Guild Wars 2 – The Lost Shores

ArenaNet heeft Guild Wars 2-spelers plechtig beloofd dat het de komende tijd de wereld van de game uit zal gaan breiden. Tyria is een levende wereld, waar ook na de release nog genoeg zal veranderen. Zo zal aankomend weekend het The Lost Shores evenement plaatsvinden. In drie dagen zal een uniek en eenmalig verhaal plaatsvinden en een hoop blijvende content toegevoegd worden. Ik mocht als fan al van te voren met de update aan de slag en ben blij mijn ervaringen met jullie te mogen delen.

Eerder deze week schreef ik al een artikel waarin alle belangrijke content die The Lost Shores aan Guild Wars toe gaat voegen staat beschreven. In deze preview behandel ik dit nog eens kort, maar wil ik juist bekijk of de ontwikkelaar zijn belofte naleeft. Biedt de update echt waardige nieuwe dingen en een goed verhaal? Voor de echte fans zal ik dus niet elk nieuw item opnoemen of tot in de kleinste details op de toegevoegde plaatsen in gaan. Het is toch veel leuker dit vanaf morgen zelf te gaan ontdekken?

De Karka en Southsun Cove

Het weekend begint met een gebeurtenis dat de bekende stad Lions Arch op zijn kop zet. Een groep handelaren, onder de naam The Consortium, is tijdens het zoeken naar een goede plek voor het opzetten van een vakantieoord tegen een probleem opgelopen. Een nieuwe soort vijand dook tijdens de reis op en is de groep naar huis gevolgd. De Karka vallen Lions Arch aan en zijn een potentieel gevaar voor heel Tyria. Het is dus hoog tijd om terug te vechten, maar hierbij komt één groot probleem naar voren. De volwassen Karka hebben een ondoordringbaar schild en hiervoor moet een oplossing gevonden worden. Een zoektocht door de hele wereld van Guild Wars 2 is nodig om een middel tegen de Karka te vinden. Als de inwoners van Tyria eenmaal weten hoe de Karka aangepakt kunnen worden is het tijd om het ras terug te dringen naar het door hun bezette eiland Southsun Cove.

De events die het weekend gaan plaats vinden zijn duidelijk voor grote groepen met karakters van level 80 bedoeld. Daarom wordt iedereen die dit level nog niet is automatisch in de buurt van Lions Arch en het nieuwe eiland tot level 80 opgehoogd. Dit geldt natuurlijk alleen voor de komende dagen. Ik heb enkele quests mogen spelen en deze waren zeer lastig met een kleine groep uit te voeren, een beetje ontwikkelaarsmagie was dan ook nodig om verder te geraken. ArenaNet gaat er vanuit dat groepen van wel 250 level 80 karakters samen gaan werken om verder te geraken. Zeker de gebeurtenissen die zondag plaats gaan vinden zijn niet simpel om te voltooien. Sommige delen van het The Lost Shores verhaal waren niet bijster boeiend, maar over het geheel raad ik gamers zeker aan dit weekend even mee te pakken.

Het nieuwe gebied Southsun Cove biedt meer dan alleen de content die aankomend weekend te spelen is. Het zal namelijk ook na het weekend blijven bestaan. Na de afronding van het verhaal zullen er wel andere dynamische evenementen plaatsvinden. Daarnaast is het eiland gevuld met nieuwe gathering nodes, jumping puzzels en plekken om te ontdekken. Eén van de puzzels ben ik tegengekomen en was weer een toffe beleving en hel tegelijk om deze te voltooien. Ook de Karka en andere nieuwe vijanden kunnen op het eiland na het weekend nog steeds gevonden worden. Southsun Cove zelf is een mooie plek om te ontdekken, het biedt genoeg diversiteit en ziet er prima uit. Het verslaan van de Karka kan na een tijdje wel wat gaan vervelen. Hoewel het nieuwe ras genoeg onbekende skills heeft en er prima uitziet is het verslaan van de volwassenen wat langdurig. Eerst moet het schild verslagen worden en daarna het beest zelf. Er moeten dus twee lange health bars leeggemaakt worden. Met kleinere groepen duurt dit ietwat lang.

Fractals of the Mists

De nieuwe content gaat gepaard met een kersverse dungeon. De ingang van de dungeon kan in Lions Arch gevonden worden en biedt na entree eerst een hub. Vanuit deze verzamelplek kan een sessie gestart worden die uit drie van de negen beschikbare fractals, ofwel mini-dungeons, bestaat. Elk van deze fractals heeft een geheel eigen ‘look and feeling’ die zowel bekende als nog onbekende lore behandeld. Er is een fractal die zich afspeelt tijdens de ‘searing’, de oude aanval van de Charr op Ascalon, terwijl je in andere fractal weer een onbekende reusachtig stalen man uit zijn kettingen vrij laat. Na het voltooien van drie fractals moet er nog een eindbaas verslagen worden, waarna de groep weer terug gaat naar de hub om zich klaar te maken voor een nieuwe sessie. De Fractals of the Mists is door de opzet al uniek, maar ArenaNet gaat nog verder. De dungeon wordt na elke voltooide sessie moeilijker. Meer en betere vijanden zullen je het leven keer op keer lastiger maken.

