Need for Speed: Most Wanted (2012)

Nadat Criterion Games eerder al met veel succes een reboot van Need for Speed: Hot Pursuit op de markt bracht, is de Britse ontwikkelaar ditmaal aan de slag gegaan met Most Wanted. Wederom snelle auto’s en spectaculaire politieachtervolgingen dus! Dat de studio ook ditmaal een uiterst succesvolle reboot heeft gemaakt, wordt duidelijk in deze review.

Typisch Criterion

Tien racers, de Most Wanted, hebben de macht over Fairhaven. Aan jou is het om ze een voor een te verslaan om zo zelf de Most Wanted te worden. Tot zover het verhaal, maar het moge duidelijk zijn dat je daar geen racegame voor koopt. De nieuwe Need for Speed speelt zich dus af in het nogal generieke Fairhaven, waar je ten alle tijden vrij doorheen kunt cruisen. De locatie doet nogal denken aan Paradise City, het toneel van Burnout Paradise, een game die eveneens is gemaakt door ontwikkelaar Criterion Games. Zaken als een haven of bergen met slingerweggetjes zien we in beide steden terug. Ook de manier van rijden voelt aan zoals bij Burnout Paradise, en Hot Pursuit, en is dus weer heerlijk arcade.

Het wordt nog duidelijker dat ontwikkelaar Criteron Games het spel heeft gecreëerd, wordt het als je overal in de stad billboards ziet die je kunt slopen. Ook de hekjes die we kennen uit Paradise City keren terug. Alleen de super jumps blijven achterwege, hier staat een echter leukere toevoeging voor tegenover. Namelijk de flitspalen, deze staan in geheel Fairhaven verspreid en stellen logischerwijs je snelheid vast. Uiteraard wil je bij iedere flitser een zo hoog mogelijke snelheid op de teller hebben staan.

Vind ze allemaal!

Dan is er nog iets anders dat je overal in Fairhaven kunt vinden: nieuwe auto’s! Ben je toe aan een nieuwe wagen? Start een verkenningstocht door de stad. Op allerhande plekken staan namelijk auto’s verstopt, waarmee je meteen aan de slag kunt zodra je ze hebt gevonden. Met een beetje geluk kun je dus al meteen met een snelle bak als de Lamborghini Gallardo aan de slag. Zo heeft het vrijspelen van auto’s een verfrissende twist. De echte racemonsters moet je echter nog steeds vrij spelen door te racen. Als je over voldoende speedpoints beschikt kun je namelijk de Most Wanted verslaan. Als dit je gelukt is, krijg je de beschikking over hun auto’s en dat zijn niet de minste. Een Bugatti Veyron krijg je zo onder de knoppen, om maar wat te noemen.

Heb je eenmaal een auto in je bezit, dan heb je de mogelijkheid om hem van upgrades te voorzien. Iedere auto brengt namelijk vijf races met zich mee. Wordt je eerste of tweede in een race? Dan speel je onder andere nitro, circuitbanden en een ander chassis vrij, waarmee je bijvoorbeeld je topsnelheid of stevigheid kan vergroten. Indien je op het podium eindigt bij een race, krijg je ook een lading speedpoints. Iedere upgrade voor je auto kun je ook nog eens verbeteren door aan een bepaalde eis te voldoen. Gebruik je bijvoorbeeld in totaal 300 seconden nitro, dan krijg je nitro pro zodat je nog sneller kunt. Iedere aanpassing kun je ook nog eens doorvoeren terwijl je aan het rijden bent met het zogeheten EasyDrive. Met behulp van de d-pad kan je in EasyDrive al rijdende je auto tweaken of de route naar een nieuwe race instellen.

Die speedpoints kun je ook nog op een andere manier verdienen, door de politie in achtervolgingen te snel af te zijn, want het blijft natuurlijk wel Need for Speed: Most Wanted. Deze politieachtervolgingen kunnen behoorlijk intens en spectaculair zijn, met name als je heat level hoog is. Toch kennen de achtervolgingen een behoorlijk minpunt. Als je de politie niet weet af te schudden maar opgepakt wordt, gebeurt er namelijk niets. Hoewel je wat speedpoints, die zeker niet schaars zijn, misloopt, wordt je verder op geen enkele manier gestraft. Zo kun je iedere achtervolging stoppen door simpelweg stil te gaan staan. Een aftrek in speedpoints of iets dergelijks, zou ervoor zorgen dat je een betere drijfveer hebt om niet opgepakt te worden.

