Call of Duty: Black Ops II

Sinds enkele jaren inmiddels is Call of Duty de grootste franchise in de gamewereld. Hoewel de reeks de laatste jaren steeds meer kritiek krijgt vanwege het gebrek aan vernieuwing en de verouderde engine, stromen ieder jaar weer miljoenen gamers en niet-gamers naar de winkels om de nieuwste Call of Duty in huis te halen. Of de aankoop ook dit jaar weer gerechtvaardigd is, lees je hieronder.

Back to the Future

Het moge ondertussen wel bekend zijn dat Call of Duty: Black Ops II niet alleen in de koude oorlog afspeelt, ook de nabije toekomst wordt door het spel gedaan. Waar je in de jaren ’80 voornamelijk speelt met Alex Mason, de hoofdrolspeler uit Black Ops, ga je in het jaar 2025 meestal aan de slag met zijn zoon David Mason. Beiden hebben echter hetzelfde doel; de wereld (lees: Amerika) redden en de schurk Menendez uit te schakelen. Treyarch gebruikt wederom een interessante invalshoek voor het verhaal, de missies uit het verleden worden in 2025 omschreven door Sergeant Frank Woods, het maatje van Alex Mason.

Uiteraard gaan al deze missies gepaard met de filmische en bombastische actie die we de laatste jaren van Call of Duty gewend zijn. Zo zal je al paardrijdend tanks moeten uitschakelen op de vlaktes in Afghanistan, de jungle van Vietnam en het zonnige Nicaragua bezoeken en een overstroomd Pakistan aantreffen. En dan ben je nog niet eens halverwege de game. Daarnaast bieden de missies in de nabije toekomst ook een welkome afwisseling. Zo heb je soms de beschikking over ingenieuze gadgets als een wingsuit, optische camouflage en een vizier dat de omgeving scant. De keuze voor een (deels) nieuwe setting pakt dan ook uitstekend uit.

Jammer is alleen wel dat het er allemaal zo ontzettend matig uitziet. Zoals bekend is de engine van Call of Duty ondertussen toch echt fors gedateerd en hier wordt in Black Ops II geen verandering in gebracht. Dit betekent ook weer dat je niet al teveel hoeft te verwachten van de AI van de tegenstander.

Tactiek in Call of Duty?

Treyarch heeft echter wel op een andere wijze zijn best gedaan om de singleplayer van Call of Duty: Black Ops II te vernieuwen. Allereerst zijn er de Strike Force-missies, welke tactische en zelfs strategische elementen in de shooter brengen. Bij deze, grotendeels optionele missies, heb je niet de controle over één soldaat, maar over een hele groep. Je krijgt een simpel doel gesteld, zoals het beschermen of veroveren van gebieden of het escorteren van een konvooi. Tijdens deze Strike Force Missions is het van belang dat je de verschillende eenheden juist positioneert. Ieder voertuig en elke soldaat kunt je op ieder moment besturen, zodat je de zwakke plekken van je opstelling kunt versterken met je eigen vaardigheden. Een welkome strategische toevoeging op de anders zo oppervlakkige singleplayer.

Eindelijk kan je ook voor iedere singleplayermissie je eigen loadout kiezen. Hoewel je uiteraard niet meteen de beschikking hebt over ieder wapen en attachment, zorgt het er wel voor dat je het spel op jouw eigen wijze aan kunt pakken. Gedurende de missies kun je ook bijzondere items vinden die je het leven makkelijker maken. Onder andere een flak jacket, mijnen en molotov cocktails zijn in bepaalde levels verstopt. Daarnaast zijn er challenges die je uitdagen een missie net iets anders aan te pakken, waardoor je een opdracht bijvoorbeeld via een iets ander pad kunt voltooien. Ook heeft jouw gedrag invloed op de gebeurtenissen in de game, waardoor bepaalde keuzes of onbewuste gedragingen invloed hebben op bepaalde cutscenes en het einde. Het verhoogt de replaywaarde van de nog altijd te korte singleplayer, want na een uur of zes zal je er wel klaar mee zijn. Iets dat je uiteraard kunstmatig op kunt hogen door het spel nogmaals op Veteran te spelen. Deze verschillende einden in combinatie met de interessante invalshoek zorgen ervoor dat Black Ops II het beste verhaal heeft tot nu toe uit de reeks.