De dungeon is een zeer goede zet van ArenaNet en laat zien dat het bedrijf geleerd heeft van de feedback van de community. Er is geen story mode, maar alleen de verschillende sessies met drie random gebieden. Elke fractal biedt een geheel eigen feeling en laat de spelers iets moois meemaken. De ontwikkelaar doet hiermee niet alleen iets geheel nieuws, maar breidt ook gelijk de ‘end content’ voor de hoge lever spelers uit. Samen met de nieuwe items en steeds hoger wordende moeilijkheidsgraad gaat Fractals of de Mists iets worden waar veel die-hard spelers hun speeluren in gaan besteden. Er zijn achievements om te krijgen, nieuwe rewards en zelfs een geheel nieuwe tier items. De Ascended items met het nieuwe Infusion slot bieden een oplossing voor het gat tussen de Exotic- en Legendary-items. Wees trouwens niet bang dat groeperen voor de dungeon moeilijk wordt. Spelers die de dungeon minder vaak voltooid hebben kunnen gewoon mee met een spelers die verder zijn. Er kan namelijk gekozen worden tussen de hoogste en de laagste beschikbare moeilijkheidsgraad. Ook alles wat hiertussen zit kan gekozen worden, er is dus altijd een passende moeilijkheidsgraad. Elke week zal de moeilijkheidsgraad gereset worden.

Temple of the Silent Storm

Aan de structured PvP is ook gewerkt, want er wordt een nieuwe map aangeboden. Het level, genaamd Temple of the Silent Storm, heeft een opzet die we nog niet kennen. Het biedt namelijk extreem veel verticaliteit. Hoge bergen, diepe grotten en lange tunnels bieden spelers veel mogelijkheden om te vluchten of de vijand te verassen. De map biedt naast de drie punten die overgenomen kunnen worden ook nog eens Meditations. Dit zijn plekken op de map die tijdelijke buffs geven. Meer punten voor kills, meer punten voor capture points en zelfs een mogelijkheid om alle drie de capture points in één keer over te nemen. De Meditions zijn niet constat beschikbaar, maar kunnen ze nu en dan gewonnen worden en bieden daarmee nog eens drie punten op de map om voor te vechten. Temple of the Silent Storm is een hele ander level dan we gewend zijn, maar speelt gelukkig fantastisch. Het is heerlijk om vijanden van boven te verassen of met de door jouw gepakte buff de overwinning te behalen.

Conclusie

Over het algemeen ben ik positief over de support die ArenaNet biedt aan de Guild Wars 2-spelers. Met The Lost Shores-update wordt een over het algemeen leuk eenmalig weekend geboden en wordt er mooie high level content aan Tyria toegevoegd. Het nieuwe eiland biedt iets om te ontdekken, de dungeon zal de die-hard spelers blij maken en de introductie van Ascended gear is ook niet verkeerd. Hoewel de lore van de Karka en The Consortium nog niet heel erg ver uitgewerkt zijn is het wel het begin van iets nieuws in Tyria. ArenaNet zal deze onderwerpen in de toekomstige updates namelijk nog verder behandelen. Wat is het echte thuis van dit nieuwe ras en wat doet het groepje handelaren allemaal? De komende maanden gaan we het ontdekken. Hetzelfde geldt voor de nieuwe items, want ook hier zal in de toekomst meer van toegevoegd worden. Uiteindelijk moet er een hele set Ascended items beschikbaar zijn. ArenaNet laat zien nog lang niet klaar te zijn met Tyria en de inwoners en dat is goed nieuws.

  1.   
    WarfailZ's avatar

    Jammer dat ik nog geen geld heb voor gw2:(

  2.   
    ronineter's avatar

    Ik zie jullie zaterdag

  3.   
    huntedjohan's avatar

    WarfailZ schreef, "Jammer dat ik nog geen geld heb voor gw2:(
    "

    mijn account kopen voor een prikje? :p. zonde van je geld (mijn mening). gw2 is even leuk omdat het heel kort vernieuwend lijkt. tot je lvl 30 ben en je eigenlijk constant hetzelfde aan t doen ben. ook na het zien van de filmpjes en verhalen over lost shores kan ik me nog niet toe zetten om gw2 weer te installeren. jammer, want gw2 leek voor mij echt potentie te hebben.