Assassin’s Creed III: Liberation

De meeste aandacht vloog de laatste tijd richting Assassin’s Creed III en diens protagonist Connor. Het is één van de meest gewilde titels van dit najaar en in onze review was dat dan ook al te merken. Echter, we moeten niet vergeten dat het officiële derde deel een zusje heeft op de PlayStation Vita, Assassin’s Creed III: Liberation. Ubisoft slaat met deze game deels een andere weg in, door voor het eerst een vrouwelijk personage in te zetten: Aveline de Grandpré. Charmant of ook genadeloos? Wij vertellen het jullie.

Aveline en de slavenhandel

Je speelt met Aveline, een schattig meisje tussen de acht en tien jaar oud, dat op een dag lieflijk met haar moeder door New Orleans loopt. De stad waar je in Assassin’s Creed III: Liberation het meeste tijd doorbrengt. Vreemd genoeg word je op een gegeven moment in de steek gelaten door je moeder, die een slaaf is. Aveline is immers een slavenkind, met een edele Franse handelaar als vader. Na de verdwijning van je moeder word je opgevoed door paps en na deze korte intro maakt het verhaal een flinke sprong vooruit; Aveline is een volwassen, charmante dame geworden. Hier komt naar voren dat ze een lieve dame kan zijn met charisma, maar ook keihard, net als Connor. Aveline is daarom een interessant personage om mee te maken, zeker om te bedenken dat je niet komt te weten wie haar Animuspersonage is. Het heden blijft buiten beschouwing en dus zullen we het moeten doen met de 18e eeuw.

Je bent in feite op zoek naar je achtergrond, naar je moeder, maar je probeert ook het land te redden van de slavernij. Aveline komt op voor de slaven en werkt samen met de oorspronkelijke bewoners om de Europeanen te verdrijven. Kennis is macht, dus in de missies reis je door New Orleans, maar ook naar de Bayou, het moeras, en verken je zelfs een stukje Mexico om je verhaal steeds duidelijker te krijgen. Het verhaal doet het prima in de franchise, maar toch blijven er vraagstukken hangen in Liberation. Vooral het begin is wat matig uitgewerkt en als het verhaal los komt, zitten er vreemde sprongen en wendingen in. Daarom is het geheel wat wazig, wat zelfs tot het einde zo blijft. Nu had het verhaal van Assassin’s Creed sowieso stukken beter verteld kunnen worden, maar in Liberation lijkt het iets meer afgeraffeld.

Verken alles

Het verhaal mag dan niet altijd een piek kennen, de game is toch erg tof. Assassin’s Creed III: Liberation biedt een behoorlijke variatie in missiestructuur. Je hebt natuurlijk diverse doelen uit te schakelen, maar ook moet je vaak handel terughalen, handelaren wijzen op hun fouten en slaven bevrijden. Tevens kom je interessante karakters tegen die je zullen ondersteunen en sommigen zullen je haten; jij als assassijn bent rechtvaardig en koelbloedig tegelijk. Deze personages kom je natuurlijk niet alleen tegen in New Orleans, waar jouw vader een schitterend huis bezit, ook trek je zoals eerder gezegd richting de Bayou. Dit drassige moeras toont een geheel andere omgeving dan we gewend zijn, met kleine kampen, veel water en alleen maar groen. Het schitterende is dat de sfeer hier heel anders is dan in de stad, want de oorspronkelijke bewoners zijn nog heerlijk conservatief en pakken alles aan met primitieve acties. Vergif en middelen om te hallucineren zijn niet vreemd voor de indianen. Het is mooi om te zien dat we iets heel anders beleven en de Bayou past hier duidelijk goed in.

New Orleans is een echte beginnende Amerikaanse stad uit de Revolutietijd. Het voelt ook weer anders dan normaal en dat is goed. Natuurlijk zijn er torens om te beklimmen en verder een uitgesproken haven, kerkhoven en werkplaatsen met slaven. Mexico is tevens prachtig, maar daar zul je vooral een nederzetting vol slaven bezoeken. Heel veel naast de missies is er niet te beleven, dus je zult er vrij snel op uitgekeken zijn. De gebieden brengen je missies, zijmissies en weer genoeg om te verzamelen; geen vlaggen dit keer, maar schatten, Maya-beeldjes, pagina’s uit het dagboek van je moeder, alligatoreieren en nog meer. In de Bayou kun je ook kampen zoeken van smokkelaars. Veel om te verzamelen en te ontdekken dus.