Multiplayer

Echter, het belangrijkste onderdeel van iedere Call of Duty is natuurlijk de multiplayer. Ook hier geldt weer dat de basis hetzelfde is, al heeft Treyarch wel enkele veranderingen doorgevoerd. Zo is het killstreak-systeem uit Modern Warfare 3 weer overboord gegooid. Ditmaal is er maar één wijze waarop je beloningen haalt en dat is simpelweg door zoveel mogelijk punten te behalen. Er wordt namelijk gewerkt met scorestreaks. Zo wordt je beter beloond als je bij Domination een punt veroverd dan wanneer je een kill maakt. Dit moet het samenspel bevorderen, al blijkt de mentaliteit van veel spelers lastig te veranderen en vindt men het vooral belangrijk om zoveel mogelijk kills te maken.

Sowieso pakt het nieuwe scorestreak niet helemaal perfect uit. Zo krijg je bijvoorbeeld als je een UAV ingeroepen hebt, bonuspunten voor ieder kill die een teamgenoot maakt. Zo kom je zonder iets te doen wel heel makkelijk aan punten, waarna je vervolgens weer een andere reward in kunt zetten. Door dergelijke fratsen overheersen de scorestreaks het slagveld des te meer en wordt het simpele schieten op elkaar verder naar de achtergrond verdreven. Allicht wordt dit met behulp van een patch beter gebalanceerd door Treyarch.

Ingrijpender, en fijner, is het nieuwe perk 10-systeem, waarbij het kiezen van je loadout op de schop is gegooid. In plaats van het gebruikelijk hoofdwapen, secondary, drie perks, et cetera kan je nu simpelweg tien dingen selecteren. Dit betekent in de praktijk dat je bijvoorbeeld je flashbangs op kan offeren voor een extra perk. Of dat je in plaats van perks en granaten juist twee wapens gebruikt met in totaal vijf attachments. De keuze is reuze en het zorgt ervoor dat je jouw klasse nog beter bij je speelstijl kunt laten passen.

Zombies!

Tot slot heeft Treyarch wederom een toetje aan hun game toegevoegd; de zombiemodus. En deze modus is uitgebreider dan ooit! Allereerst zijn er drie maps waarop je het vertrouwde survival kunt spelen. Hierin moet je simpelweg zo veel mogelijk waves aan zombies verslaan. Uiteraard kun je hier de map weer verkennen en op deze manier interessante upgrades vinden. Hoewel deze modus dus weinig nieuws brengt, blijft het vermakelijk.

Ditmaal bevat het zombie-onderdeel echter verschillende modi. De tweede optie is ‘Grief’, welke grotendeels te vergelijken is met het normale survival. Het grote verschil is echter dat er meerdere teams zijn en uiteindelijk kan er natuurlijk maar één team de winnaar zijn, dus je doet er verstandig aan de tegenstander niet al te veel te helpen met het afschieten van zombies. Mocht het andere team volledig uitgeschakeld zijn, zal je nog wel de huidige wave moeten overleven, wil je als winnaar uit de bus komen.

De interessantste modus is echter het nieuwe ‘Tranzit’. Deze modus kent een aantal verschillende locaties die onderling bereikbaar zijn door een bus te pakken. Deze bus blijft echter niet op je wachten, dus het is verstandig om in te stappen als hij vertrekt. Op iedere locatie zijn weer bepaalde wapens, upgrades en items te vinden én uiteraard een fikse lading zombies. Hoewel je ook naar een andere plek kunt lopen, is de kans dat dit lukt gering. Doordat overal weer unieke voorwerpen liggen waarmee je spullen kunt maken en nieuwe gebieden kunt bereiken, biedt Tranzit ongetwijfeld vele uren vermaak waarin je vaak weer nieuwe ontdekkingen zult doen.