Autolog 2.0

Een andere belangrijke feature van Need for Speed: Most Wanted die niet ongenoemd mag blijven, is uiteraard de Autolog. Het systeem is beter dan ooit en vergroot de replaywaarde van de game enorm. Niet alleen zie je bij iedere race hoe snel je vrienden hem hebben voltooid, Autolog gaat verder. Zo toont ieder billboard hoe ver je sprong met je auto toen je hem sloopte. Heeft een vriend een langere sprong gemaakt? Dan zie je zijn profielfoto op het spandoek. Een uitstekende reden om toch even te proberen of jij nog net iets verder kunt komen of toch iets harder langs een flitspaal kunt racen. Het verbeteren van een record levert je uiteraard ook weer speedpoints op.

Niet alleen Autolog biedt je een forse dosis competitie, Most Wanted kent uiteraard ook een multiplayermodus. Hierin kun je een zeer divers aantal evenementen doen. Er zijn niet alleen simpele races van A naar B, maar ook uitdagingen waarbij je zoveel mogelijk take-downs van tegenstanders moet scoren of zoveel mogelijk moet driften. Een aangename afwisseling dus. Enig minpuntje bij de multiplayer is dat de politie hier vreemd genoeg volledig achterwege blijft. Waar je bij de singleplayer bij een fiks aantal races de politie op je dak krijgt, zie je deze in de multiplayer helemaal niet terug.

Conclusie

Criterion heeft het weer geflikt: de Britse studio heeft opnieuw een uitstekende racegame uitgebracht. Hoewel Need for Speed: Most Wanted misschien nog wel het beste te omschrijven valt als een mix van Burnout Paradise en Criterion’s reboot van Hot Pursuit, is dit slechts een compliment. Beide racegames zijn namelijk ontzettend goed. Most Wanted kent echter wel enkele nieuwe elementen. Zo is het vrijspelen van auto’s op een verfrissende wijze veranderd. Daarnaast beloven de multiplayer en het vernieuwde Autolog je weer vele uren bezig te houden. Enig minpuntjes zijn het ontbreken van de politie in de multiplayer en het feit dat het weinig urgent is om politie af te schudden. Dit neemt niet weg dat Most Wanted absoluut een topspel is. Kan Criterion überhaupt wel een slechte game maken?

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Multiplayer...
 • Politieachtervolgingen met veel spektakel…
 • Autolog 2.0
 • Wijze van auto’s vrijspelen

Wat is NOT

 • ...al ontbreekt de politie
 • …maar missen urgentie

9

 1.   
  Daan's avatar

  Mooie review! Ga de game zeker tot me verzameling toevoegen. Maar dan wel wanneer ik wat minder games heb om te spelen. 😆

 2.   
  meatball's avatar

  Opzich een leuke game. Maar ik mis de variatie in de SP. Veel de zelfde races. Nitro heeft vaak niet eens effect. De andere auto beginnen dan ook gewoon sneller te rijden:S en de oude poltiie autos (de eerste heat) kunnen je soms nog steeds bijhouden met 300 km/h:S

 3.   
  GENERAL_DS's avatar

  Absoluut geen 9 waard. Ik vind het spel daarvoor te eentonig en er is gewoon weinig te doen. Je kunt niet met je favoriete auto blijven rijden omdat je dan simpelweg te weinig speedpoints krijgt. Wel is het racen zelf echt prachtig 😀

 4.   
  Leon 2.0's avatar

  Te weinig te doen ben ik het niet mee eens. Heb je de multiplayer al een kans gegeven? Op jacht gegaan naar billboards en nieuwe auto’s? En dat het racen zelf prachtig is, dat is toch het belangrijkste?

  Dat je in de singleplayer af en toe dezelfde races speelt, kan ik niet wakker van liggen. Er zouden anders 51 (auto’s) x 5 = 255 unieke events in moeten zitten. Nu het zijn het er 51. Iets meer had misschien wel gemogen, maar speel je bij een F1 2012 ook niet tig keer hetzelfde circuit? 😉

  Anyway, iedereen heeft uiteraard een eigen mening over de game.

  @ General DS, Meatball: Spelen jullie Most Wanted trouwens op de PS3? Laat het even weten! Mijn Autolog kan namelijk nog wel wat aanvulling gebruiken. 🙂

 5.   
  soldierarjan's avatar

  Goede review voor een goede game deze komt erbij in de collectie maar of voor ps3 of voor de vita word weet ik nog niet.

 6.   
  tijn80's avatar

  ”Leon 2.0″ schreef, "Te weinig te doen ben ik het niet mee eens. Heb je de multiplayer al een kans gegeven? Op jacht gegaan naar billboards en nieuwe auto’s? En dat het racen zelf prachtig is, dat is toch het belangrijkste?
  Dat je in de singleplayer af en toe dezelfde races speelt, kan ik niet wakker van liggen. Er zouden anders 51 (auto’s) x 5 = 255 unieke events in moeten zitten. Nu het zijn het er 51. Iets meer had misschien wel gemogen, maar speel je bij een F1 2012 ook niet tig keer hetzelfde circuit? 😉
  Anyway, iedereen heeft uiteraard een eigen mening over de game.
  @ General DS, Meatball: Spelen jullie Most Wanted trouwens op de PS3? Laat het even weten! Mijn Autolog kan namelijk nog wel wat aanvulling gebruiken. 🙂 "