Als assassijn, dame en slaaf

Een heel nieuw element in de Assassin’s Creed-franchise is dat jij je als Aveline kunt omkleden. Je kunt natuurlijk de outfit aantrekken van de assassijnen en meedogenloos aan het werk gaan, daar is vrij weinig nieuws aan. Wel is de gameplay aangepast, waarbij deze redelijk gelijkwaardig is aan Assassin’s Creed III. Het rennen voelt iets dynamischer, maar wel langzamer aan, en het klimmen is stukken beter. Aveline is behendig, soepel en klimt overal vlug op; en net als haar grote broer Connor, kun je in Liberation ook in bomen klimmen, wat de bewegingsvrijheid enorm vergoot, zeker in de Bayou. Ook qua wapens staat Aveline sterk, want met een bijl, diverse zwaarden, pistolen, gifpijltjes en natuurlijk de hidden blades kun je weer flink gevechten omdopen tot florissante dansbewegingen.

In kleedkamers, die je eerst moet renoveren, kun je je ook verkleden als dame. Aveline zal er als een elitaire vrouw uitzien die mannen kan charmeren handelingen voor haar uit te voeren. Je zult aanzien hebben, maar beweeglijkheid zul je wel in moeten leveren. Sprinten kan ze niet in haar jurk, evenals klimmen. Vechten kan nog wel en onopvallend wachters met een dodelijke paraplu – vol met gifpijltjes – van het leven beroven is bovendien één van de opties. Tot slot kun je als slaaf rondlopen om zo in de menigte op te gaan, maar je bent tevens kwetsbaar. Vieze mannen op straat kunnen je aanvallen en als je eenmaal berucht bent, laten wachters je ook niet met rust. Gelukkig heb je een vechtlustig lichaam en een kapmes, dan gaat vechten prima. Deze mogelijkheid van verkleden is een zeer vernuftige vernieuwing om strategisch missies te spelen en de gameplay te verbreden.

Prachtige foutjes

Leuke vernieuwingen, een grootse wereld en zo’n game op een jonge PlayStation Vita brengen natuurlijk niet per definitie glorie. Elke Assassin’s Creed bevat fouten en ook Liberation moet eraan geloven. Het is niet ontzettend storend, maar het spel kent in de steden hier en daar framedrops. De nauwkeurigheid tijdens missies wordt niet beperkt, toch is het jammer dat de game soms wat hakkelt. Ubisoft mag daarnaast graag werken aan een patch tegen bugs, want Liberation kent er hier genoeg van. In gevechten kloppen de bewegingen niet altijd of steekt Aveline plots mis en de synchronisatie met beeld en geluid klopt niet altijd. Zo zat ik een keer vast bij het moeras en toen Aveline tijdens een missie een kist oppakte, schoven haar benen in elkaar en zo liep ze verder. Af en toe dus best vreemde bugs die opgelost mogen worden.

Verder is het is niet altijd duidelijk wat je moet doen om een missie honderd procent te halen. Het optionele doel verschijnt niet altijd in beeld of wordt vaag omschreven. Ook heb ik meerdere keren gehad dat een missie mij liet falen, zonder dat ik wist wat ik fout deed. Soms begint de missie helemaal opnieuw en als je niet weet wat er niet goed ging, is dit natuurlijk niet leuk. Het komt sporadisch voor, maar zulke foutjes zou Ubisoft er best nog uit kunnen halen. Het audiovisuele van Liberation is dan weer wel een plus, want de game ziet er gewoonweg heerlijk en sfeervol uit. Kleurrijk, divers, een sterke soundtrack zoals altijd en het geheel past. Wel is het vreemd dat het geluid soms opeens wegvalt of de muziek op een raar moment begint. Details die niet irritant zijn, maar wel een leermoment moeten zijn voor de toekomst.

Vreemd eend in de multiplayer

De ontwikkelaar heeft voor Liberation geen gewone multiplayer gekozen, het is een ietwat vreemde eend in de bijt. Om tegen de wereld te spelen, krijg je toevallig ook een globe te zien. Hierop zijn grote plaatsen te zien met iconen van tempeliers en assassijnen. Je kunt een factie kiezen en hiermee zul je soldaten in moeten zetten om punten over de wereld te veroveren of juist te verdedigen tegen andere spelers. Uiteindelijk ben je gericht op het volledig overnemen en domineren van de wereld met jouw factie. Deze multiplayer zal spelers wel even zoet houden, maar als je Assassin’s Creed III bezit, of een ouder deel, zul je hier toch vrij snel op terugvallen.