Conclusie

Indien Call of Duty: Black Ops of Modern Warfare 3 niets voor jou was, zal Black Ops II jou waarschijnlijk ook niet kunnen bekoren. Behoor je echter tot die grote schare fans die zich wel jaar op jaar vermaakt met de shooter dan zal je niet teleurgesteld worden. De basis van de franchise staat immers als een huis en Treyarch heeft zijn best gedaan met enkele nieuwe toevoegingen. Zo biedt de, nog altijd te korte, singleplayer meer variatie en tactische mogelijkheden, kun je in de multiplayer jouw speelstijl nog beter tot uiting brengen in de gekozen loadout en bieden de zombies ongetwijfeld meer uren vermaak dan ooit te voren. Qua content is Call of Duty: Black Ops II misschien wel het best bedeelde spel uit de franchise, alleen jammer dat de engine zo achterhaald is.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Verslavende multiplayer
 • Filmische campaign met interessant verhaal....
 • Strike Force-missies
 • Zombiemodus uitgebreider dan ooit
 • Nieuwe setting

Wat is NOT

 • Sterk gedateerde engine
 • ...al is het nog altijd te kort

8.5

 1.   
  Coldkiller_NL's avatar

  Jullie zijn er vroeg bij. Voor mij geen CoD dit jaar, misschien koop ik CoD weer als ze een nieuwe engine gebruiken. De trailer is wel vet, met de achtergrond muziek: AC/DC – Back in Black

 2.   
  Garuda's avatar

  Bops 2 is wel vet,

  ik vind alleen k*t dat je hele magazijnen moet leeg knallen in de MP om iemand dood te krijgen.
  bij voorbield je ziet iemand rennen je schiet al zeker 3x raak en meneer kan gewoon door rennen.
  om dan om het hoekje te gaan en erna om draaien en dan ben jij dus de pineut.

  die respawn points zijn echt TERGEND, steeds spawnen ze achter je.

  ook als je snell wilt gaan liggen tijdens het rennen springt je char als een of andere cowboy op de grond waardoor iedereen je meteen ziet. dit vond ik bij Bops 1 ook al frustrerend.

  en indd het killstreak systeem suckt hier echt hard, de betere spelers hebben weer een voorsprong,

  kwa looks vind ik de game een beetje Cartoony overkomen.

  voor de rest zal ik me wel vermaken ondanks vele frustraties 😕

 3.   
  Codename_black's avatar

  Garuda schreef, "Bops 2 is wel vet,
  ik vind alleen k*t dat je hele magazijnen moet leeg knallen in de MP om iemand dood te krijgen.
  bij voorbield je ziet iemand rennen je schiet al zeker 3x raak en meneer kan gewoon door rennen.
  om dan om het hoekje te gaan en erna om draaien en dan ben jij dus de pineut.
  die respawn points zijn echt TERGEND, steeds spawnen ze achter je.
  ook als je snell wilt gaan liggen tijdens het rennen springt je char als een of andere cowboy op de grond waardoor iedereen je meteen ziet. dit vond ik bij Bops 1 ook al frustrerend.
  en indd het killstreak systeem suckt hier echt hard, de betere spelers hebben weer een voorsprong,
  kwa looks vind ik de game een beetje Cartoony overkomen.
  voor de rest zal ik me wel vermaken ondanks vele frustraties 😕 "

  Wat jij nu opnoemt is het probleem van CoD elk jaar weer.

 4.   
  I Juggy I's avatar

  Misschien ga ik hem kopen voor zombies als ie 20euro is

 5.   
  Leon 2.0's avatar

  De game lijkt af en toe inderdaad een beetje cartoony. Komt volgens mij door het gebruik van felle kleuren, hetzelfde idee heb ik bijv. bij Far Cry 3. 🙂

  Overigens heb ik in de multiplayer verder weinig last van de problemen die jij opsomt. Kwaliteit van de respawn points verschilt ook wel per gamemode.