  Vond hem op de gamecube al tof. Denk dat ik ‘m voor de PS3 ga halen. Heb je nog iemand om mee te racen 😉

 7.   
  perryv's avatar

  alleen jammer dat je de singleplayer mode binnen 10 uur uitspeelt

 8.   
  lassieman's avatar

  Ik vind deze Need for Speed erg tegenvallen, zeker omdat er Most Wanted stond. Ik dacht dat het wel net zo vet zo worden als de oude, maar na even spelen bleek dat niet zo te zijn.

  Ten eerste de auto’s, leuk dat vrijspelen? Eerst nam je een Punto en upgrade je dat ding om hem vervolgens even snel als een Lambo te laten gaan, nu MOET je steeds andere auto’s gebruiken.

  Verder vind ik het spel meer op Burnout dan op NFS lijken, dat crashen is vreselijk… Steeds ga je weer kapot, onverwoestbaar zijn is toch vet?

  Ook zijn de achtervolgingen bullshit, niet alleen zijn ze erg makkelijk, ook maakt het NIKS uit of je gepakt wordt. Je verliest geen geld of auto.

  Al met al niet de 8,5 waard, het is wel een goed spel, maar niet zo heel geweldig. De port op de PC is btw ook vrij slecht…

 9.   
  dj-sps_0's avatar

  De Need For Speed’s dalen redelijk snel in prijs, volgens mij. Tenminste, dat was het geval met “The Run” en “Hot Pursuit (2)” …. dus ik haal hem over 6 maandjes ofzo, hopelijk rond een euro of 30 😉

 10.   
  Neolite's avatar

  lassieman schreef, "Verder vind ik het spel meer op Burnout dan op NFS lijken, dat crashen is vreselijk… Steeds ga je weer kapot, onverwoestbaar zijn is toch vet?
  Al met al niet de 8,5 waard, het is wel een goed spel, maar niet zo heel geweldig. De port op de PC is btw ook vrij slecht…
  "

  Crashen zijn juist realistisch en horen er gewoon bij. Als je het niet goed doen dan crash je en daardoor wordt je gedwongen om beter te worden.

  Ports naar de pc zijn eigenlijk altijd slecht, omdat de game van PS3 naar Xbox360 naar PC geport wordt.

 11.   
  lassieman's avatar

  Neolite schreef, "

  ”lassieman” schreef, "Verder vind ik het spel meer op Burnout dan op NFS lijken, dat crashen is vreselijk… Steeds ga je weer kapot, onverwoestbaar zijn is toch vet?
  Al met al niet de 8,5 waard, het is wel een goed spel, maar niet zo heel geweldig. De port op de PC is btw ook vrij slecht…
  "

  Crashen zijn juist realistisch en horen er gewoon bij. Als je het niet goed doen dan crash je en daardoor wordt je gedwongen om beter te worden.
  Ports naar de pc zijn eigenlijk altijd slecht, omdat de game van PS3 naar Xbox360 naar PC geport wordt."

  Ik snap wel dat het realistischer is, maar is dat wel het doel van het spel? Als je tegen een muurtje reed in oude MW had je daar ook echt wel last van. Maar nu vind ik het gewoon overdreven vervelend, dat je auto kan deuken is wel leuk. Dit vind ik gewoon niks.

 12.   
  heyhow2013's avatar

  Ik houd het toch echt bij de originele Most Wanted. Daar Had je tenminste nog garages waar je mooi je auto kon stylen. Kon er wel uren over doen tot mijn auto perfect gestyled was. Dat hoort er toch bij? Geeft veel meer dat straat race gevoel terug. Niet alleen wie er de beste is, maar ook de coolste. Ik hoop dan ook dat het stylen weer terug komt bij de eerst volgende NFS…

  Ook is het niet leuk dat je auto’s overal kunt vinden. Lekker realistisch, wie laat er nou zo’n peperdure bak op straat staan? Ik wil ze gewoon weer kunnen kopen, met geld wat je verdient. Dan is er ook meer reden om hogerop te komen. Nu race je maar wat doelloos rond. Ja, je moet de blacklist killen, thats it… Dat interesseert mij niet zo veel, dat komt op den duur toch wel.

  De slow-motion wanneer je crash is ook verschrikkelijk. In het begin is het wel gaaf om te zien, maar op een gegeven moment ken je het wel weer. Dat crashen houd je uit je concentratie in een race. Prima dat het crashen er wel inzit. Maar het kan ook gewoon snel. Misschien een optie dat je die slow-motion crap kan uitzetten???

  Mijn cijfer is een 6. Vele andere dingen zijn nog wel leuk.