal ervaren hebt en dan is het eigenlijk gewoon de rit uitzingen. Ik vond het ergste nog wel dat je eigenlijk in de trailers alle hoogte punten wel voor je kiezen krijgt. Bij een spel als skyrim heeft elke locatie wel een uniek verhaal en zo boeit het spel voor een aantal 100 uur.

  Misschien ben ik gewoon wel te oud en heb ik alles qua spellen wel ervaren. Misschien ben ik wel een zeiker. Misschien is wat ik vraag wel gewoon te duur om te realiseren.

  Maar verrassingen zijn gewoon schaars tegenwoordig qua games.

 35.   
  PSPfreaky's avatar

  Erg leuke game om te spelen. Van mij krijgt Far Cry 3 een 8,5. De score is omlaag gehaald door de bugs die ik ben tegen gekomen (schaduw van je hand + wapen terwijl je die geen eens vast hebt, dingen en dieren die zweven en de menu’s die niet echt PC vriendelijk zijn).

 36.   
  Fox's avatar

  Ik vond de singleplayer een anti climax en de multiplayer te slecht kwa hosting… Het verhaal was wel goed maar het voelde gewoon niet afgemaakt.

 37.   
  snor's avatar

  Far cry 3, raaid voor geen meter,1deel gaat, maar kom niet verder.Nergens is het vervolg te bekennen

  Misschien moet je het via een andere site installeren!

 38.   
  FireBallz's avatar

  positief verrast.

 39.   
  FireBallz's avatar

  Fox schreef, "Ik vond de singleplayer een anti climax en de multiplayer te slecht kwa hosting… Het verhaal was wel goed maar het voelde gewoon niet afgemaakt."

  je speelt FarCry ook niet om de multiPlayer

 40.   
  FireBallz's avatar

  snor schreef, "Far cry 3, raaid voor geen meter,1deel gaat, maar kom niet verder.Nergens is het vervolg te bekennen
  Misschien moet je het via een andere site installeren!"

  jij hebt het over de PC maar hier hebben ze hem getest op (als ik het goed heb) PS3