Conclusie

We mogen Assassin’s Creed III: Liberation met een gerust hart een volwaardig deel in de reeks noemen. De game kent een volledig eigen verhaal met een andere protagonist dan haar grote broer Assassin’s Creed III. Het is verfrissend om met een dame de controle te hebben en gelukkig heeft Ubisoft Aveline sterk neergezet. Aan de ene kant een charmante, vriendelijke dame, maar met een tweede kant die hardhandig te werk kan gaan; het is tenslotte een assassijn. Hoewel het verhaal wat rommelig in elkaar steekt, is het geheel interessant met de personages die je tegenkomt en de diverse gebieden die je aan doet. Mooie steden als New Orleans en Mexico en het moeras van de Bayou doen echt even iets anders en voelen goed voor de serie. Het is daarnaast een geweldige toevoeging om naast sluipmoordenaar ook als slavin of dame rond te lopen. Helaas kent het spel wel de nodige bugs, framedrops, synchronisatiefoutjes met beeld en geluid, onduidelijkheden met missies en een niet zo sterke multiplayer. Echter, dit mag de pret niet drukken, want Liberation staat behoorlijk als een huis, brengt vernieuwingen mee en speelt heerlijk weg. De PlayStation Vita mag euforisch zijn met deze titel!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Bewegingsvrijheid vergroot
 • Aveline de Grandpré
 • Omgevingen
 • Wisselen van outfits
 • Audiovisueel netjes op de Vita

Wat is NOT

 • Bugs en framedrops
 • Verhaal wat slordig
 • Matige multiplayer

8.5

 1.   
  WarfailZ's avatar

  Fijn dat er ook eens een review is die ook negatieve punten heeft, we moeten immers realistisch blijven!

 2.   
  soldierarjan's avatar

  Hele goede review met de plus en min punten.
  Ik ga deze game zeker voor de vita halen over een maand ongeveer denk dan is er hopelijk ook een patch die veel oplost.

 3.   
  FishHookz's avatar

  WarfailZ schreef, "Fijn dat er ook eens een review is die ook negatieve punten heeft, we moeten immers realistisch blijven!
  "

  +1 valt op hea de laatste tijd 🙄

 4.   
  rikato's avatar

  No money 🙁

 5.   
  GamerJaime's avatar

  BakedBacon schreef, "

  ”WarfailZ” schreef, "Fijn dat er ook eens een review is die ook negatieve punten heeft, we moeten immers realistisch blijven!
  "

  +1 valt op hea de laatste tijd 🙄 "

  Ja idd, nogmaals Ubisoft is fantastisch bezig met de games die ze uitbrengen maar dit soort slordigheidjes zijn toch echt zeer irritant. Dat hadden ze makelijk voor de release nog kunnen fixen maar de mensen die de game reserveren of op de dag van de release halen worden hier gewoon voor gestraft. Ik zit er zelfs aan te denken om Far Cry 3 dan maar niet met de release te halen of te reserveren omdat ik denk dat die daar ook wel last van zal hebben.

  Maar voor de rest lijkt mij dit ook een ontzettend brute game. Jammer dat ik geen vita heb want anders wist ik het wel. En jammer dat de vrouwelijke protagonist niet even opduikt in AC3.

 6.   
  toqeer's avatar

  ik ga deze echt halen 🙂

 7.   
  Leon 2.0's avatar

  Erg tof! Het is dat ik momenteel noch het geld noch de tijd heb (ACIII, NfS: MW en Black Ops II/school) om Liberation in huis te halen, komt hij er zeker. Hopelijk brengt de Sint hem mee. 🙂

 8.   
  BartjeZ's avatar

  lijkt me leuk alleen heb geen PS Vita

 9.   
  JustB's avatar

  Erg mooie review! Wacht nog ff tot die game wat goedkoper is!

 10.   
  FireBallz's avatar

  Goede review om mee te beginnen. Ik vind het inderdaad jammer dat de Multiplayer zo matig is, ik vond de MP bij AC 3 wel een succes. Die Aveline de Grandpre is inderdaad een ENORM pluspunt waard. Echt geweldig!