 6.   
  IyanHarm's avatar

  Goede review. Lijkt me inderdaad een prima game. Zou echter wel leuk zijn als de engine vernieuwd wordt. Ik denk dat ik Far Cry 3 ga halen. Ben benieuwd wat voor review jullie daar over gaan geven.

 7.   
  JustB's avatar

  Waarom zijn al die games zo duur…? 🙁 Deze game mag je eigenlijk niet missen!

 8.   
  sthij's avatar

  Codename_black schreef, "

  ”Garuda” schreef, "Bops 2 is wel vet,
  ik vind alleen k*t dat je hele magazijnen moet leeg knallen in de MP om iemand dood te krijgen.
  bij voorbield je ziet iemand rennen je schiet al zeker 3x raak en meneer kan gewoon door rennen.
  om dan om het hoekje te gaan en erna om draaien en dan ben jij dus de pineut.
  die respawn points zijn echt TERGEND, steeds spawnen ze achter je.
  ook als je snell wilt gaan liggen tijdens het rennen springt je char als een of andere cowboy op de grond waardoor iedereen je meteen ziet. dit vond ik bij Bops 1 ook al frustrerend.
  en indd het killstreak systeem suckt hier echt hard, de betere spelers hebben weer een voorsprong,
  kwa looks vind ik de game een beetje Cartoony overkomen.
  voor de rest zal ik me wel vermaken ondanks vele frustraties 😕 "

  Wat jij nu opnoemt is het probleem van CoD elk jaar weer.
  "

  Jep jammer genoeg wel.

 9.   
  HashtagMcSwag's avatar

  Garuda schreef, "Bops 2 is wel vet,
  ik vind alleen k*t dat je hele magazijnen moet leeg knallen in de MP om iemand dood te krijgen.
  bij voorbield je ziet iemand rennen je schiet al zeker 3x raak en meneer kan gewoon door rennen.
  om dan om het hoekje te gaan en erna om draaien en dan ben jij dus de pineut.
  die respawn points zijn echt TERGEND, steeds spawnen ze achter je.
  ook als je snell wilt gaan liggen tijdens het rennen springt je char als een of andere cowboy op de grond waardoor iedereen je meteen ziet. dit vond ik bij Bops 1 ook al frustrerend.
  en indd het killstreak systeem suckt hier echt hard, de betere spelers hebben weer een voorsprong,
  kwa looks vind ik de game een beetje Cartoony overkomen.
  voor de rest zal ik me wel vermaken ondanks vele frustraties 😕 "

  Natuurlijk hebben de betere spelers een voorsprong wat wil ke anders? Gefeliciteerd 10 killstreak je bent nu 50% zwakker, 25 killstreak je wordt ge insta-killed. En 10 deaths na elkaar hier een ac-130 omdat je niet goed bezig bent? Goede spelers worden nou eenmaal beloond anders is de lol er ook snel af lijkt me 😉 Misschien een keer cod lenen van iemand voor de SP en zombies met vrienden meer niet.

 10.   
  lassieman's avatar

  Toch wel weer een goede game, ik ga zeker even de Singleplayer spelen 😉

 11.   
  mmx's avatar

  Waarom zijn al die games zo duur…? Deze game mag je eigenlijk niet missen!

  Goeie opmerking !

  Toch wel weer een goede game, ik ga zeker even de Singleplayer spelen

  Ik ook 🙂

 12.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Iedereen zeikt over de graphics maar ik vind ze goed genoeg. Niet zo mooi als battefield 3 of Medal of Honor maar goed genoeg om nog van te kunnen genieten. Mensen die vinden dat ze hun magazijn leeg moeten schieten voor dat ze iemand doden. Speel dan hardcore dan heb je niet veel kogels nodig om iemand af te maken.

