Doom 3: BFG Edition

Nostalgie. Dat was het eerste wat bij mij opkwam toen Doom 3: BFG Edition mijn huis in plofte. De jaren ’90 stonden toch in het teken van één van de vaders van het first-person shooter-genre en ik heb vooral Doom 2 kapot gespeeld. Doom 4 staat nog in de steigers voor een release, ooit, maar Bethesda achtervolgt eerst de trend door alle Doom-titels te bundelen in een HD-remake om één van de iconen van de industrie in stand te houden. De jongere generatie gamers mag zich hier best aan wagen.

Voor verzamelaars is de BFG Edition van Doom 3 echt een euforisch moment en voor leken de perfecte manier om in de serie te stappen. Voor veertig euro laat Bethesda je namelijk (opnieuw) kennismaken met Doom door Doom, Doom 2 en Doom 3 met de uitbreiding Resurrection of Evil te bundelen en ook nog eens de nooit eerder uitgegeven The Lost Missions erin te stoppen. Genoeg content dus om je lang op te sluiten voor keiharde actie en lekkere horror.

Doom 3

De bundel heet niet voor niets Doom 3: BFG Edition, want het derde deel wordt toch het meest uitgelicht. Daarom beschrijven we nog even kort wat Doom 3 ons bracht in 2004. Mensen zijn in 2145 in staat naar Mars te reizen en de mensheid heeft daar dan ook al een basis opgebouwd, die gefundeerd wordt door de Union Aerospace Corporation (UAC). Er is oneindig veel geld beschikbaar, waardoor er baanbrekend onderzoek gedaan kan worden naar brandstoffen en de mens kan prototypes van teleporteurs ontwikkelen. Jij als speler wordt naar Mars gestuurd om een verdwenen onderzoeker te lokaliseren; hij is nergens te bekennen en aangezien er de laatste tijd vreemde dingen gebeuren, moet jij gaan kijken. Je vindt de onderzoeker en hij laat tot verschrikking weten dat er iets fout is gegaan. De teleporteur heeft de hel geopend, Mars is overspoeld door demonen en jij moet met allerhande wapentuig alles tegenhouden, voordat de aarde aan de beurt is.

Het verhaal is behoorlijk sterk, je zult aardige wendingen tegenkomen en je weet lang niet hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan. De echte vijand die de demonen naar Mars heeft gekregen blijft lang verborgen en de campagne blijft gelukkig tot het einde boeien. Een tip is om de PDA’s door te lezen die je in de game moet vinden om door te kunnen; deze bieden audio logs en mails van medewerkers die blijkbaar verdwenen zijn na het horen van kinderstemmen. Het is een prima stimulans om het verhaal beter te snappen. En na tien uur singleplayer zullen er meerdere littekens op je hart zijn verschenen, maar het zal een goed gevoel geven.

Horror

Deze reeks heeft mij altijd laten inzien dat ik niet zo van horror hou. De eerste Doom-games blijven voor mij het toppunt in de serie, maar Doom 3 kan er ook wat van. Dit deel toont zich meer als shooter, maar de drukkende setting op Mars, in een industrieel hoogstaand gebouw met gangen die verduisterd zijn tot waanzin, blijft het toch goed doen. Overal kunnen demonen zich, in diverse vormen, verschuilen en ze kunnen plots achter je staan. Ook zorgen de klassieke geluidseffecten ervoor dat je even stil blijft staan, je verstijfd voor je beeld zit en pas na een paar seconden rustig om je heen gaat kijken om het geluid te achterhalen. Toch zal Doom 3 niet meer de impact hebben op spelers die het wel had in 2004. Het spel heeft een grafische update gekregen, maar vijanden zien er vooralsnog wat gedateerd uit, wat zorgt voor een mindere mate aan schrikmomenten.

Bovendien heeft Bethesda een lampje op je wapens gemonteerd in de BFG Edition. De PC-versie had dit destijds niet, waardoor donkere gangen ook echt pikdonker waren; wisselen tussen licht en een wapen was toen noodzaak. Nu zul je meer overzicht hebben en je kunt sneller anticiperen als je een monster ziet bewegen. Dat Doom met dit kleine voordeel opeens niet meer eng is, is natuurlijk onzin. Doom blijft een shooter met horrorelementen en met Doom 3 kun je hiervan blijven smullen.

Geschut op Mars

Doom stond altijd klaar om je te pesten, want de start van de games geven je altijd vuisten en een handpistool. Gelukkig kent de reeks verscheidene vette wapens om het demonentuig aan te pakken. Machinegeweren en shotguns zijn de welbekende wapens, maar ook futuristische geweren en kettingzagen zijn te vinden. Sommige sterke en handige wapens liggen echter meer verstopt, dus je zult op pad moeten en risico nemen om een dik wapen in handen te krijgen. Risico neem je zeker, want een titel als Doom is ouderwets pittig, zeker op een hogere moeilijkheidsgraad. Dit klassieke systeem moet je wel kunnen waarderen, want ook de gameplay stamt natuurlijk uit 2004 – of nog eerder als we over Doom 1 en 2 spreken. De AI is niet heel hoogstaand en een coversysteem is er niet; je moet echt strategisch blijven bewegen en aanstormend geweld op het open veld neerschieten. Verwacht dus niet dat demonen gaan schuilen en jij ze op moet zoeken, nee, in Doom 3 komen ze gewoon nog op je af rennen. Gelukkig spelen de games heerlijk weg. Bethesda heeft de BFG Edition goed overgezet naar de besturing van de consoles en hoewel de titels ouder zijn, is het voor een HD-remake zeker niet slecht.

De start van Doom

Natuurlijk houdt het met de BFG Edition niet op met een opgepoetste Doom 3. Nee, ook de klassiekers uit een verder verleden, Doom 1 en 2, zitten verpakt. Deze games hebben echter alleen een aangepaste besturing, waardoor je grafisch een flinke stap achteruit zet. Dit zorgt voor urenlang nostalgische shootouts, waar ik weer van heb genoten. De eerste twee delen kennen wellicht geen episch verhaal, maar ze draaiden dan ook gewoonweg om het schieten. Je hebt een beginpunt, er is ergens een uitgang en je moet maar zien hoe je daar komt. Al het slechts dat je pad kruist kun je lekker vernietigen met allerhande wapens. Misschien geen spectaculaire games waar je jaren mee zoet bent, echter het is toch een toffe toevoeging in het pakket waar je wat uurtjes in zult stoppen. Ouderwets knallen blijft leuk!

Verder bevat deze editie de uitbreiding Resurrection of Evil, die destijds goed werd ontvangen, en The Lost Missions. In de laatstgenoemde ga je met een andere protagonistische marine op pad met een team dat de uitbraak van demonen beleeft. Aan jou de taak keihard te vechten om je overlevingskansen te vergroten. Ook met The Lost Missions niets baanbrekends en weinig verschil met Doom 3, maar echt nieuwe gameplay verwelkomen wij uiteraard graag.

Conclusie

Doom blijft karakteristiek en het is een deel van mijn jeugd. Daarom was het fantastisch om hier weer mee in aanraking te komen door middel van de Doom 3: BFG Edition. Het is gewoonweg het ultieme pakket voor gamers die bekend zijn met de spellen, maar uiteraard ook voor leken. Voor een zacht prijsje krijg je veel content, een stel vette games, enge en herkenbare omgevingen en The Lost Missions als nieuwe extra. Het geeft de serie wat meer replaywaarde en de enige minpuntjes zijn momenteel dat Doom wat verouderd aan kan voelen en dat The Lost Missions alleen leuk zijn als extra. Kijk je hier overheen, loop dan gerust naar de winkel en beleef de horror.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Drukkende sfeer
 • Doom 3 bevat tof verhaal
 • Alle games en veel content
 • Nostalgie!

Wat is NOT

 • The Lost Missions niet meer dan extra
 • Blijft wat verouderd aanvoelen

8.5

 1.   
  mmx's avatar

  Het is best leuk hoor deze game maar ik geef een tip doe niet zoals ik en koop hem direct maar wacht op de budget bak .

 2.   
  DeAdSeYe's avatar

  Grappig hoe sommige mensen denken over deze remake. Wat verwacht men van een game uit 2005? 20 a 30 euro teveel voor dit deel? Ik vindt van niet, want als ik alles “los” moet kopen, in winkels of op Steam ben ik meer kwijt als deze HD Remake + 3D waar alle content inzit. Doom 3 koste nog altijd €10 los, daarnaast nog de expansions en heb je nog geen niet de oude doom 1 + 2 werkend op je PC.

  Deze kosten gouw ook al 5 tot 10 euro los op Steam. Deze remake zal dan ook meer door de ouderen gamers worden opgepakt, of echte fans van Doom serie’s.

  Ik had alleen meer nieuws verwacht over Doom 4 op de release van BFG edition.

 3.   
  Fawaka-W's avatar

  Zo alweer een tijd geleden dat ik doom 3 speelde! in die tijd kapot gespeeld. Misschien haal ik deze wel.

 4.   
  Gunrunner120's avatar

  waar staat die BFG nou voor?

 5.   
  DeAdSeYe's avatar

  BFG betekent, Big Fucking Gun. Sorry voor men taal gebruik! 😆

  Men wist niet hoe ze het zwaarste wapen in deze serie moesten noemen, hebben ze deze de naam BFG gegeven (Big Fucking Gun).

  In de film is dit vertaald naar Big Force Gun, maar werdt nog altijd uitgesproken als Big Fucking Gun door 1 van de hoofdrol spelers (Sarge).

  http://en.wikipedia.org/wiki/BFG_(weapon)

 6.   
  mmx's avatar

  Ik had alleen meer nieuws verwacht over Doom 4 op de release van BFG edition.

  Goed opgemerkt ik had ook meer nieuwe info verwacht ,maar ach ik heb DooM bfg als gekocht en DooM 4 die koop iktoch ook wel 🙂 🙂

 7.   
  SN0WIE's avatar

  Ik heb doom 3 alleen bij vrienden gespeeld en ik vond het erg leuk, dus ik heb toch even Doom 3: BFG Edition gehaald.

 8.   
  Gajes859's avatar

  Al gekocht en ben ‘m aan het spelen. Topper en aanrader !
  Ik vind de game niet oud aandoen. De gameplay is zo goed dat ie prima meekan.
  Doom 1 en 2 zijn inderdaad fijne nostalgie.
  Laat Doom 4 maar komen. 😕

 9.   
  toqeer's avatar

  ziet er allemaal wel heel goed uit