 13.   
  Lazar93's avatar

  lassieman schreef, "Toch wel weer een goede game, ik ga zeker even de Singleplayer spelen 😉 "

  ja zolang duurt die niet 😆

 14.   
  locoferry's avatar

  multiplayer speelt wel lekker tot nu toe. maar na kerst denk ik niet meer met al die kleine kinderen

 15.   
  HashtagMcSwag's avatar

  locoferry schreef, "multiplayer speelt wel lekker tot nu toe. maar na kerst denk ik niet meer met al die kleine kinderen"

  Dat probleem had ik met mw3 ook al 😆

 16.   
  crownleader's avatar

  Toen MW3 uitkwam had ik echt zijn om hette spelen en ik dacht dat het echt fantastisch zou worden, maar ik vind het echt een slecht spel. Nadat ik MW2 echt met heel veel plezier had gespeeld en daarna black ops ook nog, vond ik ma3 echt een afknapper.
  Toen ik hoorde dat black ops 2 uit zou komen dacht ik niet dat ik hem zou kopen. Ik ben gister toch maar naar de winkel gefietst en heb hem gehaald, en ik heb er echt tot nu toe geen spijt van. 😀

 17.   
  Neolite's avatar

  Matig spel, Grafisch is het zeer ondermaats, Campaign is zeer chaotisch, AI van tegenstanders is zeer slecht te noemen, weinig tot geen echte vernieuwing behalve het toevoegen van een paar nieuwe elementen. Multiplayer kent weinig structurele veranderingen die echt baanbrekend zijn.

  Kortom, voor een shooter met een dergelijk budget is dit een misbaksel pur sang.

 18.   
  max_payne's avatar

  lol wie koopt er nou nog games whahaah>>> (INTERNET)<<<<<>>>(DOWNLOADEN:<<<<(CRACK)en klaar 😛 😀 😛 😛 😛

 19.   
  I Juggy I's avatar

  maakt niet uit hoe hard cod faalt de mensen zullen het blijven kopen

 20.   
  CrazyRastafari's avatar

  1 uur gespeeld.. Het ziet er niet uit, de gameplay is slechter dan ooit.. Mooi weer verkopen die handel

 21.   
  blackname's avatar

  Ik heb hem gehaald ondanks dat ik de afgelopen 3 cod games had overgeslagen en voor Battlefield had gekozen. Ik moet toegeven hij verrast me positief! De graphics zijn inderdaad niet geweldig maar daar beoordeel ik een game ook niet zo zwaar op. De spawns heb ik totaal geen last van, het aantal kogels om iemand te killen is inderdaad hoog maar als je daar niet tegen kan ga dan Hardcore doen en de map designs zijn perfect je kan bijna nergens campen zonder je hart in je keel te hebben omdat je weet dat je er niet veilig zit. Ik heb ook battlefield premium en ik moet zeggen ondanks de graphics van CoD is cod zoveel beter in de close combat terwijl BF met close quarters het ook zeker niet slecht heeft gedaan.

 22.   
  FireBallz's avatar

  het begint me een beetje de keel uit te komen. Dat het een gedateerde engine is is prima maar wat me het meest stoort is de KillCam. Stel je voor, jij en ik zitten in een battle met een afstand van 10 meter. ik schiet met een Sniper en jij met een Assault rifle. Jij schiet me dood, maar vlak voor mijn dood schoot ik nog een keer, recht door je hoofd. Dat zie ik niet terug op de KillCam, niet eens dat ik schiet!! Ontzettend frustrerend. De Singeplayer is ook dramatisch, ik snap niet waarom julie hem allemaal zo geweldig vinden. Ik ben dus overgestapt naar Battlefield, wat me niet irriteert en waar je godzijdank GEEN Killcam hebt. Gelukkig maar. Verder is het een prima game hoor, om niet al te kritisch te worden

 23.   
  FireBallz's avatar

  JustB schreef, "Waarom zijn al die games zo duur…? 🙁 Deze game mag je eigenlijk niet missen!"

  er wordt ook heel veel geld ingestopt en dat moeten ze terugverdienen.

 24.   
  FireBallz's avatar

  Dit was de laatste goeie CoD, maar mijn verwachtingen zijn dat BO3 daar verandering in gaat brengen.